Hyperventilatie zonder dat je het merkt

Merk je altijd dat je verkeerd ademt en hyperventileert? Nee want je kan last hebben van hyperventilatie zonder dat je het merkt. Je hoeft je niet heel bewust te zijn dat je ademhaling verstoort is of duidelijk te merken dat je teveel aan het ademen bent. Vaak kan je zelf de conclusie trekken door de combinatie van factoren en klachten of je arts vertelt je de diagnose dat je klachten komen door hyperventilatie.

En dit is niet altijd even makkelijk, want je klachten voelen zo ontzetten echt en dat dan de oorzaak stress en je hyperventilatie is is soms lastig te accepteren… Maar ik ga je hier uitleggen wat hyperventilatie is en wat je wel kan merken aan jezelf en je ademhaling.

Ik merk niet dat ik hyperventileer | Wat is hyperventilatie

Als wij stress ervaren dan gebeurt er heel veel in ons lichaam. Een van de dingen is dat je ademhaling zich versnelt. Heel handig want dit zorgt ervoor dat je in een noodsituatie kunt vechten of vluchten. Maar als jij stress hebt door een vervelende thuis situatie, een baan waar je niet gelukkig in bent of je zorgen maakt om iets dan verbruik je die extra energie niet. En als dit dan langere tijd aanhoudt dan ontstaat er een onbalans in je lichaam die klachten geeft. Deze onbalans geeft je klachten als duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn of maagklachten. Lees hier meer over chronische hyperventilatie

Hyperventilatie zonder dat je het merkt | Acute hyperventilatie

Er is een verschil tussen acute en chronische hyperventilatie. De acute vorm is het meeste bekend. Dat is die waarbij iemand in paniek is, geen lucht krijgt ( of denkt te krijgen). Dit is een zichtbare vorm van hyperventilatie omdat iemand benauwd is en echt in paniek. Als je een acute hyperventilatie aanval hebt dan heb je de neiging om naar de spoed hulp of dokter te gaan en is het heel heftig.

Hyperventilatie zonder dat je het merkt | Chronische hyperventilatie

Maar de meeste mensen hebben chronische hyperventilatie en dan merk je eigenlijk niet zoveel behalve dat je allemaal klachten kunt krijgen. Als jij chronische hyperventilatie hebt dan adem je iets meer dan wat je nodig hebt. Dus bijvoorbeeld dat jij 10 keer zou moeten ademen, adem jij 12 keer. Er ontstaat dan dus langzaam een onbalans in je lichaam die deze klachten geeft. Vaak geven deze klachten je weer (onbewuste) stress en laten je twijfelen over je lichaam en of je niet iets ernstigs mankeert.

Ik merk niet dat ik verkeerd adem en hyperventileer

Het kan dus heel goed zo zijn dat jij dit dus helemaal niet bewust merkt. Als jij dus iets meer ademt ten opzichte van wat je verbruikt is dat dus niet heel duidelijk merkbaar en zichtbaar.

Een normale ademfrequentie is in rust 6 tot 10 keer per minuut. Adem jij in rust dus meer dan dit dan hyperventileer je. Het is trouwens normaal dat je ademfrequentie tijdens inspanning hoger is. Hoger in frequentie maar ook hoger in je lichaam. Lees hier meer over de ademhaling

Wat kan ik doen als ik niet merk dat ik verkeerd adem of hyperventileer

Belangrijk is natuurlijk eerst om goed te weten wat chronische hyperventilatie is want als jij beter begrijpt wat er gebeurt in je lichaam dan geeft dat vaak al meer rust.

Daarnaast zijn er veel andere dingen belangrijk. Zoals een goede rechte houding, een ingezakte gespannen houding zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij minder goed kan ademen.

Ook is de oorzaak uitzoeken en aanpakken belangrijk, hiervoor kan je een tijdje een dagboek bij houden die je veel inzichten gaat geven.

Lees hier meer tips over hoe je hyperventilatie kan stoppen

Twijfel jij of je klachten komen door de hyperventilatie? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen