Hyperventilatie tips | Wat is hyperventilatie? En wat zijn de beste tips?

Wat kan je doen als je last hebt van hyperventilatie? Lees hier mijn hyperventilatie tips en uitleg over wat het is en waar je klachten door ontstaan als je last hebt van acute en/of chronische hyperventilatie.

Wat is hyperventilatie

Als wij stress ervaren wil ons lichaam ons helpen en dan gebeurt er heel veel in ons lichaam om die stressvolle situatie aan te kunnen. Heel handig bij acute stress als je moet vluchten of vechten. Maar als wij langere tijd stress ervaren geeft dat klachten. Een van de dingen die namelijk gebeurt bij stress is dat onze ademhaling versnelt, dit zorgt ervoor dat er extra energie bijvoorbeeld vrij komt voor je spieren zodat je extra kracht hebt. Heb je echter langere tijd stress en adem je dus ook langere tijd verkeert en verbruik je deze extra energie niet dan ontstaat er een onbalans in je lichaam.

Hyperventilatie klachten

Door deze onbalans die in je lichaam ontstaat kan je veel verschillende klachten krijgen. Vermoeidheid, spierpijn, tintelingen, duizeligheid maar ook kan je gevoeliger worden voor negatieve en angstige gedachten en paniekaanvallen. Lees hier de hyperventilatie symptomen lijst

Chronische en acute hyperventilatie

Als je langere tijd verkeert ademt dan noemen we dat chronische hyperventilatie. De meeste mensen die hyperventileren hebben de chronische vorm. Vaak merk je niet eens dat je verkeert ademt. Maar heb je alleen allemaal vage klachten die je onzeker maken en laten twijfelen aan je zelf en aan je lichaam. Acute hyperventilatie is als je opeens een heel benauwd gevoel ervaart waarbij je ook duidelijk overademt. Je bent dan vaak in paniek en ervaart doodsangst. Zo een acute aanval kan voor je gevoel volledig uit het niets komen en dit maakt je angstig en onzeker of het weer terug komt.

Je kunt beide vormen hebben dus chronische hyperventilatie met acute hyperventilatie aanvallen maar ook slechts 1 van beide vormen.

Tip 1 bij hyperventilatie | Verdiep je in wat hyperventilatie is

Als jij de diagnose hyperventilatie hebt gekregen van je (huis)arts of er zelf achter bent gekomen dat je klachten door hyperventileren komt dan heb je vaak eerst veel vragen. Misschien ervaar je helemaal niet bewust veel stress of merk je dat je ademhaling verstoort is. Vaak blijf je toch twijfelen of dit wel echt de oorzaak van je klachten is. Daarom is het goed om je hier in te verdiepen. Vaak geeft het al een stukje rust als je de klachten kan verklaren. Op mijn website kan je hier heel veel over lezen, dus neem je tijd om alles eens goed door te nemen.

Tip lees mijn boek. Dit geeft je heel veel uitleg maar vooral ook tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan! Bestel het boek via mij hier of bij de grote online boekwinkel waar je direct de reviews kan lezen

Tip 2 bij hyperventilatie | Herken de oorzaak

De oorzaak uitzoeken en deze aanpakken is het allerbelangrijkste. Maar meteen ook vaak de lastigste. Ik adviseer altijd om een tijdje een dagboek bij te houden hierdoor kan je belangrijke inzichten krijgen in patronen. Pas als jij herkent wat je stress geeft en hoe jij hierop reageert kan je dit veranderen. Lees hier meer over een dagboek bij houden bij hyperventilatie

Tip 3 bij hyperventilatie | Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is een heel breed begrip. Ook hiermee kan het dagboek je helpen om meer inzicht te krijgen wat jij nodig hebt. Voorbeelden hierin zijn zorgen voor voldoende slaap en rust zodat je lichaam kan herstellen. Stress, angst en paniek kosten heel veel energie waarvan je moet opladen en herstellen.

Maar ook gezond eten en voldoende water drinken is heel belangrijk. Je lichaam heeft de gezonde stoffen, vitamine en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren, zeker bij veel stress is dit heel belangrijk. Ook zorgen voor voldoende beweging en ontspanning is aan te raden.

Tip 4 bij hyperventilatie | Positiviteit

Naast goed voor jezelf zorgen is het ook zeer belangrijk om meer plezier in je leven te hebben. Door vaker dingen te doen die JIJ leuk vindt en die blij maken. Ook dit klinkt heel logisch maar hoe vaak doe jij nog dingen alleen omdat het je blij maakt? Vaak zitten we zo in de drukte van alledag dat we doen wat van ons verwacht wordt en onszelf daarin vergeten. Maak dus vaker een bewuste keuze voor jezelf. Focus je vaker op wat goed gaat en waar je dankbaar voor bent.

Tip 5 bij hyperventilatie | Kies voor jezelf

Start met het maken van keuzes die goed voor jou zijn. Neem elke dag de tijd voor het doen van ontspannings- en/of ademhalingsoefeningen. Neem pauzes tussendoor. Zoek goede hulp, start een online cursus zodat je beter weet waar je aan kan werken en hoe. Maak jezelf en je gezondheid een prioriteit!

Heb jij last van acute hyperventilatie en/of paniek? Dan heb ik hier acute hyperventilatie tips voor je

Twijfel jij of je klachten door hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

1 gedachte over “Hyperventilatie tips | Wat is hyperventilatie? En wat zijn de beste tips?”

  1. Mariska veldhuizen

    Fijn artikel kamp zelf met dit probleem vanaf 2017 soms ook paniek aanval, het heeft te maken met het verlies wat ik geleden heb ,het reïntegreren 6 jr lang met uwv met 3 verschillende werkplekken 6 verschillende coach trajecten en nog daarnaast gezin met 3pubers thuis wonend en voor het eerst aan het werk toen sinds me 18 e afgekeurd geweest maar genezen ,ben momenteel herstellende van deze periode nadat me moeder is overleden waar ik geen contact mee had vroeger en me schoonmoeder overleed die ik als moeder zag / zie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen