Hyperventilatie symptomen

Hyperventilatie symptomen zijn er heel veel, de lijst met klachten die je kunt krijgen van de hyperventilatie is heel lang. Door de verstoring van je ademhaling kan je veel verschillende symptomen en klachten krijgen. Hieronder een lijstje met korte uitleg over de meest voorkomende symptomen bij hyperventilatie in willekeurige volgorde. Wil je meer over de verschillende klachten weten dan kan je doorklikken naar het betreffende onderwerp.

 • Pijn op de borst
 • Duizeligheid
 • Maag/darm klachten
 • Spierklachten
 • Paniek
 • Wazig hoofd
 • Hartkloppingen en overslaande hartslag
 • Kaakklemmen en spanning in je gezicht
 • Oorklachten en tinnitus
 • Negatieve gedachten en depressieve gevoelens
 • Benauwd gevoel en niet goed kunnen doorademen
 • Onrust en niet kunnen ontspannen
 • Vermoeidheid
 • Keelklachten, keelspanning en niet goed kunnen slikken
 • Twijfelen over je klachten en hypochondrie

Chronische hyperventilatie

Als wij stress ervaren dan gaan wij sneller ademen, heel handig want zo komt er extra energie vrij. Die energie is bedoelt om te kunnen vechten of vluchten in deze stress situatie. Maar in onze huidige maatschappij ervaren wij veel stress en verbruiken we die energie niet. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam waardoor je klachten krijgt. We noemen dit dan chronische hyperventilatie. Je hebt dan verschillende klachten die je erg laten twijfelen over de oorzaak en aan jezelf.

Verschillende symptomen van chronische hyperventilatie

Het kan zijn dat je een aantal klachten en symptomen herkent van de hyperventilatie of dat je maar 1 klacht hebt. Ook kunnen in de loop van de tijd je klachten erg wisselen. Bij alle klachten is het natuurlijk belangrijk dat als je twijfelt je je laat onderzoeken door een arts!

Pijn op de borst

Pijn klachten op de borstkas, ribben en borstbeen is de klacht die je vaak het meeste laat twijfelen of je toch niet iets ernstigs of aan je hart mankeert. Maar deze klacht is goed te verklaren als je last hebt van veel stress en hyperventilatie. Daarom staat deze hoog in het lijstje symptomen van hyperventilatie. Door de te hoge en te snelle ademhaling raken de ademhalingsspieren in je borstkas overbelast. En net als alle spieren in ons lichaam kan je dan spierpijn krijgen. Dit kan voelen als een stekende pijn, trillingen, drukkend gevoel of bijvoorbeeld als kramp.

Duizeligheid

Duizeligheid is een symptoom van hyperventilatie die ook veel mensen ervaren. De manier waarop je de duizeligheid ervaart kan erg verschillen. Acute hevige draaiduizeligheid maar ook een continue onstabiel gevoel bijvoorbeeld. Dit komt door de onbalans die ontstaat door het hyperventileren maar vaak speelt ook de hoge spierspanning in nek en schouders een belangrijke rol.

Maag darm klachten

Acute diarree, verstoppingen, darmkrampen, maagpijn of misselijkheid. Ook je maag en darmen kunnen flink van slag raken door de hyperventilatie en stress. Ons verteringssysteem reageert hevig op stress en dus ook op de (chronische) hyperventilatie.

Spierklachten

Door de onbalans die ontstaat door het verkeerde ademen kan je veel last van je spieren krijgen. Tintelingen, krampen maar ook vaak hele vermoeide spieren. Dit kan in alle spieren van je lichaam. Iets wat vaak voorkomt is hele vermoeide benen. Maar ook spierpijn in je hele lichaam is een symptoom van hyperventilatie wat veel voorkomt. Net als tintelingen, die kan je overal voelen, in je armen, handen, voeten of gezicht.

Paniek

Paniek komt heel vaak voor bij hyperventilatie. Al zal zeker niet iedereen met hyperventilatie ook last hebben van paniek en paniekaanvallen. Paniek is heel naar omdat het je vaak uit het niets overvalt en je angst voor de angst krijgt. Tijdens paniek kan je veel verschillende klachten ervaren zoals veel moeten plassen, zweten, oorsuizen, hartkloppingen en het gevoel van flauwvallen zijn veel gehoorde symptomen bij paniek en acute hyperventilatie.

Wazig hoofd

Een wazig hoofd, het gevoel alsof je niet alles meekrijgt of helemaal alert bent. Dit gevoel maakt je heel onzeker vaak. Ook omdat vaak een symptoom is wat je niet vaak hoort. Toch hebben veel mensen hier last van. Het wordt ook wel dissociatie, hersenmist of brainfog genoemd. Ervaren wordt het als een ijl of een onwerkelijk gevoel. Maar het kan ook ervoor zorgen dat je slecht uit je woorden komt, of niet op woorden kunt komen. Ook kan je heel vergeetachtig worden of je slecht kunnen concentreren.

Hartkloppingen en overslaande hartslag

Hartkloppingen door stress en een overslaande hartslag zijn beangstigend. Vaak zorgt dit er ook voor dat je hier erg op gefocust blijft. Hartkloppingen door hyperventilatie en de hartoverslagen is een symptoom van hyperventilatie dat heel veel voorkomt. De hartkloppingen gaan vaak samen met een onrust gevoel of paniek maar dit hoeft niet. De hartoverslagen komen vaak voor bij een gespannen middenrif en maagklachten.

Kaakklemmen en spanning in je gezicht

Als we boos zijn, onzeker of geïrriteerd dan spannen we onze gezichtspieren aan. We klemmen dan (onbewust) onze kaken op elkaar. Maar ook door stress doen we dit. Vaak in de nacht maar zeker ook overdag in stressvolle situaties. Naast het kaakklemmen kan je ook veel spanning in de rest van je gezicht ervaren zoals rondom je ogen. Wat weer voor oogklachten en bijvoorbeeld wazig zicht kan zorgen. Dit kan ook zorgen voor hoofdpijn.

Oorklachten, tinnitus

Tinnitus, een piep in je oor en ploppende oren is een echte stress gerelateerde klacht en hoort dus ook in het lijstje van symptomen bij hyperventilatie thuis. Als wij veel angst en stress hebben maakt ons lichaam namelijk extra oorsmeer aan wat zorgt voor verstopte oren. Ook zorgt de hoge spierspanning in je nek en schouders voor druk op de oren wat een mede oorzaak kan zijn voor de piep in je oren.

Negatieve gedachten en depressieve gevoelens

Door de onbalans die ontstaat door de hyperventilatie wordt je gevoeliger voor negatieve gedachten. Je twijfelt eerder, voelt je niet jezelf en kan weinig positieve gevoelens ervaren. Echt genieten lukt vaak niet meer. Zo kom je vaak in een vicieuze cirkel want door de negatieve gevoelens zal je eerder stress ervaren en meer spierspanning opbouwen.

Benauwd gevoel, gevoel niet goed kunnen doorademen

Ademhalingsklachten zoals een benauwd gevoel, niet goed kunnen doorademen en niet diep kunnen in/uitademen hoort ook zeker in het symptomen lijstje van hyperventilatie klachten. Door de onbalans die ontstaat kan je een benauwd gevoel krijgen terwijl je juist teveel ademt. Je hebt dan de neiging om veel te zuchten en naar lucht te happen. We noemen dit luchthonger. Ook speelt de hoge spierspanning die ontstaat bij hyperventilatie een belangrijke rol. De gespannen spieren zorgen ervoor dat er minder ruimte is om goed te ademen. Vooral in je borstkas maar ook in je middenrif.

Onrust gevoel, niet kunnen ontspannen

Het gevoel alsof je examen moet doen, heel nerveus en onrust die door je lichaam giert. En heel slecht kunnen ontspannen komt vaak voor. Terwijl juist je rust pakken en ontspannen zo ontzettend belangrijk is. Door die onrust heb je vaak de neiging om maar door te gaan omdat juist als je rustig gaat zitten of liggen de onrust door je lichaam giert.

Vermoeidheid

Moe, moe, moe alsof je de hele dag zou kunnen slapen. Als slapen tenminste lukt want veel mensen met hyperventilatie slapen ook onrustig en slecht. De vermoeidheid komt omdat je lichaam zo ontzettend hard aan het werk is door dit alles. Stress kost zoveel energie!

Keelklachten, niet goed kunnen slikken, keelspanning

Keelpijn, keelspanning en het gevoel niet kunnen slikken komt veel door de verstoring van de ademhaling voor. Door de hoge spierspanning en doordat je vaak door je mond bent gaan ademen. Ook kan je veel zijn gaat hoesten door de hyperventilatie of een kriebel in je keel hebben wat een hoestprikkel uitlokt.

Twijfelen over je klachten en hypochondrie

En het twijfelen over of je klachten wel echt door de hyperventilatie komen dat hoort er ook bij in het lijstje van hyperventilatie symptomen! Want wat als de dokter iets over het hoofd heeft gezien? Of het lijkt deze keer toch wel anders dus misschien is het dit keer wel foute boel zijn gedachten die bijna iedereen met hyperventilatie wel herkent. Ook kan je van een kleine klacht een ernstige ziekte maken in je hoofd, dit noemen we hypochondrie.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan

Symptomen hyperventilatie

Je kunt zoals ik al begon veel verschillende klachten ervaren door de hyperventilatie. Je klachten kunnen wisselen en steeds veranderen. Hier op mijn website staat heel veel uitgelegd over de verschillende klachten en veel uitleg bevat ook tips wat je er zelf aan kunt doen! Klik dus zeker door naar de uitleg. Hier is nog een uitgebreide symptomen lijst van de hyperventilatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen