Hyperventilatie na covid-19

Hyperventilatie na covid-19; Sinds de zomer nemen steeds vaker mensen contact met me op die een verstoorde ademhaling hebben gekregen na het corona virus. Veel waren voor het virus energiek, sportief en hadden geen klachten als hyperventilatie. Toch hebben ze problemen gekregen met hun ademhaling door het covid-19 virus. We noemen het disfunctioneel ademen als de oorzaak komt na het hebben van een zware griep als covid-19, een longontsteking of astma. Hoe komt dit en wat kan je hieraan doen?

Long covid en hyperventilatie

Na het hebben van het covid-19 virus ervaren mensen een lange nasleep van klachten, we noemen dit long-covid. Ze kunnen een scala van klachten hebben die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst), gespannen middenrif wat zorgt voor een benauwd gevoel van niet goed kunnen doorademen, hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid. Niet al deze symptomen hoeven aanwezig te zijn. De klachten kunnen wisselend in rust en bij inspanning optreden en veroorzaken vaak veel onzekerheid en angst over je lichaam. Deze verstoring van je ademhaling kan daardoor veel effect hebben op de kwaliteit van leven.

Disfunctioneel ademen

Disfunctioneel ademen betekent letterlijk verkeerd ademen of een verstoorde ademhaling. We herkennen het vaak als hyperventilatie (over-ademen),  maar dat ontstaat vaak door langdurende mentale stress en angst. Lees hier meer over wat hyperventilatie is.

Dit is een breder beeld van verkeerd ademen en heeft dus vaak een andere oorzaak dan chronische hyperventilatie maar de klachten kunnen veel op elkaar lijken. Opvallend hierbij zijn vooral een onregelmatige ademhaling, veel  zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen).

Net als hyperventilatie kan disfunctioneel ademen leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten. Langdurend disfunctioneel ademen kan hyperventilatie worden omdat er angst en onzekerheid over je eigen lichaam bij komt. Zo beland je in een vicieuze cirkel! Het benauwde gevoel en andere klachten maken je onzeker en angstig wat weer stress geeft wat weer zorgt voor een verstoorde ademhaling etc

Oorzaak disfunctioneel ademen

Disfunctioneel ademen ontstaat vaak naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld door covid-19, een doorgemaakte longontsteking of longembolie, astma of COPD. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden. Het is dus heel belangrijk dat goed gekeken wordt wat de oorzaak is hiervan en dat je hier goed aan behandelt wordt.

Deze klachten worden vaak net als hyperventilatie niet goed herkend. Mensen komen dikwijls terecht op de eerste (hart) hulp, of afdeling KNO, neurologie, longgeneeskunde, waar dan onderzoeken gedaan worden ter uitsluiting van een onderliggende ziekte.

Hyperventilatie na covid-19 | Hoe komt het dat er zoveel mensen hier last van hebben?

Hyperventilatie ontstaat door (langdurende) stress. En ziek zijn is stress voor ons lichaam!

Als je longproblemen hebt (gehad) zoals een longontsteking, zware griep of astma dan hebben je longen maar ook je spieren het zwaar te verduren. Na een tijdje raken je ademhalingsspieren ook overbelast omdat je langere tijd te hoog en te veel ademt. Je lichaam weet dan niet meer goed hoe ze nu op de juiste manier moet ademen. Je blijft dan als het ware in een te hoge versnelling ademen en je gebruikt je ademhalingsspieren niet op de juiste meest gunstige manier. Vaak lukt diep inademen ook niet meer goed en daardoor benut je niet de volledige capaciteit van je longen, het onderste deel wordt onvoldoende gebruikt wat niet gunstig is en op termijn ook voor klachten kan zorgen.

Normaal is ziek zijn al vervelend maar als jij de diagnose of verdenking van corona hebt gehad dan is dit een grote mentale stress belasting geweest. Continue werden wij geconfronteerd met hoe ernstig en dodelijk het virus is. Je zult je hierdoor (onbewust) meer zorgen hebben gemaakt dan als je het jaar daarvoor de “normale” seizoensgriep hebt gehad. Dus naast de lichamelijke belasting, het herstel en nasleep van het virus speelt dit ook een rol.

Hyperventilatie na covid-19 |Wat kan je eraan doen?

  • Veel fysiotherapie praktijken bieden een covid-19 revalidatie traject aan speciaal gericht op herstellen hiervan. Ik raad je dan ook aan om hier mee te starten en hulp te zoeken bij een ervaren en geschoolde therapeut.
  • Zog goed voor jezelf, probeer je conditie weer langzaam te verbeteren. En eet gezond zodat je lichaam voldoende bouwstoffen heeft om te herstellen
  • Mocht dit onvoldoende zijn of je wilt extra steun met het doen van ademhalingsoefeningen dan kan je contact met mij opnemen.
  • Liever een online cursus? In de middenrifspanning door hyperventilatie deel ik ademhalingsoefeningen. Deze zorgen voor het ontspannen van je middenrif en daarmee het herstellen van je ademhaling. Deze kan je direct starten.

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen