Hyperventilatie en benauwd gevoel tijdens praten en spreken

Hyperventilatie tijdens praten hoe kan dat? Hyperventileren terwijl je praat merk je als je tijdens het spreken in adem nood komt. Je zinnen duren voor je gevoel dan te lang omdat je zonder lucht komt te zitten aan het einde van de zin. Hoe meer je spreekt hoe erger dit vaak wordt.

Je kan dan tijdens het spreken naast benauwd ook duizelig worden, beginnen te zweten, paniek gevoelens ervaren en last krijgen van je spieren. Spierklachten zal je vooral merken in je nek, schouders, borstkas en middenrif. Maar door de spanning die zich opbouwt kan je het ook in je buik en benen merken omdat je die onbewust gaat aanspannen. 

Wat gebeurt er tijdens het praten waardoor je gaat hyperventileren?

Als wij stress ervaren dan wil ons lichaam ons helpen en hierdoor versnelt de ademhaling zich om extra energie vrij te maken. Heel handig maar niet als jij net die presentatie moet geven en stil zit of met je buurvrouw staat te kletsen.

Als wij gespannen zijn voor een presentatie of een ander gesprek dan kan je de stress reactie misschien wel verklaren. Maar niet als je gewoon gezellig staat te praten met een vriend. Toch kan een lichamelijke sensatie of een gedachte hierover je stress geven. Het niet kunnen weg lopen uit een gesprek is de bekendste en meest herkenbare.

Hyperventilatie tijdens praten | Onbewuste spanning

Omdat wij het gesprek dan onbewust spannend gaan vinden ga je vaak sneller ademen en praten. En juist het snelle praten is niet goed. Hierdoor ga je achter je adem aan en raak je in adem nood. Sneller praten omdat je vaak snel weg wil en het gesprek af wil ronden. Maar dit werkt juist averechts omdat je hierdoor de klachten juist erger krijgt.

Middenrif spanning en spreken

Als je langere tijd last hiervan heb kan je dat gaan merken aan je middenrif. Je middenrif heeft een hele belangrijke functie bij je ademhaling. Als deze gespannen is merk je dat doordat je voor je gevoel adem te kort komt, niet goed kan doorademen omdat je adem stopt ter hoogte van je middenrif, een pijnlijk gespannen of krampend gevoel hebt ter hoogte van je maag. Verder kan je dit merken aan dat je vaak gaat zuchten, naar lucht hapt, oprispingen hebt of veel boert.

Wat kan je hieraan doen? | Tips

  • Als je vaak last hebt van hyperventilatie tijdens praten probeer dan rustiger te spreken met veel pauzes tussen de zinnen. Gebruik de komma’s in de zinnen om even een pauze te nemen. En spreek op een rustiger tempo.
  • Let goed op je houding. Zit met een ontspannen rechte rug. Zodat er voldoende ruimte is om goed te ademen en vooral je middenrif goed de ruimte heeft. Lees hier meer over de invloed van je houding op je ademhaling
  • Als wij verkeerd gaan ademen en praten dan eindig je je zinnen hoog. Probeer daar op te letten want juist het hoge aan het einde van de zinnen kost extra kracht.
  • Juist als iets veel kracht en energie kost gaan we vaak met onze gedachten naar binnen en voelen we van alles. Probeer daarom jezelf te trainen door om je heen te kijken en je focus te verleggen.
  • Zorg voor een ontspannen middenrif waardoor je ademhaling tijdens het praten meer kracht heeft en ontspannen gaat. Je fysio of logopedist hoort je hier oefeningen voor te kunnen geven. Wil je zelfstandig hiermee aan de slag? Start dan met de online cursus middenrif spanning

1 gedachte over “Hyperventilatie en benauwd gevoel tijdens praten en spreken”

  1. Heel herkenbaar , heb hier veel last van …zeer vermoeiend , zeker in combinatie, met opbouw vanuit burnout positie… ik ben opticien , dus spreken is continue . In combinatie met stress door hectiek in de winkel , uitputtend..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen