Hyperventilatie door een verkeerde houding

Hyperventilatie kan door veel verschillende factoren ontstaan. We denken altijd dat dit door stress komt maar er zijn ook lichamelijke factoren die een rol kunnen (mee)spelen. Zoals een verkeerde houding en spierspanning.

Een verkeerde houding als oorzaak hyperventilatie

Hoe kan je houding invloed hebben op je ademhaling?

Daarvoor is het belangrijk om eerst een beetje anatomie te bespreken. Als wij in ademen dan gaat er lucht onze longen in, hierdoor blazen de longen zich als het ware op. Dit kan je vergelijken met 2 ballonnen die in je borstkas zitten. Als je dan uitademt dan gaat de lucht er weer uit en neemt het volume weer af.

Maar als je longen zich goed willen vullen moet er natuurlijk wel voldoende ruimte zijn. Als jij in elkaar gezakt zit of staat dan is er dus minder ruimte voor je longen om zich goed te vullen.

Probeer het zelf maar eens uit.

  1. Ga maar met een ingezakte houding zitten en adem dan in en voel wat er gebeurt
  2. Ga vervolgens met een ontspannen rechte rug zitten en adem dan nogmaals in. Je zult merken dat je bij een rechte ontspannen houding veel makkelijker en dieper kunt ademen.

Hetzelfde gebeurt als je veel met opgetrokken schouders zit. Ook dan zal je merken dat je minder goed kunt inademen.

Veel spierspanning als oorzaak verstoorde ademhaling

Als jij veel spierspanning hebt bij je ribben, bovenrug en schouders dan kan het zijn dat door de strakke korte spieren je ook minder ruimte hebt om goed te ademen. Spierpijn en hoge spierspanning ontstaat vaak bij hyperventilatie. Door de onbalans die ontstaat door het verkeerde ademen krijg je eerder spierpijn en verkrampte spieren. Daarnaast overbelast je je ademhalingsspieren als je te veel en te hoog ademt bij hyperventilatie. Dus je middenrif, schouderspieren en tussenribspieren raken overbelast en pijnlijk.

Daarom is het doen van ontspanningsoefeningen voor je spieren ook zo ontzettend belangrijk als jij je ademhaling wilt herstellen.

Want een goede houding en ontspannen spieren zijn essentieel voor een goede ademhaling.

Onzekerheid en angst | Oorzaak hyperventilatie en houding

Als wij ons angstig of onzeker voelen is het een natuurlijke reactie om ons kleiner te maken. Onbewust bescherm je jezelf dan. Maar juist dan is het extra belastend om zo in elkaar gezakt te staan of zitten voor je ademhaling. Het voelt dan heel onnatuurlijk maar het is heel belangrijk om juist dan ruimte te maken en rechtop te gaan staan of zitten.

Waar kan jij op letten?

Bij welke emoties trek jij je schouders op? En wanneer zit jij met een ingezakte houding?

Let daarom eens goed op hoe jij zit en staat gedurende de dag en hou dat eens een tijdje bij.

Houdingen die belastend kunnen zijn:

  • Werken aan de computer
  • Mobiele telefoon gebruik
  • Eten aan tafel
  • Op de bank hangen en tv kijken
  • Staand wachten
  • Slaaphouding, in zijlig met hoog opgetrokken knieën

Twijfel jij of je klachten komen door chronische hyperventilatie? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen