Hyperventilatie bij het douchen

Douchen, ik vind het heerlijk. Even al het vuil letterlijk maar ook figuurlijk van me af laten stromen. De zorgen van de dag, irritaties, negativiteit en natuurlijk gewoon het zweet. Opgeladen en ontspannen kan je je dan voelen. Maar douchen kost vaak ook veel energie en kan je duizelig maken. Hyperventilatie en zelfs paniek kan dan opkomen. Hoe kan dit en hoe voorkom je dit?

Duizelig tijdens het douchen

Als jij duizelig wordt tijdens of na het douchen kan dat heel angstig zijn. Bang om te vallen tot zelfs  angst voor flauwvallen in de douche. Maar ook na het douchen een naar gevoel hebben, duizelig, angstig, hartkloppingen of heel vermoeid na het douchen.

Warme douche kan klachten geven

Door de warmte van de douche gaan je vaten in je huid meer open staan. Hierdoor moet je hart dus harder pompen om voldoende bloed naar je hersenen en de rest van je lichaam te krijgen in plaatst van alleen naar je huid. En omdat je staat zakt ook het bloed naar je voeten. Je hart moet dus harder werken. Hierdoor kan je dus hartkloppingen ervaren, heel normaal dus omdat je hart ook harder moet werken. Hierdoor kan je dus ook wat licht in je hoofd worden.

Hyperventilatie tijdens het douchen

Dit klinkt allemaal heel eng maar dat is het niet hoor. Dit is een normale reactie die je lichaam prima aan kan. Maar omdat jij heel gevoelig bent geworden voor prikkels zullen dus alle alarmbellen bij jou afgaan. Hierdoor krijg je dus stress, ga je misschien verkrampt staan en ben je erg alert op alles wat je voelt.

Omdat jouw alarmsysteem te strak staat afgesteld zullen onbewust dus de gedachten gaan beginnen. En ga je van een beetje licht in je hoofd naar paniek. Ook zal je ademhaling zich versnellen door deze reactie. Normaal is dat geen probleem maar als jij al hyperventileert kan dat dus net dat beetje extra zijn waardoor je meer klachten krijgt.

Douchen kost veel energie

Hierdoor kan het dus zo zijn dat het douchen jou veel energie kost en je hierna even moet bijkomen. Douchen kost gewoon echt veel energie.

Bij een uurtje douchen verbrand je bijna 250 calorieën dus een kwartiertje kost je 62 calorieën.  Voor de dames die daarna hun haar föhnen hierbij verbrand je ook nog eens 39 calorieën met een kwartier. Zo ben je dus al 100 calorieën kwijt als je dit achter elkaar doet. Logisch dat je hier dus even van moet bijkomen.

Ook zal je door de warmte vocht verliezen, voldoende drinken is dus heel belangrijk!

Douchen voor het slapen gaan

Een warme douche voor het slapen gaan lijkt een goed plan maar dit kan je beter niet doen kort voor het slapen. Door de warmte van de douche gaat je lichaamstemperatuur namelijk omhoog. En om goed te kunnen slapen moet ons lichaam afkoelen. Wil je dus in de avond douchen doe dat dan in ieder geval ruim een uur voordat je gaat slapen.

Duizeligheid na een bad

Niet alleen tijdens en na het douchen kan je duizelig zijn ook na een bad. Vooral als het bad te heet was. Ook hierbij krijg je dat je lichaam dus hard moet werken door de hitte. Maar doordat je al die tijd ontspannen ligt daalt je bloeddruk. Als je dan gaat staan moet je bloed weer even hard gaan stromen om door je hele lichaam te komen. Dus duizelig na een warm bad is heel normaal.

Heb jij hier last van? Ga dan niet te lang in een te warm bad of maak de temperatuur niet zo hoog van het water. Sta dan ook langzaam op na het bad en doe rustig aan.

Wat is te heet douchen?

Nu vraag je je misschien af ‘wat is te heet?’  Dit verschilt per persoon. De een kan beter heet water verdragen dan een ander. Maar heter douchen dan je lichaamstemperatuur, dus 38 graden is niet aan te raden. Zeker niet als je hier gevoelig voor bent.

Ben jij snel duizelig tijdens of na het douchen?

  • Douche dan niet te lang en te warm
  • Drink water voor het douchen. Door de warmte van het douchen verbrand je veel dus raak je ook veel vocht kwijt
  • Ben je snel duizelig door het lange staan? Zet dan een krukje in de douche waardoor je kunt zitten
  • Ga na het douchen niet te veel bukken en je hoofd naar voren buigen maar doe rustig aan

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen