Hyperventilatie betekent dat je teveel ademt en dat hierdoor een onbalans ontstaat die je klachten geeft. Maar toch zullen veel met chronische hyperventilatie regelmatig hun adem inhouden en daardoor het idee hebben dat je niet overademt maar juist tekort ademt. Waarom hou je je adem in of zet je je adem vast? Dat leg ik je hier uit.
Chronische hyperventilatie| Waarom houden we ons adem in?
Als we terug gaan naar de oertijd waar onze angst reactie vandaan komt dan is ons adem inhouden een manier van overleven. Je adem bijvoorbeeld inhouden zodat de vijand je niet kan horen. Ook houden we ons adem als we geconcentreerd bezig zijn, je herkent het vast wel als je ooit een draad door een naald hebt willen halen. Je houdt dan even je adem in zodat je de beweging van het inademen niet hebt bij zo een precies werkje. Misschien kijk je wel eens wintersport, biatlon, dan houden ze ook kort hun adem in als ze schieten.
Adem inhouden bij stress
Maar niet alleen bij concentratie houden wij onze adem in. Ook als wij schrikken, slecht nieuws krijgen, piekeren, hevige emoties ervaren die we liever niet voelen onder andere dan houden we onze adem in.
En dat is er wat er bij jou waarschijnlijk ook gebeurt. Je houdt je adem in door concentratie of stress. Nu is dat op zich niet echt een probleem als je dat 1 keer per dag zou doen maar aangezien jij dit leest zal je waarschijnlijk dit vaker doen.
Nu is dat vast houden van je adem dus een gevolg van schrik, paniek, stress of concentratie. Maar ook je adem inhouden zorgt weer voor een schrik en stress reactie waardoor je daarna gaat overademen.
Overademen als compensatie van adem inhouden
Na het inhouden van je adem wil je lichaam dit (onbewust) weer compenseren en ga je overademen of je neemt een flinke hap lucht.
En die flinke hap lucht geeft vaak weer spanning op je borstkas spieren en middenrif. Wat dus klachten kan geven van pijn bij je ribben en middenrif.
Spierspanning en klachten door inhouden adem
Wat ook belangrijk is om bewust van te zijn is dat als jij je adem in houdt of vast zet dat je daardoor veel spanning maakt in je borstkas en ademhalingsspieren. Je zult je borstkas aanspannen, je middenrif spannen, je buik intrekken, je schouder spieren aanspannen en misschien zelf je keel en gezichtsspieren. Dit geeft dus heel veel spanning waar je last van kan krijgen.
Hou jij vaak je adem in?
Hou dan eens een tijdje bij wanneer en waarom jij dit doet. Als je dit duidelijker voor jezelf hebt dan kan je dit eerder doorbreken. Bewust ervan zijn is namelijk de eerste stap. Noteer dat dus eens in je dagboek. Hou jij je adem in als jij geconcentreerd aan het werk bent of doe je dit uit een paniek reactie als je schrikt bijvoorbeeld.
Heel vaak geeft dit vast en inhouden van je ademhaling spanning op je middenrif waardoor die ook gespannen wordt. Dit merk je door een gespannen gevoel ter hoogte van je maag en onderkant van je ribben. Als jouw middenrif weer meer ontspannen is ga je namelijk ook rustiger ademen. Ook dit kan dus een vorm van hyperventilatie zijn omdat het een verstoring van je ademhaling is wat na een tijdje klachten kan geven. Start daarom met het doen van oefeningen om je middenrif te leren ontspannen en weer goed te leren gebruiken. Je fysiotherapeut of kinesist hoort je deze oefeningen te kunnen geven. Wil je zelfstandig hiermee aan de slag? Volg dan mijn online cursus middenrifspanning