Hsp en hyperventilatie

Veel mensen die last hebben van hyperventilatie zijn ook hooggevoelig of HSP. Omdat hier veel vragen over zijn wat het verband tussen beide is heb ik Maaike van HSP COACH Maaike wat vragen gesteld.

Wie is HSP Coach Maaike?

Maaike Kruijsen begeleid hoogsensitieve (HSP) mensen naar een fijn en ontspannen leven. Zij is dol op Nieuwe dingen leren, altijd nieuwsgierig naar hoe iets in elkaar zit. Roofvogels bestuderen en fotograferen. Reizen over onze mooie planeet met zijn wonderschone natuur. Muziek luisteren maar ook maken met haar cello. Haar creativiteit loslaten in allerlei projecten.

Ze heeft verschillende opleidingen en verdere specialisaties om jou goed te kunnen ondersteunen en helpen met jouw hooggevoeligheid.

Wat is HSP/hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve mensen zijn zoals het woord al zegt in hoge mate sensitief. Ze verwerken prikkels op een diepgaande wijze waardoor ze de wereld intenser en genuanceerder waarnemen. Het is een aangeboren karaktereigenschap en komt voor bij zo’n 15-20% van de bevolking.

Waaraan merk je dat je hoogsensitief bent?

Eén van de opvallendste kenmerken is de intense beleving. Zowel in positieve als negatieve ervaringen. Bij de diepgaande verwerking hoort ook dat HSP’s langer doen over het verwerken van situaties. Waar een niet-HSP het allang vergeten is denkt/voelt een HSP er nog dagen over na. Veel HSP voelen zich prettig in de natuur, zijn zorgzaam en houden niet van grote groepen mensen.

Hyperventilatie krijg je vaak als uiting van stress waardoor geeft overprikkeling stress . Kan jij uitleggen waardoor je bij overprikkeling stress krijgt?

Door de diepgaande wijze van verwerken hebben hoogsensitieve mensen voldoende hersteltijd nodig. Nemen ze die niet dan raken ze op korte of lange termijn overprikkelt en uitgeput. Daarnaast zijn hoogsensitieve mensen vaak sterk op hun omgeving gericht waardoor ze gemakkelijk hun eigen signalen over het hoofd zien en zichzelf voorbij lopen. Als gevolg hiervan of een langere periode van stress door een ingrijpende situatie kan hyperventilatie ontstaan. Lees hier verdere uitleg over de combinatie hyperventilatie en HSP

Wat kan je er aan doen zodat je minder prikkels ervaart die invloed kunnen hebben op je ademhaling en hyperventilatie?

Zelfzorg is essentieel voor hoogsensitieve mensen:

  • Luister naar je grenzen & hou rekening met voldoende tijd voor jezelf in je agenda.
  • Kijk ook eens welke tijd-voor-jezelf activiteiten jou zowel ontspanning als plezier geven. Dit voorkomt dat je in het tegenovergestelde van overprikkeling terecht komt, namelijk onderprikkeling dat eveneens voor stress kan zorgen.
  • Heb je een ingrijpende situatie meegemaakt zorg dan dat je dit verwerkt zodat je de stress ervan niet met je mee blijft dragen.

Meer over hoogsensitiviteit en overprikkeling kun je vinden op hspcoachmaaike.nl/artikelen


Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen