Het gevoel dat je hart het begeeft

Het gevoel dat je hart het begeeft is heel beangstigend. Ondanks dat de dokter je al vaak heeft gerustgesteld en je de nodige onderzoeken hebt gehad kan dit gevoel blijven. Hoe komt dit?

Eerst dit; Het is heel normaal dat mensen die last hebben van stress en hyperventilatie zich zorgen maken over hun hart. Deze angst kan namelijk heel reëel voelen, vooral als je symptomen zoals hartkloppingen, pijn op de borst en kortademigheid ervaart. Het is echter belangrijk om te weten dat deze symptomen meestal niet het gevolg zijn van een hartprobleem, maar eerder van de manier waarop het lichaam reageert op stress. Natuurlijk ga je bij twijfel altijd langs je dokter ter geruststelling en voor eventuele onderzoeken!

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een veelvoorkomende reactie op stress en angst. Het kan een gevoel van kortademigheid veroorzaken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen. Deze symptomen zijn meestal niet gevaarlijk, hoewel ze wel ongemakkelijk kunnen zijn.

Als je je zorgen maakt over je hart en deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Het is echter waarschijnlijk dat je arts je gerust zal stellen dat je hart in goede gezondheid verkeert.

Hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen optreden als gevolg van de reactie van ons lichaam op stress. Wanneer we stress ervaren, produceert ons lichaam hormonen zoals adrenaline en cortisol, die ervoor zorgen dat ons lichaam zich voorbereidt op een “vecht-of-vlucht”-reactie. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen.

Het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze hartslag en ademhaling, kan ook worden beïnvloed door stress. Wanneer we gestrest zijn, kan ons zenuwstelsel overactief worden, waardoor ons hart sneller klopt en onze ademhaling sneller wordt. Dit kan ook leiden tot het gevoel van hartkloppingen.

Bovendien kan stress ook de ademhaling beïnvloeden. Wanneer we gestrest zijn, kunnen we onbewust gaan hyperventileren, wat betekent dat we snel en oppervlakkig ademhalen. Dit kan leiden tot een gevoel van kortademigheid en op zijn beurt weer tot hartkloppingen.

Steken rondom het hart

Steken rondom het hart kunnen ook voorkomen bij mensen die stress ervaren. Dit kan een scherpe, stekende pijn zijn die wordt gevoeld in de borststreek of rond het hartgebied.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van steken rondom het hart, waaronder:

  • Spierpijn: Stress kan spanning en pijn in de spieren veroorzaken, inclusief de spieren rondom het hart. Dit kan leiden tot pijn en steken in de borststreek. Dit komt vooral doordat de ademhalingsspieren in de borstkas overbelast zijn en spierpijn geven.
  • Verhoogde hartslag: Zoals eerder vermeld, kan stress leiden tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen. Dit kan leiden tot pijn en ongemak rond het hartgebied.
  • Gastro-oesofageale reflux: Stress kan ook de symptomen van gastro-oesofageale reflux (GERD) verergeren. GERD is een aandoening waarbij het maagzuur terugstroomt in de slokdarm, wat kan leiden tot pijn op de borst.
  • Paniekaanvallen: Mensen die last hebben van paniekaanvallen, kunnen ook steken rondom het hart ervaren. Paniekaanvallen worden vaak geassocieerd met intense angst en kunnen gepaard gaan met symptomen zoals een versnelde hartslag, kortademigheid en pijn op de borst.

Overslaande hartslag

Het gevoel van een overslaande hartslag wordt ook wel een “extrasystole” genoemd en kan optreden bij mensen die stress ervaren. Het kan een gevoel van pauze of een extra slag in het hart veroorzaken, gevolgd door een sterke of onregelmatige hartslag.

Het is belangrijk om te onthouden dat extrasystoles meestal onschadelijk zijn en geen teken zijn van een ernstige medische aandoening. Ze kunnen echter wel ongemakkelijk en beangstigend zijn, vooral als je niet weet wat er gebeurt.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van extrasystoles, waaronder:
  • Stress en angst: Stress en angst kunnen leiden tot veranderingen in de hartslag en -ritme, waardoor extrasystoles kunnen optreden.
  • Cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen de hartslag en het hartritme beïnvloeden en extrasystoles veroorzaken.
  • Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals astma-inhalers en sommige hartmedicatie, kunnen extrasystoles veroorzaken.
  • Spanning op het middenrif: Een gespannen middenrif kan zorgen voor extrasystoles. Dit komt vaak voor bij hyperventilatie

Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie en diepe ademhaling kan helpen om stress en angst te verminderen en de frequentie van extrasystoles te verminderen. Het vermijden of verminderen van cafeïne en alcohol kan ook helpen om extrasystoles te voorkomen.

Onthoud dat de meeste symptomen die worden ervaren door mensen met stress en hyperventilatie meestal niet wijzen op een hartprobleem. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als je je zorgen maakt of symptomen ervaart die je niet begrijpt. Door bewuste keuzes te maken om je gezondheid te verbeteren en je stressniveau te verminderen, kan je je angst over je hart verminderen en je gezondheid en welzijn verbeteren.

Het gevoel dat je hart het begeeft

Het gevoel dat je hart het begeeft is een veelvoorkomend symptoom van angst en kan erg beangstigend zijn. Een gevoel van beklemming op de borst kan het veroorzaken, evenals hartkloppingen en pijn op de borst. Belangrijk is het om te onthouden dat dit gevoel meestal niet het gevolg is van een hartprobleem, maar eerder van de manier waarop het lichaam reageert op angst en stress.

Als je je zorgen maakt dat je hart het begeeft, is het belangrijk om met een arts te praten. Zodat die eventuele verder onderzoeken kan doen en je gerust kan stellen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gevoel dat je hart het begeeft, vaak een symptoom is van angst en stress. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling kan helpen om angst te verminderen en het gevoel van beklemming op de borst te verminderen.

Het is ook nuttig om de triggers van angst en stress te identificeren en te werken aan manieren om deze te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, gezonde voeding en het beoefenen van mindfulness kunnen allemaal helpen om angst en stress te verminderen en het gevoel dat je hart het begeeft te verminderen.

Onthoud dat de meeste symptomen die worden ervaren door mensen die last hebben van angst en stress, niet wijzen op een ernstige medische aandoening. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als je je zorgen maakt of symptomen ervaart die je niet begrijpt. Met de juiste zorg en aandacht kun je je gezondheid en welzijn verbeteren en je angst en stress verminderen.

Twijfel je of je klachten komen door hyperventilatie? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen