Hersenmist, brainfog en hyperventilatie

Hersenmist of brainfog is een wazig hoofd waarbij je vaak moeite hebt om je te concentreren en je veel dingen vergeet. Maar ook voel je je vaak slap, moe en futloos. Dit gaat vaak samen met hyperventilatie en chronische stress en is een symptoom van long-covid.

Hersenmist is zoals de naam het zegt een gevoel alsof je mist in je hoofd hebt waardoor je voor je gevoel niet helder kan denken en voelen. Alles lijkt afgestompt maar ook vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen zijn klachten die je hiervan kunt ervaren.

Symptomen van hersenmist

Hersenmist is geen aandoening, maar eigenlijk een symptoom van een onderliggend probleem. Brainfog kan je op verschillende manieren ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn:

Chronische hyperventilatie en hersenmist

Zoals je ziet zijn veel van deze symptomen klachten die je ook door de hyperventilatie kunt ervaren. Grote kans dus dat je dit zult herkennen.

Als wij stress ervaren dan kan je gaan hyperventileren. Dit betekend dat je meer ademt dan wat je nodig hebt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die klachten geeft. De bekende klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid, druk op de borstkas, spierpijn maar dus ook brainfog.

Als je dit langere periodes hebt of als het mistige gevoel steeds erger wordt dan maakt dat je heel onzeker en soms zelf depressief. Je kunt denken dat er iets mis is met je hersenen, aan beginnende dementie lijdt of iets anders ernstigs.

Oorzaken van hersenmist

Je brein is tijdelijk niet in staat om optimaal te functioneren en dit kan verschillende oorzaken hebben.

Waarbij chronische stress en hyperventilatie een hele belangrijke rol spelen. De onbalans die ontstaat door het verkeerde ademen en de hogere aanmaak van het stresshormoon cortisol spelen hier een rol bij. Ook zet dit een kettingreactie in gang waardoor je een overbelaste hippocampus krijgt, een beschadigde frontale lob en een overactieve amygdala. En deze zijn juist belangrijk voor de prikkel en informatie verwerking in je hersenen. Gelukkig kan dit goed herstellen hoor als jij de balans weer herstelt! Ook kan hersenmist ontstaan als je slecht slaapt, ongezond eet, weinig beweegt en dus veel stress hebt. Je hebt ook extra veel kans op hersenmist als je in de overgang bent.

Ook speelt vaak de hoge spierspanning in je nek en schouders een belangrijke rol. Hoge spierspanning zorgt ervoor dat de doorstroming naar je hoofd minder is. Het is dus heel belangrijk om hier oefeningen voor te doen zodat je spieren ontspannen zijn.

Brainfog bij paniekaanval

Bij een paniekaanval denken we vaak aan het angstige gevoel waarbij je lichaam zich klaar maakt om te vechten en vluchten. Maar bevriezen is ook een symptoom van paniek. Hierbij trek jezelf terug in jezelf en verlam je als het ware. Hier kan je dan ook een wazig hoofd en hersen mist ervaren. Lees hier meer over bevriezen bij paniek

Longcovid en hersenmist

Nu er steeds meer mensen last hebben van long-covid of postcovid leren we ook meer over de klachten die hierbij horen. En hersenmist is een van de veel voorkomende klachten. Hierbij merk je dat je sinds de besmetting meer last hebt van prikkels, slechter concentreren en een heel wazig hoofd. Lees hier meer over long-covid en hyperventilatie

Wat kan je eraan doen?

Als je je herkent in deze symptomen en regelmatig lat hebt van een wazig hoofd en brainfog dan is het heel belangrijk om je levensstijl aan te pakken. Probeer gezond te eten, want je hebt gezonde voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Probeer alcohol, suiker en cafeïne te vermijden. Ook kan een tekort aan bepaalde vitamine een rol spelen, namelijk B12 en D. Laat dit daarom altijd nakijken bij je arts! Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken.

En probeer stress te vermijden, veel meer te ontspannen, je rust te pakken. En leer weer goed ademen.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen