Herfst

Vorige week klaagde ik nog over de warmte en kon ik niet slapen door de hoge temperaturen. Nu, slechts een paar dagen later, werd ik vannacht wakker omdat ik het koud had. Waar ik vorige week nog in een zomerjurk liep, had ik vanmorgen mijn winterjas aan tijdens het uitlaten van mijn honden. De herfst is begonnen! En die overgang van zomer naar herfst voelt nu wel heel plotseling. Als je gevoelig bent, bijvoorbeeld als je HSP’er bent of last hebt van hyperventilatie, kun je deze weersomslag zeker merken in je klachten. Hoe dat precies kan, leg ik je hieronder uit.

Vorige week hadden we nog zomerse temperaturen van 30 graden, maar nu is het fris en regenachtig, met slechts 14 graden. Deze abrupte verandering van zomer naar de herfst kan voor veel mensen, vooral degenen die gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen of hyperventilatie, verschillende klachten veroorzaken. Gelukkig hoeft niet iedereen er last van te hebben, maar als je dat wel merkt, is het goed om te weten waarom dat zo is en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Invloeden van het herfstweer op je ademhaling en klachten

  1. Veranderende temperatuur
    De snelle temperatuurdaling van de zomer naar de herfst dwingt je lichaam om zich snel aan te passen. Dit kan leiden tot spierspanning, vooral in je schouders en nek, omdat je je lichaam warm probeert te houden. Dit zorgt voor een verkrampte houding, waardoor je ademhaling oppervlakkiger wordt. Dit gevoel van ademtekort kan leiden tot hyperventilatie.
  2. Luchtvochtigheid
    In de herfst neemt de luchtvochtigheid toe door regen en stormen. Deze hogere vochtigheidsgraad kan de lucht “zwaarder” maken, waardoor ademhalen moeilijker aanvoelt. Dit kan benauwdheid veroorzaken, wat vooral vervelend is voor mensen die gevoelig zijn voor hyperventilatie.
  3. Regen en storm
    Harde regen en wind kunnen onbewust voor stress zorgen. De verandering in luchtdruk kan spanning in je lichaam opwekken, wat je ademhaling versnelt en oppervlakkiger maakt. Dit kan leiden tot paniek of hyperventilatie.
  4. Houding bij kou
    In kouder weer trek je vaak je schouders op en zak je in elkaar om warm te blijven. Dit beperkt de ruimte in je borstkas, waardoor je minder diep kunt ademen. Een oppervlakkige ademhaling kan leiden tot kortademigheid, hartkloppingen en zelfs tintelingen in je ledematen.

Veelvoorkomende klachten door de herfst weeromslag

  • Vermoeidheid: Door kortere dagen en minder zonlicht kun je je moe of futloos voelen. Dit kan invloed hebben op je ademhaling en stressniveaus.
  • Spierspanning: De kou zorgt voor gespannen spieren, vooral in de schouders en nek, wat je ademhaling beperkt.
  • Verminderde energie: Je lichaam verbruikt meer energie om warm te blijven, wat je algehele energie verlaagt en je gevoeliger maakt voor stress.
  • Somberheid: De donkere, natte dagen kunnen bijdragen aan gevoelens van zwaarmoedigheid, wat je ademhaling sneller en oppervlakkiger maakt.
  • Stijve spieren en gewrichten: De kou en vochtigheid zorgen voor stijfheid, wat je houding verkrampter maakt en je ademhaling belemmert.
  • Hoofdpijn: Veranderende luchtdruk en spierspanning kunnen hoofdpijn veroorzaken, wat je ademhaling verder verstoort.
  • Verhoogde stress: De fysieke en mentale effecten van het weer kunnen je stressniveau verhogen, wat kortademigheid en paniek kan verergeren.
  • Slaapstoornissen: Kortere dagen en een verstoord bioritme kunnen leiden tot een slechtere slaap, wat vermoeidheid en stress versterkt.

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

  • Let op je houding: Ontspan je schouders en probeer rechtop te zitten of te staan, zodat je dieper kunt ademen.
  • Bewuste ademhaling: Blijf bewust en rustig ademhalen, vooral als je merkt dat je spanning ervaart door het weer. Pak weer even actief je oefeningen erbij om te zorgen dat je ademhaling goed blijft. Geen idee welke oefeningen hiervoor goed zijn? Check dan deze cursus
  • Ontspanningsoefeningen: Doe regelmatig oefeningen om de spanning in je lichaam te verminderen.
  • Kleed je warm: Zorg dat je goed gekleed bent, zodat je lichaam niet verstrakt door de kou. Draag je jas dicht of een sjaal. Maar zorg er ook voor dat je je niet te warm kleed en je gaat zweten en dan je jas weer open wilt doet. Hierdoor koel je snel af vooral op je spieren!

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen