Door de hyperventilatie kan je veel klachten krijgen zoals spierpijnen maar is er ook een verband tussen een verstoorde ademhaling en fibromyalgie?
Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een aandoening van chronische pijn in je spieren, bij de peesaanhechtingen en rond je gewrichten. Naast pijn kan je ook veel last hebben van stijfheid. Dit wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Ondanks de pijn worden de pijnlijke spieren, pezen en banden niet beschadigd.
In Nederland heeft 2% van de bevolking fibromyalgie, voor het grootste deel vrouwen. De klachten beginnen meestal tussen het 25ste en het 50ste levensjaar. Omdat de precieze oorzaak niet gevonden wordt rekenen artsen dit tot de SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke afwijkingen. Onder SOLK vallen ook andere klachten zoals bijvoorbeeld chronische-vermoeidheidssyndroom (cvs), chronische hoofdpijn en prikkelbare darm syndroom.
Symptomen van fybromyalgie
We kennen het van de spierpijn door het hele lichaam en rondom je gewrichten. Maar dit is het niet alleen, bij fibromyalgie is er namelijk sprake van overprikkeling van je zenuwstelsel, ook wel sensitisatie genoemd. Daardoor reageert je lichaam veel sterker op prikkels. En kan iets wat gewoonlijk niet pijnlijk is; zoals aanraking, temperatuurwisselingen, licht of lawaai, al pijn veroorzaken. Het gaat dus om chronische pijn van onverklaarbare oorsprong die langer dan twaalf weken duurt.
Onbegrip
Lange tijd werd er gedacht dat fybromyalgie tussen de oren zat omdat de dokters geen aanwijsbare oorzaak vonden. En werd er gedacht dat iemand zich maar wat inbeeldt of overdrijft.
Machteloos voel je je vaak doordat je geen begrip krijgt van de dokter en omdat je je niet serieus genomen voelt
Veel andere klachten
Naast de pijn zal je vaak ook andere klachten ervaren zoals ernstige vermoeidheid maar ook migraine, depressieve gevoelens, slaapproblemen, darmklachten, concentratie problemen en verhoogde spierspanning.
Chronische hyperventilatie en fibromyalgie
Hyperventilatie en fibromyalgie hebben dus veel gemeenschappelijk aan klachten. Door de onbalans die ontstaat bij het hyperventileren zal je gevoeliger worden voor spierpijn maar raakt ook je zenuwstelsel overprikkeld. En door de pijn zal je ook regelmatig sneller gaan ademen en dus hyperventileren. Want pijn is stress voor ons systeem. Zo beland je dus in een vicieuze cirkel.
Lees hier meer over wat chronische hyperventilatie is en waardoor je klachten krijgt
Wie zijn er meer vatbaar voor?
De mensen die vatbaar zijn voor hyperventilatie zijn vaak ook de mensen die meer vatbaar zijn voor fibromyalgie. Perfectionisme, een laag zelfbeeld, ongezonde leefstijl, een overactieve leefstijl waar je regelmatig over je grenzen gaat (of bent gegaan) maar ook mensen die een moeilijke start in hun leven hebben gehad.
Vooral het niet goed kunnen aanvoelen waar je grenzen liggen en hier dus regelmatig overheen gaan is een grote oorzaak van deze weke delen reuma. Mede doordat de mate van chronische stress in onze maatschappij de laatste jaren sterk is toegenomen kan een belangrijke rol spelen in de toename van fybromyalgie de afgelopen jaren.
Waarom is het zo moeilijk te diagnosticeren?
Als je naar de huisarts gaat met pijnklachten zal die een paar basis onderzoeken doen waar vaak niks gevonden wordt. Net als bij de diagnose voor hyperventilatie. Omdat er dan geen aanwijsbare reden voor de pijn is zal je vaak medicatie krijgen of wordt je doorverwezen naar de fysiotherapie. Als je ook psychologische of stressklachten hebt, dan zal dat als (mede)oorzaak gezien worden en krijg je vaak een doorverwijzing naar de psycholoog. Want als er geen lichamelijk oorzaak te vinden is, zal het wel tussen de oren zitten, wordt vaak gedacht.
Wat kan je eraan doen?
- Het belangrijkste is om goed te leren luisteren naar de signalen van je lichaam, deze te gaan herkennen en hier naar te gaan luisteren. Het kan zijn dat je steeds maar door en door gaat omdat je er niet aan toe wilt geven. Maar anderen zullen juist pijn vermijdend gedrag gaan vertonen en te weinig gaan bewegen. Het is dus heel belangrijk om hier naar te gaan leren luisteren en goed te doseren met bewegen.
- Omdat pijn en stress een directe invloed heeft op de ademhaling en een verstoring van de ademhaling klachten geeft zoals spierpijn is het aan te raden om deze cirkel dus te doorbreken. Leer bewust je spieren te ontspannen en ga ademhalingsoefeningen doen naast ontspanningsoefeningen.
- Het verlagen van je stress niveau zal een positief effect hebben! Vermijd dus zoveel mogelijk stress
- Ook een gezonde leefstijl met voldoende water drinken, gezond eten, vitamine D nemen en plezier maken zal een positief effect hebben.
- Je houding en spierspanning hebben veel invloed en dit is relatief makkelijk om aan te pakken en dus zou ik hier mee starten. Vraag aan je fysiotherapeut of kinesist voor oefeningen die dit kunnen oplossen. Wil je zelfstandig aan de slag? Volg dan mijn online cursus spierspanning
Meer lezen?
Nathalie van Fibromyalgieblog deelt haar persoonlijke ervaringen en legt heel veel uit over fibromyalgie. Bezoek haar website of volg haar op socialmedia! Of beluister het gesprek wat wij hadden voor mijn podcast
Mooi omschreven..
Je zou eventueel nog aan toe kunnen voegen, inspannings intolerantie (pem) die heb ik vooral, ik heb veel last van krachtverlies, heel snel moe tot in de kern van mijn lichaam.
Alles kost kracht en energie.
Fybromyalgie is er in meerdere lagen, sommigen kunnen niet veel en anderen lopen gewoon een paar kilometer per dag. Dan is er nog CVS/ME, waar vooral de ernstige vermoeidheid op de voorgrond staat.
Ik heb al meer dan 20 jaar deze klachten , en heb ontzettend veel ervaringen.
En mezelf goed ingelezen als het om aandoeningen gaat en spierziektes. Veel therapie gehad en veel ziekenhuizen bezocht. Helaas zijn deze aandoeningen niet aantoonbaar, en word het vaak niet serieus genomen, je geneest er niet van het komt meestal weer terug. Trauma zou vaak de oorzaak zijn…
Over PEM heb ik ook geschreven op mijn site -> https://hyperventilatiecoach.nl/pem-inspanningsintolerantie-wat-is-verband-met-stress-en-hyperventilatie/
En natuurlijk speelt HS (hoogsensitiviteit) ook nog een belangrijke rol.
Dus ik ben gezegend…fibromyalgie/hypermobiel/ PDS/ HSP en bijna voor alles een intolerantie.
En dan ook nog de ascensie symptomen😢