Duizelig tijdens wandelen

Duizelig tijdens wandelen, wat zorgt voor dit gevoel? Duizelig, een onstabiel gevoel en draaierig zijn kan je in veel verschillende vormen ervaren. Het maakt je eigenlijk altijd onzeker. Vaak komt er een angst bij kijken dat je bang bent om te vallen, voor flauwvallen of zo beroerd te voelen dat je niet meer kunt functioneren.

Tijdens het wandelen worden veel mensen extra duizelig. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen lees je hier.

Want tijdens het wandelen kan je je erg draaierig en duizelig voelen waarbij dan juist de angstige gedachten opspelen. Twijfels of je niet valt, of je niet de weg kwijt raakt of zo beroerd voelt dat je niet verder kunt lopen.

Hoe kan het dat je tijdens het wandelen duizelig wordt.

Maar waarom wordt je juist vaak tijdens beweging zoals wandelen maar ook op de fiets en in de auto duizelig? Onze hersenen zijn door de stress en de hyperventilatie eerder overprikkelt en de beweging kan dan als het ware niet goed verwerkt worden. Hierdoor heb je eerder een onstabiel en duizelig gevoel. Daarnaast moet je evenwichtsorgaan hard werken om je stabiel te houden tijdens de beweging. Je evenwichtsorgaan zit in je oor en zorgt ervoor dat je recht kunt lopen en dat je niet omvalt.

Je hersenen krijgen tijdens beweging veel te verwerken. De straatstenen en onregelmatigheden op de weg, kijken of je bekende ziet, voorbij rijdende auto’s of fietsen, de wind langs je hoofd, geluiden zoals vogeltjes, auto’s, vliegtuigen. Het kan dus soms wat veel zijn en dan wil je je het liefst afsluiten. Er zijn buiten vaak heel veel prikkels die je te verwerken hebt.

Tijdens het wandelen spelen naast de beweging, prikkels en je evenwichtsorgaan ook andere factoren een rol. Je ademhaling maar ook je spierspanning.

Ademhaling tijdens het wandelen

Tijdens het wandelen gaat onze ademhaling omhoog en versnelt zich. Dit is normaal want er is energie nodig om te bewegen. Maar als jouw ademhaling al te hoog is dan kan deze versnelling zorgen voor meer onbalans en dus hyperventilatie. En zoals je misschien al weet is een van de veel voorkomende klachten bij chronische hyperventilatie duizeligheid.

Gedachten spelen een rol bij duizeligheid bij het wandelen

Als we dan duizelig of onstabiel worden tijdens het wandelen krijgen we vaak angstige gedachten. Bang dat je zo duizelig wordt dat je niet verder kunt lopen, wat zullen mensen wel niet denken als ik zo gek loop, wat als ik straks struikel omdat ik zo draaierig ben of bijvoorbeeld wat als ik nu flauwval.

En als wij dit soort angstige gedachten hebben gebeurt er veel in ons lichaam. Ons brein ziet dus gevaar en daar reageert je lichaam op. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Het vluchten zal je merken doordat je je opgejaagd voelt, sneller wilt wandelen om naar huis te kunnen Je hartslag gaat omhoog, ademhaling versnelt zich en belangrijk je spieren gaan zich aanspannen.

Gespannen spieren tijdens wandelen die zorgen voor duizeligheid

Als wij angstig of onzeker zijn dan gaan we onze schouders optrekken en spieren aanspannen. Dit doe je uit bescherming maar heeft een negatief effect waardoor je juist extra duizelig zult worden. Door de aangespannen spieren zal de doorstroming naar je hoofd minder worden en ervaar je eerder duizelingen en draaierigheid.

Ook is de kans groot dat je niet alleen je schouders optrekt maar ook de rest van je lichaam gaat aanspannen. Vaak uit bescherming om niet te vallen. Maar ook dit werkt averechts, juist door de spanning ga je verkrampt lopen en wordt je eerder onstabiel.

Hoe loop jij?

Let maar eens op hoe jij loopt. Hoe zijn je schouders? En je armen heb je die ontspannen naast je hangen of heb je die in je jaszak of voor je lichaam gevouwen? En wat doe jij met je hoofd? Probeer je strak voor je uit te kijken en beweeg je je hoofd en ogen amper? Dit alles zal heel veel spanning geven en dus je duizeligheid verergeren of in stand houden.

Belangrijk is het dat je dus zo ontspannen mogelijk probeert te lopen. Schouders laag, armen ontspannen los zwaaiend en rustig om je heen kijkend.

Wil je van deze klachten af? Start dan vandaag met de online cursus “Duizelig door hyperventilatie” Een online cursus met veel uitleg, tips en verschillende soorten oefeningen. Klik hier voor meer informatie

Meer lezen?

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

2 gedachten over “Duizelig tijdens wandelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen