Draaierig gevoel bij hyperventilatie

Draaierig gevoel als symptoom bij hyperventilatie

Een draaierig gevoel kan een beangstigend symptoom zijn dat vaak voorkomt bij hyperventilatie, spierspanning en stress. Je kunt het ervaren alsof de  In dit artikel leg ik uit hoe deze factoren bijdragen aan duizeligheid en wat je kunt doen om dit te verlichten.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent dat je sneller en dieper ademt dan normaal. Dit kan leiden tot een verlaagde kooldioxideconcentratie in het bloed, wat verschillende fysieke symptomen veroorzaakt, waaronder duizeligheid, onstabiel en een draaierig gevoel.

Hoe zorgt hyperventilatie voor draaierigheid?

Bij hyperventilatie verlaag je het kooldioxidegehalte in je bloed. Kooldioxide is essentieel voor het reguleren van de pH-waarde van je bloed en het bevorderen van een goede bloedtoevoer naar je hersenen. Een laag kooldioxidegehalte kan leiden tot vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten) in je hersenen, waardoor de zuurstoftoevoer vermindert. Dit kan een licht gevoel in je hoofd veroorzaken, dat vaak als duizeligheid of een draaierig gevoel wordt ervaren. Dit klinkt heel spannend en eng maar is het niet. Dit is tijdelijk en kan geen schade geven of kwaad doen. Het zorgt alleen voor het nare gevoel. Zo gauw jij ontspant herstelt dit zich weer!

Spierspanning en duizeligheid

Stress en angst kunnen leiden tot spierspanning, vooral in je nek en schouders. Deze spanning kan de bloedtoevoer naar je hoofd beïnvloeden en bijdragen aan duizeligheid. Langdurige spierspanning kan ook de zenuwen in je nek en hoofd beïnvloeden, wat een draaierig gevoel kan verergeren.

Stress en duizeligheid

Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot de vecht-of-vlucht-respons. Deze respons kan je hartslag en ademhaling versnellen, wat kan bijdragen aan hyperventilatie en een verlaagd kooldioxidegehalte in je bloed. Dit proces kan duizeligheid en een draaierig gevoel versterken.

Hoe kan je het duizelige en draaierige gevoel ervaren

 1. Licht in het hoofd
  • Veel mensen beschrijven een draaierig gevoel als ‘licht in het hoofd zijn’. Dit kan aanvoelen alsof je elk moment flauw kunt vallen of alsof je hoofd heel licht en leeg aanvoelt. Deze sensatie wordt vaak veroorzaakt door een plotselinge verandering in de bloedtoevoer naar de hersenen, zoals bij hyperventilatie. Je zult echter niet flauwvallen maar het voelt alleen zo.
 2. De wereld draait
  • Een andere veelvoorkomende beschrijving is dat het lijkt alsof de wereld om je heen draait of beweegt. Dit gevoel kan variëren van mild tot ernstig en kan het evenwicht en de coördinatie beïnvloeden. Het lijkt soms alsof alles om je heen beweegt, zelfs als je stilstaat.
 3. Onvast op de benen
  • Sommigen ervaren een draaierig gevoel als een gevoel van instabiliteit of onvastheid op de benen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met lopen of staan, alsof je elk moment je evenwicht kunt verliezen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je scheef staat of loopt. En je heel onstabiel voelen.
 4. Misselijkheid
  • Een draaierig gevoel kan ook gepaard gaan met misselijkheid. Dit komt vaak voor bij hevige duizeligheid en kan het moeilijk maken om te eten of drinken zonder je ziek te voelen.
 5. Verwarring of wazig denken
  • Duizeligheid kan ook leiden tot een gevoel van verwarring of wazig denken. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren of helder te denken wanneer je een draaierig gevoel hebt. Dit kan het dagelijks functioneren beïnvloeden en extra stress veroorzaken.
 6. Zweverig gevoel
  • Sommige mensen beschrijven het als een ‘zweverig’ gevoel, alsof ze niet helemaal geaard zijn of alsof ze in een droomachtige toestand verkeren. Dit kan een vervreemdende ervaring zijn en bijdragen aan gevoelens van angst of paniek.

Wat kun je doen?

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om duizeligheid en een draaierig gevoel te verminderen:

 • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen helpen je om het kooldioxidegehalte in je bloed weer op peil brengen.
 • Ontspanningsoefeningen: Yoga, meditatie en progressieve spierontspanning kunnen helpen om spierspanning te verminderen en je stressniveau te verlagen. Door je spieren te ontspannen, verbeter je de bloedcirculatie en verminder je duizeligheid.
 • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. Lichte oefeningen zoals wandelen of rekken kunnen al effectief zijn.
 • Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, omdat uitdroging ook kan bijdragen aan duizeligheid.
 • Gericht oefeningen doen: Er zijn veel oefeningen die je kunt doen die je helpen om van de duizeligheid af te komen. In mijn online cursus duizeligheid krijg je veel verschillende en zeer effectieve oefeningen die je hiervan af gaan helpen.

Conclusie

Een draaierig gevoel kan het gevolg zijn van hyperventilatie, spierspanning en stress. Door je bewust te zijn van je ademhaling en technieken te gebruiken om je spieren te ontspannen en je stress te verminderen, kun je deze symptomen effectief aanpakken. Als je vaak last hebt van duizeligheid en een draaierig gevoel en de symptomen aanhouden, is het raadzaam mijn online cursus te volgen. Hierin leer ik je alles over duizeligheid door de hyperventilatie en hoe je ervan af komt. Met veel verschillende oefeningen. Klik hier voor de online cursus duizeligheid

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen