Disfunctioneel ademen of hyperventilatie

Wanneer spreken we van hyperventilatie en wanneer van disfunctioneel ademen?

Ademhalingsproblemen kunnen soms verwarrend en angstaanjagend zijn. In dit artikel wil ik het verschil tussen hyperventilatie en disfunctioneel ademen uitleggen.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een ademhalingspatroon waarbij je sneller en dieper ademt dan normaal. Je ademt teveel ten opzichte van wat je verbruikt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die je klachten kan geven. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals angst, stress of paniekaanvallen. Het kan echter wel ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, hartkloppingen en een gevoel van ademnood.

Disfunctioneel ademen

Disfunctioneel ademen verwijst naar een verkeerd ademhalingspatroon waarbij de balans tussen inademing en uitademing verstoord is. Dit kan leiden tot oppervlakkige, snelle of onregelmatige ademhaling. Disfunctioneel ademen kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder slechte ademhalingstechnieken, long-covid, spanning in de spieren rond de borstkas, astma en stress. Hoewel het niet zo intens kan aanvoelen als acute hyperventilatie, kan disfunctioneel ademen nog steeds ongemak veroorzaken, zoals een gevoel van benauwdheid, vermoeidheid en spierspanning.

Benaming is anders, maar we bedoelen hetzelfde in de meeste gevallen

De term hyperventilatie associëren we vaak met stress, “het tussen de oren”, paniek en angst. Terwijl de term disfunctioneel ademen klinkt als iets waar minder mentale oorzaak achter zit. Toch zit er weinig verschil in en kan de dokter er voor kiezen om jouw hyperventileren disfunctioneel ademen te benoemen. Uiteindelijk betekend het namelijk hetzelfde, je ademhaling en adempatroon is verstoort en dit zal je moeten herstellen. Alleen de oorzaak van de verstoring daar kan verschil in zitten. Zo kan disfunctioneel ademen voorkomen bij long-covid en bijvoorbeeld astma.

Het is echter belangrijk om op te merken dat hoewel er overeenkomsten zijn tussen hyperventilatie en disfunctioneel ademen, er ook verschillen zijn in de specifieke ademhalingspatronen en onderliggende mechanismen.

Wat zijn de overeenkomsten van hyperventilatie en disfunctioneel ademen

Symptomen: Zowel hyperventilatie als disfunctioneel ademen kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken, zoals kortademigheid, een benauwd gevoel, duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen in de handen en voeten, en een gevoel van spanning of ongemak in de borststreek.

Stressgerelateerde oorzaken: Zowel hyperventilatie als disfunctioneel ademen kunnen worden getriggerd of verergerd door stressvolle situaties, angst of paniek. Stress heeft de neiging om de ademhaling te beïnvloeden en kan leiden tot een verstoord ademhalingspatroon.

Behandeling: Hoewel de specifieke technieken kunnen verschillen, kunnen zowel hyperventilatie als disfunctioneel ademen baat hebben bij vergelijkbare behandeling om de oorzaak aan te pakken. Dit kan het aanleren van ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en stressmanagement omvatten.

Verband met angststoornissen: Zowel hyperventilatie als disfunctioneel ademen kunnen voorkomen bij mensen met angststoornissen. Angst kan leiden tot veranderingen in de ademhaling en kan bijdragen aan ademhalingsproblemen.

Hoe kun je ermee omgaan?

Bewustwording van je ademhaling: Let op je ademhaling en probeer rustig en regelmatig te ademen. Neem pauzes en probeer rustiger en bewust te ademen, waarbij je je concentreert op een ontspannen ritme.

Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals rustige buikademhaling, progressieve spierontspanning of meditatie. Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en een gezonder ademhalingspatroon te bevorderen.

Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je conditie en longfunctie te verbeteren. En hiermee ook de ademhalingsklachten.

Hulp zoeken: Als je merkt dat hyperventilatie of disfunctioneel ademen regelmatig optreedt en je dagelijks leven beïnvloedt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een zorgverlener, zoals een arts of een ademhalingstherapeut, kan je helpen de onderliggende oorzaken te identificeren en je effectieve strategieën aanreiken om ermee om te gaan.

Liever direct en zelfstandig online aan de slag? Dat kan via een van de online cursussen die je bij mij kunt volgen.

Stressmanagement: Stress kan een grote rol spelen bij ademhalingsproblemen. Het beheersen van stress kan daarom helpen om hyperventilatie en disfunctioneel ademen te verminderen. Probeer ontspanningstechnieken, zoals yoga, mindfulness of het beoefenen van hobby’s die je kalmeren.

Ademhalingsoefeningen: Het aanleren van specifieke ademhalingstechnieken kan enorm behulpzaam zijn bij het beheersen van ademhalingsproblemen. Zoals de buikademhaling, waarbij je inademt door je neus en uitademt door je mond terwijl je je buikspieren ontspant, kan helpen om een rustig ademhalingspatroon te bevorderen.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen