De Relatie Tussen Chronische Hyperventilatie en “Rouw”

Wat Bedoelen We met “Rouw”?

Wanneer we het hebben over rouw, plaatsen we dit woord vaak tussen aanhalingstekens. Dat komt omdat rouw meer inhoudt dan het verdriet dat je ervaart wanneer een geliefde overlijdt. Rouw kan ook betrekking hebben op het verlies van een baan, het einde van een relatie door een scheiding, of algemene teleurstellingen in het leven.

Een gastblog van Dyenne

Het Overlevingsmechanisme van Ons Lichaam

Wanneer we te maken krijgen met een verlies, hebben we daar vaak geen controle over. Je bedrijf kan failliet gaan of een geliefde kan overlijden. In zulke situaties schakelt ons lichaam en brein automatisch over op de overlevingsstand. We trekken ons terug en maken onszelf kleiner om de emotionele pijn niet te voelen. Dit proces gaat gepaard met snellere ademhaling, omdat het lichaam stresshormonen aanmaakt.

De Culturele Verschillen in Omgaan met Rouw

In westerse culturen is de algemene houding vaak die van ‘doorgaan’. We verbergen onze tranen en proberen ons leven zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen. Dit staat in schril contrast met andere culturen, waar emoties veel vrijer worden geuit.

De Gevolgen van rouw op lange termijn

Jarenlang in de overlevingsstand blijven kan op den duur tot fysieke klachten leiden. Symptomen zoals pijn in de borststreek of een benauwd gevoel kunnen het gevolg zijn. Vaak komt men er dan pas achter dat dit symptomen van chronische hyperventilatie kunnen zijn.

Het Belang van Bewustwording

Bewustwording is de eerste stap naar herstel. Het gaat om het begrijpen van je ademhalingspatroon, je lichaamshouding en de werking van je brein. Wanneer je dit begrijpt, kun je beginnen met het herstelproces.

Het Legen van Je Emotionele “Rugzak”

Misschien denk je: “Het verlies dat ik heb geleden ligt al zo ver achter me.” Toch draag je die emotionele last vaak nog jaren met je mee. Om deze “rugzak” te legen, is het belangrijk de pijn toe te laten en ruimte te geven.

Zoek Hulp voor Een Lichtere Last

Je hoeft dit proces niet alleen te doorlopen. Hulp zoeken kan het dragen van de emotionele last verlichten. Dus, zoek hulp en ga actief aan de slag met je herstel. Het heeft zo veel meer waarde dan je misschien denkt.

Door inzicht te krijgen in deze aspecten kun je een begin maken aan je herstel en een gezondere toekomst tegemoet gaan.

Twijfel je of je klachten komen door de hyperventilatie? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen