Constant duizelig door hyperventilatie

Duizeligheid kan in veel verschillende vormen komen als je last hebt van chronische hyperventilatie. Je kunt constant duizelig door hyperventilatie voelen maar ook aanvallen hebben van duizelingen.

Duizeligheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak denken we dat het iets met ons hart, bloedsomloop of hersenen is. Maar veel vaker heeft het een hele andere oorzaak. Door de hyperventilatie kan de duizeligheid ook verschillende oorzaken hebben. De onbalans die ontstaat door de hyperventilatie maar ook door de hoge spierspanning in je nek en schouders.

 Constant duizelig door hyperventilatie | Wat is hyperventilatie

Als wij stress hebben of ervaren dan versnelt de ademhaling zich en komt er extra energie vrij. Heel handig als we door de stress moeten vechten of vluchten. Maar als wij chronische stress hebben dan verbruiken wij deze extra energie niet en ontstaat er een onbalans in je lichaam. En deze onbalans die geeft je veel verschillende klachten. En een klacht die heel vaak voorkomt bij chronische hyperventilatie is duizeligheid.

Lees hier meer over wat chronische hyperventilatie is en waardoor je klachten ontstaan

De meest voorkomende oorzaak van duizeligheid bij hyperventilatie is de hoge spierspanning in je nek maar ook duizeligheid vanuit je oren.

Duizelig door hyperventilatie vanuit je oren

In je oor zit je evenwichtsorgaan, en die is heel erg gevoelig. Normaal geeft die, simpele uitleg, een signaal af of onder andere de bodem wel recht is en of het dus veilig is om te lopen zodat je hersenen zich daarop kunnen instellen. Zit je nu op een schip dan is de kans groot dat door het water de boot beweegt. Dan krijgen je oren dus een prikkel dat de bodem beweegt. Maar omdat je ogen ook een belangrijke rol spelen in dit proces zal je dus weten wat de oorzaak is en niet direct heel duizelig worden. Is de schommeling te hevig of zit je binnen en zie je de horizon niet, dan wordt je zeeziek.

Maar ook als je last hebt van hyperventilatie kan je evenwichtsorgaan een prikkel krijgen die gezien wordt als een bewegende bodem. Dit komt dan door de onbalans die ontstaat in je lichaam.

Verstopte holte als oorzaak duizelig door hyperventilatie

Als je een verstopte neus of bijholten hebt dan raakt je evenwichtsorgaan ook geprikkeld door de druk en kan hij dus signalen gaan afgeven en wordt je duizelig. Vaak merk je dat dit erger wordt als je snel je hoofd beweegt of als je plat gaat liggen.
Bijvoorbeeld door verkoudheid maar ook bij benauwd weer en in het hooikoorts seizoen kan het dus heel goed dat je neus verstopt zit zonder dat je hier heel erg bewust van hoeft te zijn. Door goed door je neus te ademen zorg je ervoor dat je bijholten schoon blijven. Is dat niet voldoende  of lukt je dat niet goed dan kan je bijvoorbeeld een neusspray gebruiken. 

Constant duizelig door hyperventilatie vanuit je nek

Duizeligheid vanuit je nek, zal je ook vooral merken als je je hoofd beweegt.

Door het verkeerde ademen zijn je nek en schouder spieren overbelast. Mede oorzaak is weer die onbalans waarover ik hierboven ook sprak én de verhoogde spierspanning doordat je deze spieren te veel gebruikt en ze te weinig rust krijgen. Door het te hoog ademen gebruik je steeds je nek/schouders spieren terwijl je ademhaling in je buik hoort te zitten waardoor deze spieren rust krijgen.
Daarnaast hechten je nekspieren aan bij je oor en krijgt in sommige gevallen dus ook je evenwichtsorgaan weer een prikkel dat er iets niet in orde is en wordt je duizelig.

Dit los je op door te zorgen dat je nek/schouder spieren zich ontspannen. Een korte termijn oplossing is bijvoorbeeld een massage, warmte op je nek zodat die spieren zich ontspannen.

Een lange termijn oplossing is zorgen dat je houding verbeterd en je ademhaling vaker in je buik zit waardoor deze spieren minder hard hoeven te werken. 

Duizeligheid kan je constant voelen maar ook in aanvallen ervaren. En in veel verschillende vormen. Een wazig gevoel, een een schommelend gevoel, onstabiel, gevoel alsof de grond scheef afloopt, echte draaiduizelingen etc

Wil je hiervan af?

Volg dan de online cursus “duizelig door hyperventilatie” Deze cursus bevat naast veel duidelijke uitleg vooral heel veel tips en oefeningen

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen