Chronische hyperventilatie | Waardoor ontstaan klachten?

Chronische en acute hyperventilatie kunnen je leven op een hele vervelende manier beïnvloeden. Maar wat is dit nou en hoe kan het dat je zoveel verschillende klachten krijgt door de stress en het verkeerde ademen? Hier leg ik het je uit met onderaan een symptomen lijst en tips.

Hyperventilatie betekent te snel en of te veel in en uitademen. Je ademt meer ten opzichte van wat je verbruikt. We noemen dit dan overademen. Dit kan leiden tot heel veel verschillende klachten en symptomen en zelfs tot angst en paniek. Als je last hebt van chronische hyperventilatie adem je dus chronisch verkeerd, oftewel je overademt al langere tijd waardoor je klachten hebt gekregen.

Wat is hyperventilatie?

Als je gaat hyperventileren, betekent dit dat de zuurstof (O2) in je lichaam stijgt, en de koolzuur (CO2) in je lichaam daalt.

O2 (zuurstof)↑ en CO2 (koolzuur)↓

Dit noem je “Hypocapnie”.

Door dit overademen krijg je een onbalans, het biochemisch evenwicht raakt verstoord. Wat gepaard gaat met verschillende lichamelijke klachten. Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt de PH-waarde van je bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch, minder zuur.

PH ↑ = basisch

Dit noem je “Respiratoire alkalose”

Chronische hyperventilatie door verstoring biochemisch evenwicht

Op deze verstoring van je biochemisch evenwicht, dus door de te lage CO2, gaat je lichaam reageren. Het is de lage CO2 dat de boosdoener is.

Je krijgt als het ware een bescherming van je lichaam door vaatvernauwing en een overprikkeling van je zenuwstelsel.

De vaatvernauwing gebeurd in de hersenen waardoor je bijvoorbeeld een wazig gevoel krijgt in je hoofd, een soort van instabiliteit en duizeligheid. Op deze klachten ga je vaak dan weer angstig reageren omdat ze  voor je gevoel uit het niets komen. De klachten komen meestal op het moment dat je het meest rustig bent. En dat maakt het zo beangstigend.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Overprikkeling zenuwstelsel

De overprikkeling van je zenuwstelsel gebeurd op twee manieren.

Je gevoelszenuwstelsel zal worden overprikkeld met als gevolg jeuk, tintelingen in de vingers en de voeten en een gevoelloos gevoel rond de mond.

Maar ook je motorische zenuwstelsel zal worden gestimuleerd waardoor je bijvoorbeeld snel zal schrikken, rusteloze benen kunt ervaren, prikkelbare darm hebt en vaak  moet plassen.

Zo zie je maar dat hyperventilatie veel klachten kan veroorzaken. Van hartkloppingen naar tintelingen, naar spierklachten, en alles wat ertussen zit. Het is dan ook niet raar dat je steeds onzekerder wordt over je lichaam. Vaak wordt chronische hyperventilatie ook te laat ontdekt, soms gaat het over jaren.

De klachten zijn niet altijd duidelijk aanwezig en kunnen niet altijd gelinkt worden aan het overademen.

Chronische hyperventilatie en twijfelen over je klachten

Een hyperventilant kan van hoofdpijn een hersentumor maken, van een vlekje op de huid huidkanker, en van een steekje op de borst een hartkwaal. Je hersenen wennen aan deze doemgedachten en maken er een dagelijkse bezigheid van. Langzaam aan wordt het een obsessie en voor je het weet ben je hypochondrisch. Deze ziektevrees zorgt ervoor dat je niet meer reëel denkt over je lichaam. Wanneer hypochondrie je leven instapt is het cirkeltje rond. Want als iemand er echt overtuigd is ziek te zijn of een ernstige aandoening te hebben, dan veroorzaakt dit psychologische stress en dus ook minder weerbaarheid. Hierdoor vermindert de efficiëntie van het immuunsysteem, waardoor er effectief lichamelijke klachten de kop op kunnen steken. De overtuiging dat er iets mis is wordt daardoor nog sterker, met nog meer psychologische problemen tot gevolg.

 De oorsprong van hyperventilatie

Over het algemeen liggen langdurige spanningen, angsten of stress factoren aan de basis van zowel de acute als van de chronische vorm van hyperventilatie.  Het zijn echter niet altijd de gebeurtenissen op zich (de stressoren) die de mate van stress bepalen, maar wel de manier waarop je op de stressoren reageert.

Andere, meer zeldzame oorzaken zijn onder meer:

  • Pijn of koorts
  • Een trauma
  • Zware lichamelijke inspanningen
  • Oververmoeidheid
  • Zuurstoftekort, bv. in de bergen
  •  Astma

Wie eenmaal een aanval van hyperventilatie heeft gehad, is vaak bang om dit nog eens mee te maken. Door deze angst en de daarbij behorende spanningen, neemt de kans op herhaling echter alleen maar toe en krijg je anticipatie angst.

De oorzaak van je hyperventilatie heeft dus vaak een psychische achtergrond; te veel stress, een echtscheiding, onvrede over je situatie, ziekte of overlijden van een dierbare, ruzie, burn-out etc. Maar de klachten zijn lichamelijk, je stelt je dus niet aan en verzint het ook niet! 

Twee vormen van hyperventilatie

Acute hyperventilatie

De acute vorm is de meest bekende vorm van hyperventileren. Doch komt deze maar 10% voor bij hyperventilanten. De acute vorm kan uitmonden in een paniekaanval.

Je begint dan heel snel en heel diep adem te halen en je hebt het gevoel dat je stikt.

Door de paniek die er ontstaat denk je dat je iets ernstigs mankeert zoals bijvoorbeeld een hartinfarct. Deze acute aanval komt heel beangstigend over. Maar hoe paniekerig zo een aanval ook aanvoelt, wees gerust, hij gaat altijd vanzelf voorbij en duurt zelden langer dan 10 à 20 minuten. Zo een aanval brengt geen schade mee aan het lichaam en is dus niet ‘gevaarlijk’, je gaat er niet aan dood. Integendeel, het is meer een bescherming  vanuit je lichaam. Er treedt een waarschuwingssysteem in werking dat je duidelijk wil maken dat je over je grenzen gaat. Een hyperventilatie aanval is steeds een antwoord op iets. Na de aanval voel je je meestal heel moe en heb je een gevoel van onmacht en hulpeloosheid.

Lees hier tips hoe je acute hyperventilatie kan stoppen

Chronische hyperventilatie

De chronische vorm is onbekender, maar komt véél vaker voor (90%). Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld. Vaak ben je je er niet altijd van bewust dat je chronisch hyperventileert. Je ademt dan subtiel net iets sneller en vaker dan goed voor je is. De chronische hyperventilatie is minder “spectaculair” dan de acute aanval, maar daarom niet minder onaangenaam.

Bijvoorbeeld je ademt 12 keer in plaats van 10 keer per minuut, dit zal je dus niet heel bewust merken maar je ademt dan net iets meer dan je verbruikt en daardoor ontstaat er een onbalans. Hierdoor krijg je verschillende klachten zoals duizeligheid ,nervositeit, hoofdpijn, vermoeidheid, maag en darmklachten, depressieve gevoelens, krop in de keel, hartkloppingen, wazig zicht, etc. Deze klachten worden niet altijd gelinkt aan het hyperventileren, maar kunnen de kwaliteit van je leven ernstig beïnvloeden.

Beide vormen kunnen ook samen voorkomen: dikwijls hebben mensen voortdurend vage klachten en worden ze daarnaast geregeld met acute aanvallen geconfronteerd.

Lichamelijk gezien is hyperventilatie een volkomen onschuldig verschijnsel. Maar doordat je het erg benauwd krijgt, is het een zeer angstige ervaring. Zo angstig, dat je bang wordt voor nog een aanval, waardoor je al snel potentieel ‘gevaarlijke’ situaties gaat ontlopen. Je raadt het al: hoe meer je bepaalde omstandigheden gaat ontlopen, hoe meer je het risico op weer een aanval vergroot. Je mind gaat dan namelijk zo sterk op hyperventilatie focussen, dat een nieuwe aanval op de loer ligt.”

De klachten en symptomen chronische hyperventilatie

Niet iedereen heeft dezelfde symptomen. Er zullen er zijn die je herkent en anderen niet. Het is wel belangrijk dat je met je klachten eerst naar een arts gaat zodat deze kan nagaan of er eventueel geen andere oorzaak is.

Vermoeidheid en hyperventilatie

De meest voorkomende klacht is vermoeidheid : een hyperventilant is constant aan het strijden en neemt géén of te weinig tijd voor herstel en rust. Vermoeidheid is daarom een vaak voorkomende klacht. Een verklaring voor deze vermoeidheid kan zijn dat je met een hoge ademfrequentie je glucosevoorraden doorlopend gebruikt. Je lichaam heeft twee brandstoffen : glucose en vetten. Door een te snelle ademhaling gebuikt je lichaam de energiezuinige vetten niet of nauwelijks als brandstof, maar wordt slechts de glucose verbruikt.

Spierpijn

Naast de vermoeidheid komt pijn in de schouder en/of nek ook regelmatig voor.  Je hulpademhalingsspieren zitten aangehecht aan je nek. Bij een chronisch te snelle ademhaling ga je deze spieren overbelasten en dat kan deze spierpijn verklaren. Maar ook door de onbalans die ontstaat bij het hyperventileren, de verstoring van je pH-balans raak je verzuurd en krijg je klachten als spierpijn.

Wil je zelfstandig werken aan je klachten en hiervan af komen? Bekijk hier dan de verschillende online cursussen

Chronische hyperventilatie symptomen

De lijst met klachten die je kan krijgen bij chronische hyperventilatie is heel lang. Van mentale klachten tot lichamelijke klachten.

Mentale klachten bij chronische hyperventilatie kunnen zijn

Lichamelijke klachten bij chronische hyperventilatie

Bekijk hier de uitgebreide symptomen lijst

Tips bij chronische hyperventilatie

  1. Verdiep je in wat hyperventilatie is. Lees hier bijvoorbeeld mijn boek over. Hoe beter jij weet wat de oorzaak van je klachten is hoe beter je ook weet wat je hieraan kan doen!
  2. Pak de oorzaak van jouw stress aan. Weet je niet wat de oorzaak is? Hou dan een tijdje een dagboek bij om hier meer inzicht in te krijgen
  3. Wees lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf! Dit is echt essentieel als jij je weer goed wilt voelen. Lees hier tips om liever voor jezelf te zijn
  4. Zoek hulp! Ga naar een gespecialiseerde therapeut om hier aan te werken of volg een van mijn online cursussen om van je klachten af te komen
  5. Neem elke dag de tijd voor jezelf. Doe minimaal 1 keer per dag een meditatie, ademhaling of ontspanningsoefening

8 gedachten over “Chronische hyperventilatie | Waardoor ontstaan klachten?”

  1. Beste Nicole,
    Eerst en vooral, dank u voor de mailtjes.
    Sinds einde 2019 heb ik veel pijn achter in mijn linkerschouder, en duizelig vanuit mijn voeten ,naar dokter geweest en die sprak over cronisch hyperventilatie.
    Ik had hier nog nooit van gehoord,dokter gaf me antidepresiva maar kreeg nog meer klachten.
    Ben naar neurologe geweest op eigen houtje en kreeg mri van hersenen, diagnose, vermoedekijk ms.
    Toen kwam corona en ik bleef alleen over met mijn angst voor een rolstoel.
    Van dokter naar dokter ook al moest ik soms maanden wachten , mijn huisdokter deed niets voor mij dan enkel telefonisch contact, en alles waar ik over klaagde was volgens haar MS.
    Eind januari door haar toch 2de mri vastgekregen in ander ziekenhuis, ik belde naar de huisdokter voor uitslag, maar ze antwoordde nooit.
    Diezelfde week moest ik naar fysioloog en die stuurde me door naar een neuroloog in dat ziekenhuis.
    Die heeft de 2 mri’s naast elkaar gelegd, en hij zag geen enkel letsel in mijn hersens dat verwees naar MS, ik ben natuurlijk dolblij, maar krijg steeds meer klachten van wazig zicht, spierpijnen en voze vingers en die duizeligheid blijft elke minuut van de dag, heb scan gehad van mijn buik en bloedonderzoek maar telkens ik voor de uitslag bel zegt het secretariaat van mijn huisdokter me dat de dokter gaat terugbellen, maar dat doet ze niet, ben al een maand verder.
    Zou het dan toch cronische hyperventilatie zijn .

    1. Ja dit zou zeker chronische hyperventilatie kunnen zijn. Heb je mijn boek al gelezen? Ik verwacht dat dit veel antwoorden zal geven op je vragen hierover. En het bevat heel veel tips en adviezen wat je hieraan kan doen

  2. Vandevelde Ann

    Beste Nicole,

    Ik heb je boek gekocht online en denk erover om ziekenhuis hier in dorp eens in te lichten wat chronische hyperventilatie is want ik heb 3 weken onnodig in ziekenhuis gelegen omdat ze het niet herkennen.Zelfs hoogsensief weten ze hier niet.Daarom ben ik zo blij met je boek.
    dank je wel

  3. Hallo Nicole,
    Ik heb al jaren slaapapneu, ik slaap met een MRA beugel, dat is geen pretje, maar is beter, het slapen is vaak slecht ondanks de beugel, daar heb ik overdag veel last van, kortademig, moe, pijn tussen de schouderbladen, hartkloppingen en me regelmatig niet lekker voelen, volgens mij heb ik daardoor hyperventilatie gekregen, is dat zo en wat kan ik daaraan doen?

  4. Beste Nicole.
    Ben zo blij dat ik met mijn zoek tocht op coocle.
    Op jou site terecht ben gekomen.Alles klopt wat ik lees hoe jij hyperventilatie beschrijft.
    Het heeft mij een heel stuk rust gegeven om te weten wanneer ik vooral in rust vaak last heb van hartklopingen.Was zelf bang een ernstige hart afwijking te hebben.De test gedaan en scoorde behoorlijk hoog.
    Ik.zou ook natuurlijk ontzetend graag van mijn hartklopingen af willen komen.
    Kun je mij aub helpen hier bij?
    Bvb dank.

  5. Dankjewel! Fijn om te Lezen. Die link met extra gezonde voeding dat vind ik een hele goede en bruikbare tip! Steeds als ik begin met afvallen krijg ik weer klachten.

  6. Het lijkt heel onschuldig chronische hyperventilatie, maar volgens mijn therapeut die mij hierin begeleid heeft, is het een ernstig probleem. Mijn lever was verdikt hierdoor, mijn middenrif zat vast waardoor ik minder goed kon ademen.
    Ik kreeg zelfs een hartritme stoornis, nadat ik een stressvolle periode had meegemaakt. Ik hoef me ma in te spannen en mijn lichaam protesteert, ben heel snel erg moe en veel last vd gewrichten. Kan niet lang staan.
    Een tydje terug kreeg ik een aanval waardoor heel veel druk op me arm kreeg, en rug en schouder. Mijn bloeddruk was ineens heel hoog. Ik wil me nu op POTS laten onderzoeken, ik werd er door iemand op gewezen dat chronische hyperventilatie en POTS ook met elkaar te maken kunnen hebben.
    Dus wat mijn therapeut ook zegt, chronische hyperventilatie word nogal onderschat….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen