Buteyko methode

Buteyko methode de voordelen en nadelen bij hyperventilatie

De Buteyko-methode is een ademhalingstechniek die is ontwikkeld door de Oekraïense arts Konstantin Buteyko. De methode is bedoeld om mensen te helpen hun ademhaling te verbeteren. Met als doel dat ze meer zuurstof kunnen opnemen en beter kunnen functioneren.

Zelf werk ik niet met of naar deze methode. Maar omdat ik vaak de vraag krijg wat het is, wat de voor en nadelen zijn wil ik je dit wel graag uitleggen. Het is belangrijk om bij de aanpak van hyperventilatie de manier en methode te kiezen die het beste bij jou past. Er zijn veel verschillende manieren, ademhalingsoefeningen en theorieën.  

Konstantin Buteyko

De Buteyko-methode is een ademhalingstechniek die is ontwikkeld door de Oekraïense arts Konstantin Buteyko in de jaren 1950. Het idee achter de methode is dat veel mensen te snel en te diep ademen, waardoor ze te veel kooldioxide uitademen. En daardoor niet genoeg zuurstof in hun bloed hebben. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, angst en slaapproblemen.

De Buteyko-methode is ontworpen om dit probleem aan te pakken door mensen te leren hoe ze op een rustige en ontspannen manier kunnen ademen. Zodat ze meer kooldioxide in hun bloed kunnen houden en dus meer zuurstof kunnen opnemen. Door het verminderen van overmatige ademhaling en het verhogen van de kooldioxide niveaus in het bloed, kan de Buteyko-methode de gezondheid verbeteren en symptomen van verschillende aandoeningen verminderen.

Buteyko methode wat is het?

De methode is gebaseerd op het idee dat veel mensen te snel en te diep ademen. Waardoor ze te veel kooldioxide uitademen en daardoor niet genoeg zuurstof in hun bloed hebben. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, angst en slaapproblemen.

De Buteyko-methode is ontworpen om dit probleem aan te pakken. Door mensen te leren hoe ze op een rustige en ontspannen manier kunnen ademen. Zodat ze meer kooldioxide in hun bloed houden en dus meer zuurstof kunnen opnemen.

Wat zijn de voordelen van de buyteko methode?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de Buyteko-methode. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Verbeterde ademhaling: De Buteyko-methode kan mensen helpen om op een meer ontspannen manier te ademen. Waardoor ze meer kooldioxide in hun bloed kunnen houden en dus meer zuurstof kunnen opnemen. Dit kan helpen om verschillende gezondheidsproblemen te verminderen of te voorkomen, waaronder astma, bronchitis en slaapapneu.
 • Vermindering van stress en angst: De Buteyko-methode kan ook helpen om stress en angst te verminderen. Door op een rustige en ontspannen manier te ademen, kan je jouw zenuwstelsel kalmeren en jouw stressrespons verminderen. Dit kan helpen om jouw algemene welzijn te verbeteren en jouw gevoel van welzijn te vergroten.
 • Verbeterde slaap: Als je moeite hebt om goed te slapen, kan de Buteyko-methode je helpen om beter te slapen. Door te leren hoe je op een meer ontspannen manier kunt ademen, kan je jouw slaap verbeteren en ervoor zorgen dat je uitgerust wakker wordt.
 • Verbeterde sportprestaties: Voor mensen die sporten kan de Buteyko-methode helpen om de prestaties te verbeteren. Door op een meer ontspannen manier te ademen, kan je jouw uithoudingsvermogen en spierkracht verbeteren en jouw algemene sportprestaties verbeteren.
 • Verhoging van de energie niveaus: Door het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van stress en angst kan de Buteyko-methode ook helpen om jouw energieniveaus te verhogen. Dit kan je helpen om meer te doen en jouw algehele productiviteit te verhogen.

Kortom, de Buteyko-methode heeft verschillende voordelen voor de gezondheid en het welzijn. En kan mensen helpen om beter te ademen, stress te verminderen, beter te slapen en hun algemene gezondheid en welzijn te verbeteren.

Wat zijn de nadelen van de buteyko methode?

Er zijn enkele mogelijke nadelen of beperkingen van de Buteyko-methode, die wil ik ook met je delen. Het blijft belangrijk dat je de methode kiest die bij jou past. Maar niet alleen de methode ook de therapeut of coach waar je dit volgt kan verschillend zijn en moet bij jou passen.

 • Intensieve training vereist: Om de Buteyko-methode correct te leren en toe te passen, is intensieve training vereist van een gekwalificeerde instructeur. Dit kan tijdrovend en duur zijn.
 • Je pakt de oorzaak van stress niet aan: Door het aanleren van een andere ademhalingstechniek pak je de oorzaak van de hyperventilatie en verstoring van de ademhaling vaak niet of slechts beperkt aan. Het herkennen van stress factoren, je grenzen leren (h)erkennen, beter voor jezelf leren zorgen en heel belangrijk je spierspanning leren verminderen zodat je voldoende ruimte is om goed te ademen is ook een onderdeel die zeker toegevoegd zal moeten worden als jij blijvend van je hyperventilatie klachten af wilt komen.
 • Focus op de ademhaling: Veel mensen met hyperventilatie hebben veel focus op de ademhaling. Door dan ademhalingsoefeningen te doen waarbij je de ademhaling gaat sturen kan stress opwekken en als vervelend worden ervaren.
 • Gebrek aan wetenschappelijk bewijs: Hoewel er enig onderzoek is gedaan naar de Buteyko-methode, is er nog steeds onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit en veiligheid ervan te ondersteunen. Meer onderzoek is nodig om de mogelijke voordelen en nadelen van deze methode beter te begrijpen.
 • Mogelijke bijwerkingen: Sommige mensen ervaren bijwerkingen tijdens het gebruik van de Buteyko-methode, zoals duizeligheid, vermoeidheid, tintelingen of spierkrampen. Hoewel deze bijwerkingen meestal mild zijn en van voorbijgaande aard zijn, kunnen ze soms vervelend zijn.

Kortom, de Buteyko-methode kan enkele beperkingen of mogelijke nadelen hebben, waaronder een gebrek aan wetenschappelijk bewijs, een intensieve training vereist, mogelijke bijwerkingen en het kan geen vervanging zijn voor medische behandeling. Het is belangrijk om de mogelijke voordelen en nadelen van deze methode te overwegen voordat je het gaat toepassen.

Is het een intensieve methode?

Een van de genoemde nadelen is dat het een intensieve training kan zijn. Dit is voornamelijk  omdat je vaak regelmatige sessies nodig hebt met een instructeur over een periode van enkele weken tot enkele maanden. Tijdens de training leert je verschillende ademhalingstechnieken en oefeningen en wordt je geleerd hoe deze op de juiste manier te doen.

Bovendien vereist de Buteyko-methode veel inspanning en toewijding, omdat het tijd kan kosten om de juiste ademhalingstechnieken onder de knie te krijgen en deze correct toe te passen. Het kan ook moeilijk zijn om gewoonten van jarenlang verkeerd ademhalen te veranderen, dus het kan een uitdaging zijn om de oefeningen dagelijks te blijven doen.

Buteyko oefeningen

Hieronder een paar voorbeelden van oefeningen van de buteyko-methode

 • Verminderde ademhalingsoefeningen: Dit zijn oefeningen waarbij je jouw ademhaling vermindert door langzamer en minder diep te ademen. Begin met het inademen door de neus en adem dan langzaam uit door de neus. Probeer de tijd van jouw inademing en uitademing te verlengen en verminder het aantal ademhalingen per minuut.
 • Ademhalingsoefeningen met pauzes: Dit zijn oefeningen waarbij je een pauze neemt tussen de inademing en uitademing. Begin met het inademen door de neus en houd de adem enkele seconden vast voordat je langzaam uitademt door de neus. Probeer de pauze tussen de inademing en uitademing geleidelijk te verlengen.
 • Ademhalingsoefeningen met verhoogde ademweerstand: Dit zijn oefeningen waarbij je een weerstand gebruikt om de ademhaling te verhogen en de ademhalingsspieren te trainen. Een voorbeeld hiervan is de “lip-knijp” oefening, waarbij je de lippen samenknijpt en door de neus inademt en uitademt.
 • Ontspanningsoefeningen: Dit zijn oefeningen die helpen om stress te verminderen en het lichaam te ontspannen. Een voorbeeld hiervan is de “progressieve spierontspanning” oefening, waarbij je de spieren van verschillende delen van het lichaam aanspant en ontspant.

Wil je weten wat mijn mening over goede ademhalingsoefeningen is? Klik dan hier

Bij welke klachten is de buteyko-methode goed om te volgen?

De Buteyko-methode wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van ademhalingsproblemen zoals astma, bronchitis, allergieën en slaapapneu. Het doel van de methode is om de ademhaling te verbeteren, zodat het lichaam meer zuurstof kan opnemen en de niveaus van kooldioxide in het bloed kunnen worden verhoogd. Hierdoor kunnen verschillende symptomen van ademhalingsproblemen worden verminderd, zoals kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling.

Daarnaast kan de Buteyko-methode ook helpen bij het verminderen van stress en angst. Door op een rustige en ontspannen manier te ademen, kan het zenuwstelsel worden gekalmeerd, wat kan helpen om de symptomen van stress en angst te verminderen.

Sommige mensen hebben ook gemeld dat de Buteyko-methode kan helpen bij de behandeling van andere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, migraine, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Er is echter nog meer onderzoek nodig om de effectiviteit van de Buteyko-methode voor deze aandoeningen te bevestigen.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Conclusie

De buteyko methode is een hele goede methode om weer goed te leren ademen. Dus als je twijfelt geef het zeker een kans en zoek een goede en ervaren therapeut die je hierin kan begeleiden. Belangrijk naar mijn mening is dat je naast de ademhaling ook andere factoren zal moeten aanpakken om te herstellen van je hyperventilatie. Zoals je gedachten, houding, dat je veel liever voor jezelf mag leren zijn, je grenzen (h)erkennen, voeding, ontspanning. En vooral zorgt dat er weer voldoende ruimte in je lichaam is om goed te ademen!

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen