Boosheid en kort lontje door stress en hyperventilatie

Boosheid, snel irriteren, kort lontje, woede dit zijn emoties die je vaak ervaart als je last hebt van stress en bij een burn-out hyperventilatie. Maar hoe kan het dat stress deze emoties zo versterkt en je hier last van hebt?

Zonder reden boos worden, veel mopperen, ongeduldig zijn, snel irriteren en heel hevig reageren op situaties. Herken jij dat bij jezelf? Op slechte dagen heb je echt geen geduld in de rij van de supermarkt, loop je te schelden in de auto, mopper je de hele tijd op je partner of kind bijvoorbeeld.

Snel boos of een kort lontje bij stress en hyperventilatie

Stress en hyperventilatie doen veel met ons. Je kunt hierdoor angstiger worden, negatiever gaan denken, depressief voelen maar dus ook sneller boos worden. Merk jij dat je op sommige dagen je veel sneller irriteert of gauw boos bent? Zie dit dan als een signaal dat je over je grens bent gegaan! Want veel woede voelen is echt een teken dat het niet zo goed met je gaat en even gas terug mag gaan nemen.

Het nut van boosheid en woede

Boosheid en woede is eigenlijk een natuurlijke reactie waarmee je lichaam je beschermt. Ook dit komt weer uit ons oer verleden. Want als er in de prehistorie iets gebeurde wat jou kans op overleven kleiner maakte moest je wel van je afbijten. Bijvoorbeeld als jouw prooi van je werd afgenomen en jij daardoor geen eten zou hebben. Dan had het veel zin om in woede uit te barsten en voor je eten te vechten.

Zo kan boosheid nu natuurlijk ook nog zijn nut hebben. Door boos te worden kunnen we vaak van ons af bijten en onze grenzen aangeven. Ook kan even boos zijn zorgen voor extra energie om je doel te bereiken.

Boosheid als teken dat je over je grenzen bent gegaan

Maar heel vaak zal het een signaal zijn dat je over je grenzen heen bent gegaan en is die boosheid ene teken dat je emmer overloopt. 

Boosheid komt vaak nadat andere steeds over je grenzen zijn gegaan en opeens is dan de maat vol en ontplof jij! En de kans is dan groot dat je het tegen andere mensen uit…. Als jij op je werk niet gehoord wordt dan uit je dat in een veilige situatie bijvoorbeeld thuis tegen je partner, terwijl die er niks aan kan doen.

Passieve en agressieve woede

Bij woede denken we vaak ook aan agressiviteit. Slaan, trappen, schoppen, schreeuwen, huilen, verwijten maken, irritatie, mopperen passen in het plaatje van agressieve woede. Maar er bestaat ook een andere kant van woede, namelijk de passieve variant. Bij passieve woede ga je het gevecht juist niet aan, je gaat het probleem uit de weg of geeft liever op dan dat je het gevecht aan gaat. Je kropt je emoties op.

Vaak wordt je dan in plaats van boos op de buitenwereld boos op jezelf. Ga je jezelf verwijten maken en wordt je boos dat je niet boos wordt.

Boosheid en hyperventilatie

Zoals ik begon in dit verhaal kan je dus sneller boos zijn door de hyperventilatie. Maar woede, boosheid en irritatie zullen je hyperventilatie ook triggeren.

Want als wij boos zijn maken we ons klaar om te vechten of vluchten. We maken dus stresshormonen aan, onze hartslag versnelt zich, spieren gaan aanspannen en onze ademhaling versnelt.

Maar als jij in de rij van de supermarkt staat en je irriteert aan de trage caissière. Je kind die niet snel genoeg zijn veters strikt. Je collega die zo irritant hard lacht. Dan maak je dus wel klaar om te vechten maar die energie zal je niet gebruiken. Je spieren maken dus onnodige spierspanning wat je merkt aan bijvoorbeeld je opgetrokken schouders, gespannen kaken of vuisten van je handen.

Boosheid geeft hoge spierspanning

Irriteer jij je dus regelmatig dan zal die hoge spierspanning je dus klachten geven. Kaakklemmen, hoofdpijn, gespannen nek en schouders, hartkloppingen, hoge bloeddruk en zere benen zijn enkele voorbeelden van klachten die kunnen komen door opgekropte woede.

Deze boosheid kost ook heel veel energie! Doordat je lichaam zich steeds klaar maakt om het gevecht aan te gaan kost dit super veel energie.

Energie die je eigenlijk al zo weinig hebt.

Hierdoor kom je dus in een vicieuze cirkel, want vermoeidheid zal ook zorgen dat je je eerder boos voelt en irriteert. Belangrijk dus om de oorzaak aan te pakken!

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Wat kan je eraan doen?

  • Waar komt die boosheid vandaan? Wat zit er achter jouw boosheid? Ben je ontevreden over je werk, boos op jezelf omdat je over je heen laat lopen? Belangrijk is dat je dit voor jezelf duidelijker hebt.
  • Noteer eens een tijdje in je dagboek op welke dagen je een kort lontje hebt en je sneller irriteert. Zo kan je uitzoeken wat ook een rol speelt. Bijvoorbeeld hormonen, slecht eten, slecht slapen etc
  • Meer ontspannen Stress speelt een belangrijke rol dus het verlagen van je stress is heel erg belangrijk. Probeer dus meer te ontspannen. Maar ook veel meer dingen te doen waar jij blij van wordt
  • Zorg voor positieve hormonen Die boosheid geeft negatieve energie en stresshormonen in ons lichaam. Door leuke dingen te doen, te lachen, genieten maak je positieve stofjes aan die ervoor zorgen dat jij rustiger wordt en minder snel boos wordt
  • Zoek afleiding Zijn er situaties waarin jij snel boos wordt of je irriteert? Zoek dan bewust afleiding. Sta je in de file, zat dan gezellige muziek op of luister een podcast die je afleid van het langzame verkeer bijvoorbeeld.
  • Zorg voor meer ontspanning in je spieren Als wij boos zijn spannen we onze spieren aan, dit is een hele natuurlijke reactie. Maar ook een die we kunnen doorbreken. Door je hier bewust van te zijn en gericht hiermee aan de slag te gaan kan je dit dus doorbreken.
  • In mijn online cursus over spierspanning is er 1 uitgebreide module over de invloed van emoties en ga ik hier uitgebreid op in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen