Tintelingen en doof gevoel

Veel mensen hebben last van tintelingen, een doof of slapend gevoel in het hoofd, gezicht, rondom de ogen, armen en/of handen.
Het tintelend gevoel kan soms zo ineens opspelen. Deze klachten zijn vervelend en vaak ook beangstigend. Wat kan het betekenen en wat kun je doen tegen dat tintelend gevoel in je gezicht, hoofd en ledematen? Is het altijd stress en hyperventilatie of zit er een zenuw klem?

Een slapend gevoel in je hoofd

Het klinkt natuurlijk heel erg raar om een slapend gevoel in je hoofd te hebben. Veel mensen bedoelen eigenlijk dat hun gezicht slaapt voor het gevoel. Het gezicht kan dan soms stram aanvoelen en is tevens ook erg gevoelig voor aanrakingen. Een raar, doof gevoel in je hoofd kan soms het gevolg zijn van een hyperventilatie. Wanneer je niet op een juiste manier ademhaalt krijg je een onbalans in je lichaam die zorgt voor verschillende klachten (klik hier). Wanneer je lang hyperventileert en verkeerd ademt kan je een slapen, doof gevoel krijgen of tintelingen. Heb jij vooral een tintelend gevoel in je mond en tong? Lees dan hier mijn uitleg hierover

Licht gevoel, zweven en tintelingen

Zoals altijd zijn er meerdere oorzaken te noemen waardoor je een licht gevoel of een doof gevoel kan hebben in je hoofd, op je gezicht of in een bepaald gebied zoals je armen of benen. Tintelingen kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een depressie. Mensen die in een depressieve fase zitten kunnen het gevoel hebben dat ze constant op wolken lopen. Ook het gevoel dat het hoofd te licht is hoort bij de klachten van een depressie. Een tintelend, zweverig gevoel behoort bij de aanvullende klachten. Dit gevoel gaat niet gepaard met pijn, echter is de klacht vaak erg vervelend en beangstigend. De relatie tussen hyperventilatie en depressie lees je hier

Vitaminen tekort en zwevend gevoel

Vitaminen zijn belangrijk. Niet alleen om je tegen virussen en ander lichaamsvreemde stoffen te beschermen, ook helpen vitaminen ons een lekker, gezond en ontspannen gevoel te geven. Wanneer je onvoldoende vitaminen binnenkrijgt, of wanneer iemand vitaminen niet goed opneemt in het lichaam, kan dit leiden tot vreemde en vervelende klachten. Deze klachten lijken vaak op een tekort van een bepaalde stof. Sufheid, op wolken lopen, vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen optreden wanneer iemand te weinig vitamine B12 opneemt. Deze vitamine hoort in een gezond voedingsschema, echter zijn er ook mensen die deze stof niet goed op kunnen nemen. Ze nemen wel voldoende in, maar het lichaam neemt niet genoeg op.

De klachten bestaan uit:
Sufheid
Concentratieproblemen
Doof gevoel in de voeten
Tintelingen en duizeligheid
Laat dit altijd testen door je huisarts en vraag daarna de waarde op en bepaal in overleg met je huisarts of zelf of je een tekort hebt. Een teveel aan vitamine B kan namelijk dezelfde klachten geven dus deze vitamine kan je beter niet zelfstandig op hoge dosis gebruiken! Daarom altijd een bloedonderzoek laten doen.
Daarbij door de hoge stress verbruikt je lichaam veel energie en dus ook vitamine en mineralen. Krijgt je lichaam dan ook nog onvoldoende vitamine en mineralen binnen, gaat je lichaam nog meer in de reserve stand overleven.

Zenuwen die een doof gevoel veroorzaken

Wanneer je een doof of tintelend gevoel ervaart in je lichaam kan dat ook een gevolg zijn van zenuwen die niet goed zitten of dat hij bekneld zit. Door de onbalans in je lichaam van het verkeerde ademen maar ook door de te hoge spierspanning krijgt de zenuw een prikkel. En die prikkel kan zich uitten in tintelingen en een doof gevoel.
Belangrijk is dus dat je gaat werken aan een goede rustige ademhaling maar ook aan het leren ontspannen van je spieren. Ontspannen spieren waardoor er geen druk meer op de zenuw komt te staan en ze dus niet meer de prikkel geven.

Dit kan ik je aanleren tijdens de coaching. Wil je liever zelfstandig aan de slag? Volg dan mijn online cursus waarin we gaan werken aan ontspannen spieren van je schouders, nek en gezicht spieren.

Klik hier voor meer informatie over deze cursus

Conclusie

Zorg goed voor jezelf door een gezond voedingspatroon te hebben zodat je voldoende vitamine binnenkrijgt. Werk aan een ontspannen goede ademhaling waardoor de balans in je lichaam zich weer herstelt. Doe oefeningen voor ontspannen spieren waardoor er weer meer ruimte komt rondom je zenuwen. 

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen