Syndroom van Tietze en hyperventilatie

Hyperventilatie kan pijn op je borstkas geven net als het syndroom van Tietze. Waarom dit vaker samen gaat en wat je hieraan kan doen leg ik je hier uit. Het syndroom van Tietze is een reumatische aandoening die relatief onbekend is. Het is een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas en is geen ernstige aandoening, maar het geeft wel een heel vervelende pijn met klachten die soms kunnen lijken op het gevoel van een hartinfarct wat je heel angstig en onzeker kan maken. Het heeft ook een duidelijk verband met een verstoorde ademhaling daarom wil ik dit graag aan je uitleggen.

Syndroom van Tietze | Wat is dit?

Het syndroom van Tietze is een ontsteking in je borstkas die zorgt voor pijn. Je borstkas is opgebouwd uit ribben die via kraakbeenstructuren aan het borstbeen vast zitten. Dit buigzame kraakbeen zorgt ervoor, dat de borstkas flexibel kan bewegen bij de ademhaling. Dus uitzetten bij het inademen en weer terug bewegen bij het uitademen. Bij de ziekte van Tietze raakt dit kraakbeen ontstoken, daardoor zwelt het onder het borstbeen op. Deze zwelling veroorzaakt een nare pijn die toeneemt tijdens het bewegen, zuchten, hoesten en niezen. Meestal treedt de pijn aan één kant van de borstkas op en soms kan er ook een rode en pijnlijke plek op de borst ontstaan. Het syndroom van Tietze kan zich langzaam ontwikkelen, maar het kan zich ook plotseling openbaren. Bij vrouwen en bij mannen komt het evenveel voor.

Costochondritis en het syndroom van Tietze, wat is het verschil? Deze beide aandoeningen worden nog wel eens met elkaar verward. Er is weinig verschil tussen het syndroom van Tietze en costochondritis omdat de symptomen erg op elkaar lijken. Bij de ziekte van Tietze is alleen het kraakbeen tussen de voorste ribben en het borstbeen ontstoken en is er meestal ook sprake van een zwelling onderaan het borstbeen. Bij costochondritis is het kraakbeen van de achterste ribben ontstoken en treedt er geen zwelling op. Costochondritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak van het syndroom van Tietze?

Wat precies de oorzaak van de ziekte van Tietze is weten ze nog niet. Maar er zijn sterke aanwijzingen dat er factoren zijn, die een rol spelen bij het ontstaan van de chronische ontstekingen en zwellingen van het kraakbeen in de borstkas. De belangrijkste factor lijkt te zijn overbelasting van de borstkas. Dit kan komen door langdurend verkeerd ademen, dus hyperventileren, maar ook door het tillen en dragen van zware voorwerpen, langdurig hoesten, stress en in een voorovergebogen houding werken. Maar het syndroom van Tietze kan ook ontstaan door een ongeluk met grote inwerkende kracht op de borstkas, door infecties aan de luchtwegen, door zwangerschap en door reumatoïde artritis. Het is niet erfelijk, maar als iemand in je familie een reumatische aandoening heeft, dan is de kans groter dat jij hier ook last van kunt krijgen.

Symptomen

Pijn aan je borstbeen is de belangrijkste klacht bij het syndroom van Tietze. Deze kan erger worden bij het diep inademen, zuchten, niezen of hoesten. Soms kan de pijn ook uitstralen naar je rug, nek, schouder en arm. Verder kan het je een benauwd en beklemmend gevoel in de borststreek en hartkloppingen geven.  Deze klachten lijken voor je gevoel op hartklachten.

Zoals je kunt lezen lijken deze klachten allemaal erg op hyperventilatie. En ook dit kan je een gevoel van angst oproepen, dat er soms acute hyperventilatie kan ontstaan met een paniekaanval tot gevolg. Het verschil is dat door de ontstekingen de huid rood kan kleuren. Daarnaast kan bij sommige patiënten de functie van je slokdarm, maag, darmen en longen verstoord raken. Het is belangrijk om met ernstige pijn op de borst altijd snel naar de huisarts te gaan.

Diagnose ziekte van Tietze

Net als dat de diagnose chronische hyperventilatie vrij lastig te stellen is, is dit ook het geval met het syndroom van Tietze. Het kan namelijk niet aangetoond worden aan de hand van röntgenfoto’s of een bloedonderzoek, de zwelling van het kraakbeen in de borstkas is op röntgenfoto’s niet te zien en ook in je bloed is niks te vinden. Daarom zal je dokter moeten afgaan op je verhaal en kan zal de diagnose vooral gesteld worden door het uitsluiten van andere oorzaken. Twijfel jij of je klachten komen door de hyperventilatie en een verstoorde ademhaling? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan

Hoe wordt het behandeld?

Er is nog geen behandeling voor het syndroom van Tietze. Je dokter zal zich dus vooral richten op het bestrijden van de pijn. In de meeste gevallen zal hij een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven of een corticosteroïde injectie geven op de pijnlijke plek of besluiten tot een blokkade van de zenuwen die tussen de ribben zitten. Belangrijk is echter dat je gaat werken aan leren ontspannen van deze spieren in je ribben en gaat werken aan je houding. Meestal verdwijnen daarmee de klachten na verloop van tijd door het doen van goede en gerichte oefeningen.

Tips

Net als bij hyperventilatie is het aanleren van een goede ademhaling erg belangrijk zodat je je ribben niet overbelast. Daarnaast is algemeen meer en goed bewegen heel erg belangrijk zodat je een goede lichamelijke conditie hebt. En door voldoende te bewegen voorkom je  dat de gewrichten in de borstkas stijver worden en dat je het steeds benauwder krijgt. Ook het aanleren van een goede lichaamshouding is ontzettend belangrijk zodat er meer  ruimte in je lichaam is om goed te ademen en je je spieren niet extra belast door een verkeerde houding.

Lees meer over de oorzaak van je klachten wat je vaak al gerust stelt. Hier op mijn site staat veel uitgelegd over de pijn op je borstkas en andere klachten. Gebruik de zoekoptie om te vinden wat je wilt lezen

Doe elke dag oefeningen om ruimte te creëren in je borstkas, om je borstkas spieren te leren ontspannen en een betere houding aan te leren. Heb je geen oefeningen? Start dan met mijn online cursus “spierspanning door hyperventilatie”

6 gedachten over “Syndroom van Tietze en hyperventilatie”

  1. Truus van der Stelt

    Ik weet niet of het dit is..maar als ik op mijn rug op bed lig,heb ik behoorlijk pijn.zlu graag weten of dat er ook bij kan horen
    Geniet Truus

      1. Truus van der Stelt

        Achter boven rug vooral links heb al onderzoeken gehad longen en hart zijn goed.
        Is vooral.op bed als ik op mijnrug lig.
        Liefs

        1. Hoi, ben ook zoekende. Begin met maagklachten en leek meer of eten niet zakte. De rug begon meer te zeuren. Meeeega stekende pijnen links boveneind uitstralend naar de linker zijde. Ook lijkt of ik een zuurbranding heb.
          Alles onderzocht mbt hart en bloed voor zover bij cardioloog. Pijn straalt uit naar armen en nek. Arts denkt dat het zenuwpijn is. Maar pijn flamt zo op en de uitstraling is zo vervelend. Paracetamol helpt meestal niet meer.
          Vaak die uitstralende pijn naar arm en been. Weer niet of dit normaal is en bij costochondritis hoort.
          Liefs. Suus

  2. Beste,ik denk dat ik dit al een aantal jaar heb.. ik heb enorme pijn op t borstbeen naar de ribben toe ,zelfs onder mijn linkerborst,ik heb regelmatig hartkloppingen en ervaar benauwdheid bij enorme inspanning,en ja ook darmen draaien alle toeren als ik een aanval heb heb wel een vrij zware fysieke job..ik heb hier altijd het antwoord gekregen dat die een borstontsteking zou zijn maar dit lijkt met meer op tietze te lijken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen