Spierpijn en hyperventilatie

Spierpijn door hyperventilatie | Hoe ontstaat dit

Spierpijn door hyperventilatie is een veelvoorkomend probleem, en er is een duidelijk verband tussen verkeerd ademen en spierpijn. Pijn in je borstkas, nek en schouders, ademhalingsspieren, maar ook vermoeide en verzuurde benen en spierpijn in je middenrif, wat pijn bij je maag geeft. Deze vraag krijg ik heel vaak, hieronder lees je mijn uitleg.

Spierpijn door hyperventilatie 

Door verkeerd ademen ontstaat er een onbalans in je bloed, wat pijnlijke en vermoeide spieren kan veroorzaken. Spierpijn en hyperventilatie hebben namelijk een duidelijk verband met elkaar.

Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt de pH-waarde van je bloed, waardoor het bloed alkalischer wordt (minder zuur). Als reactie hierop produceren je lichaamscellen meer melkzuur om de pH-waarde van je bloed weer te herstellen. Dit veroorzaakt pijnlijke en vermoeide spieren. Koolzuur (CO2), dat je uitademt, is een natuurlijke spierontspanner. Bij een onbalans gaan je spieren samentrekken, wat extra spierpijn en vermoeidheid veroorzaakt. Dit verklaart dus de spierpijn en het vermoeide gevoel, vooral in je benen.

Spierpijn door hyperventilatie | Waarom deze spieren in mijn borstkas en nek/schouders?

Veel mensen die hyperventileren hebben ook last van pijn op de borst, zere nek- en schouderspieren, pijn tussen de schouderbladen, uitstralende pijn in je arm en een gespannen gevoel in je middenrif.

De oorzaak van de spierpijn heb ik hierboven beschreven, maar waarom zijn juist deze spieren extra gevoelig en pijnlijk? Door te vaak en te hoog ademen, waarbij je in je borstkas ademt in plaats van in je buik, overbelast je deze spieren. Vergelijk het met ongetraind een lange wandeling maken: de volgende dag heb je zere benen en voeten. Door te hoog en te snel te ademen, overbelast je je ademhalingsspieren.

Tussen je ribben zitten kleine spiertjes, de tussenribspieren. Als je te hoog ademt, gebruik je deze spieren meer dan waarvoor ze bedoeld zijn, wat spierpijn veroorzaakt. Deze spieren kunnen naast een continu beurs gevoel ook venijnig steken en krampen. Door de hoge ademhaling trek je vaak onbedoeld je schouders omhoog, waardoor je deze spieren ook overbelast.

Spierpijn door hyperventilatie | Wat kan je hieraan doen?

Het belangrijkste is dat je ademhaling zich herstelt en je meer naar je buik ademt. Dit kun je leren door ademhalingsoefeningen.

Je schouder- en nekspieren kun je bewust leren ontspannen door oefeningen. Wil je hieraan werken en snel resultaat zien? In deze online cursus leg ik veel uit en geef ik makkelijke oefeningen en tips. Meld je direct aan voor mijn online cursus: Online cursus hyperventilatie en spierspanningsklachten.

Daarnaast is het belangrijk om het teveel aan melkzuur kwijt te raken door voldoende water te drinken, gezond te eten, vooral veel groene groenten. Houd je nek en schouders warm, want als je koud bent, trek je vaak je schouders op. Probeer bewust je schouders laag en ontspannen te houden en let goed op je houding. Een ingezakte houding geeft weer meer spanning en dus spierpijn.

Belangrijk: als je twijfelt of je spierpijn echt door hyperventilatie komt, neem dan contact op met je huisarts!

Start direct met mijn online cursus, waarin we werken aan de spierpijn en spanning in je hele lichaam van je voeten tot je hoofd. Hierin leg ik uitgebreid uit waar deze spanning vandaan komt en wat je hieraan kunt doen. Met verschillende oefeningen zorgen we voor ontspannen en pijnvrije spieren. Klik hier om direct te starten met de cursus.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen