Vermoeide, slappe, zwabber benen

Slappe vermoeide benen, waardoor ontstaat dit bij hyperventilatie? 

Herken je het gevoel dat je benen vermoeid en zwaar aanvoelen, alsof je een marathon hebt gelopen, terwijl je nauwelijks iets hebt gedaan? Of dat je bij het staan het idee hebt dat je benen je niet kunnen dragen en je door je benen heen kunt zakken? Misschien voelt het zelfs alsof je op watten loopt en je benen niet precies doen wat jij wilt.

Mogelijke oorzaken van slappe benen

Er zijn verschillende redenen waarom je slappe benen kunt hebben. Een grote kans is dat dit komt door een verkeerde ademhaling. Door een onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt de pH-waarde van je bloed, waardoor het bloed alkalischer wordt (minder zuur). Als reactie hierop produceren je lichaamscellen meer melkzuur om de pH-waarde van je bloed te herstellen.

Dit kan leiden tot slappe benen, pijnlijke en vermoeide spieren en spierpijn. Koolzuur (CO2), dat je uitademt, is een natuurlijke spierontspanner. Bij een onbalans gaan je spieren samentrekken, wat extra spierpijn en vermoeidheid veroorzaakt, vooral in je benen, omdat je deze veel gebruikt.

Daarnaast speelt er vaak een lichamelijke kwestie. Angst kan ervoor zorgen dat je spieren onnodig aanspant, wat je doorbloeding verstoort. Bovendien beweeg je waarschijnlijk minder als je bang bent, wat leidt tot verminderde kracht en conditie.

Wat kun je doen tegen slappe benen?

Het belangrijkste advies is om meer te ontspannen, beter te ademen en meer te bewegen. Door te bewegen voer je afvalstoffen en overtollig melkzuur af, waardoor je benen weer losser aanvoelen. Het is belangrijk om je grenzen te respecteren en langzaam op te bouwen.

Als je vaak slappe benen hebt, probeer dan voorzichtig aan krachtsopbouw te werken door spierversterkende oefeningen te doen.

Wil je direct aan de slag met gericht oefenen voor de spanning in je hele lichaam en benen? Start dan met de online cursus spierspanning waarin je naast veel duidelijke uitleg heel veel oefeningen krijgt. Klik hier voor meer informatie over de cursus

Conclusie

Slappe benen kunnen veroorzaakt worden door een onbalans in je ademhaling, wat leidt tot een verhoogde pH-waarde in je bloed en meer melkzuurproductie. Dit zorgt voor vermoeide en pijnlijke spieren. Angst kan de situatie verergeren door onnodige spierspanning en verminderde doorbloeding. Het is belangrijk om te werken aan ontspanning, een betere ademhaling en meer beweging om je klachten te verminderen.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

 

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen