Pijnlijke ribben en borstbeen

Zere ribben en/of een zeer borstbeen door de hyperventilatie komen vaak voor. Een gekneusd gevoel, stekende pijn, kramp, een drukkend gevoel of drukpijn, je kunt het in veel verschillende manieren ervaren. Het kan heel beangstigend zijn en voor een benauwd gevoel zorgen.

Als je last hebt van hyperventilatie dan adem je niet op de meest gunstige manier hierdoor kan je van veel dingen last krijgen. Doordat je te vaak en te hoog adem in je borstkas, in plaats van dat je een rustige buikademhaling hebt, het grootste deel van de dag.

In je borstkas heb je je borstbeen, hieraan zitten je sleutelbeen en ribben vast. Tussen je ribben heb je tussenribspieren, dit zijn kleine dunne spiertjes die een belangrijke rol spelen bij je ademhaling. En onderaan je ribben heb je je middenrif, deze speelt ook een belangrijke rol bij je ademhaling. Doordat jij te veel en te hoog ademt bewegen je ribben veel vaker dan de bedoeling is. Na een tijdje raakt dit overbelast en gaat het pijn doen je krijgt spierpijn en kramp.

Als je pijn hebt is dit stress voor je lichaam en als wij stress ervaren gaan we weer sneller ademen, zo is de vicieuze cirkel rond. Daarnaast ga je je vaak ook zorgen maken om de pijn wat ook weer stress geeft.

Pijnlijk borstbeen door de hyperventilatie

Het borstbeen kan heel gevoelig worden door de hyperventilatie. Vaak hebben we dan de neiging om dit aan te raken en er op te drukken. Dit kan je echter beter niet doen! Dit is heel gevoelig en door het steeds aan te raken zal dit nog gevoeliger worden en hou je de pijn in stand.

Pijnlijke bovenkant ribben

Dit deel krijgt weinig rust als je hyperventileert en zal dus overbelast raken en dan krijg je hier spierpijn in. Net als met spierpijn in je benen na een flinke work-out kan dit heel verschillende aanvoelen als een brandende pijn, krampend, stekend, zeurend etc

Doordat we dit vaak associëren met hartklachten kan je je flink zorgen maken als jij echter dit hebt laten nakijken door je arts en heeft die gezegd dat je klachten komen door een verstoorde ademhaling dan is dit dus de reden van je pijn. Maar het kan ook een gevoel geven alsof je longen niet goed functioneren, door een brandend gevoel bij de in of uitademing of een haperend gevoel bijvoorbeeld.

Zere onderste ribben en middenrif

De onderkant van je ribben kunnen ook gekneusd en pijnlijk voelen. Dit heeft dezelfde oorzaak als hierboven beschreven maar hier speelt vaak ook je middenrif een belangrijke rol. Deze kan namelijk heel erg vervelend voelen en heel gespannen zijn doordat je deze hulpademhalingsspier verkeerd bent gaan gebruiken. Lees hier meer uitleg over een gespannen middenrif

Tips

  • Zorg voor meer ontspanning en rust in je hoofd en lichaam waardoor je ademhaling rustiger zal worden
  • Stel jezelf gerust doordat je de oorzaak nu weet van je pijn. Het twijfelen over de oorzaak van je klachten geeft stress wat weer voor een hogere ademhaling zal zorgen
  • Leer weer ademen naar je buik zodat je ribben rust krijgen
  • Start met het doen van oefeningen om je spieren en dan vooral je tussenribspieren te leren ontspannen en te rekken waardoor de pijn afneemt
Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen