Pijn en uitstraling in je arm

Pijn in je arm en uitstralende pijn kan je heel angstig maken want dat is iets wat we associëren met een hartaanval. In dit artikel wil ik je hierover meer uitleggen waardoor het komt en wat je eraan kan doen. Ik ga ervan uit dat je andere oorzaken hebt laten checken door je arts en leg hier dus uit wat de pijn in je arm veroorzaakt door de hyperventilatie.

Spierpijn en spierklachten door de hyperventilatie komt heel vaak voor. Door de onbalans die ontstaat door het verkeerde ademen wordt je gevoeliger voor spierpijn, verzuring, tintelingen en kramp. Dit kan je in je hele lichaam voelen zoals in je benen maar komt vooral vaak voor in je nek, schouders, borstkas en arm.

Over spierpijn heb ik al een uitgebreid artikel geschreven wat je hier kan nalezen: spierpijn door hyperventilatie. Hieronder ga ik uitgebreider in op de klachten in en aan je arm.

Pijn in je arm | Overbelasting door verkeerde ademhaling

Als jij hyperventileert en continue dus iets teveel ademt dan krijg je die onbalans in je lichaam. Maar wat ook een hele grote rol speelt is dat je je ademhalingsspieren overbelast. Doorat je te hoog ademt trek je bij elke inademing je schouders op. Soms kan je dit zien maar vaak is het een kleine subtiele beweging. Hierdoor krijg je dus overbelaste schouder spieren. En aangezien je schouder aan je arm vast zit kan je dit dus als uitstraling voelen in je arm of als een band gevoel om je arm.

Pijn in je arm | Focus

Daarnaast ligt je focus waarschijnlijk ook erg op je klachten en hoe meer je eraan denkt hoe erger het wordt. Vaak ook echt want doordat je angstig wordt krijg je weer meer stress en spanningen wat weer zorgt voor een snellere en hogere ademhaling en dus nog meer overbelasting van deze spieren.

Als wij angstig zijn of gespannen dan is het een normale reactie dat we onze schouders optrekken en aanspannen. Wat weer zorgt dus voor meer belasting van deze regio. En dus meer spierspanning!

Vaak als we boos zijn of ons irriteren dan maak je spanning in je handen, je balt je handen tot een vuist. En hoe vaak ben jij niet boos jezelf of teleurgesteld dat het weer eens niet goed met je gaat of dat je iets niet durft…..? Dus nog meer spanningen in je arm en schouders.

Pijn in je arm | Verschillende klachten en gevoel

De pijn kan je in verschillende benamingen en gevoel ervaren. Als een slap gevoel, als een zeurend gevoel, tintelend, prikkend, continue aanwezig of juist als steken en schokkend, een band gevoel, als een zwaar gevoel of een lam gevoel. Ook kan je de pijn in je bovenarm voelen, bij de aanhechting van je schouder, elleboog of onderarm en zelf helemaal tot in je handen en vingers. Het is in ieder geval heel erg vervelend als je hier last van hebt.

Wat kan je hieraan doen?

  • Wees je bewust van de opgebouwde spanningen en probeer dit bewust los te laten
  • Leer jezelf je schouder spieren ontspannen, hier zijn veel goede en makkelijke oefeningen voor
  • Probeer je aandacht te verleggen en jezelf gerust te stellen dat de klachten door de hoge spierspanningen komen
  • Zorg voor warme nek en schouders. Kou zorgt er namelijk voor dat je nog meer spanning opbouwt omdat je je schouders optrekt
  • Ga niet in je arm knijpen of wrijven dit verergert je klachten alleen maar
  • Zorg voor een rustige en betere ademhaling want dit is natuurlijk de basis van je klachten
  • Start met mijn online cursus waarin ik je hier heel veel over uitleg en je veel tips en oefeningen krijgt. Kijk hier voor meer informatie

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen