Lage rug pijn door hyperventilatie

Lage rug pijn, klachten aan je bekkenbodem of pijn bij je stuitje. Het klinkt in eerste instantie niet iets als wat je door het verkeerde ademen en de hyperventilatie kan krijgen. Toch is er wel degelijk een verband. Hoe dat zit ga ik je hieronder uitleggen.

Spierpijn door de hyperventilatie in je onderrug

Door de hyperventilatie en het verkeerde ademen ontstaat er een onbalans in je lichaam. Deze onbalans geeft je allemaal vervelende klachten. Zo wordt je ook veel gevoeliger voor spierpijn, verzuring en spierkramp. Dit kan je merken doordat je heel snel vermoeide benen hebt, pijn in je borstkas, zere middenrif of zere nek en schouder spieren. Maar dit kan je dus ook merken in je onderrug (lumbaal), bekkenbodem of bij je stuitje. Maar je kan het ook in je buik voelen en het idee hebben dat je een blaasontsteking hebt, een gespannen buik of een volle blaas.

Relatie ademhaling en lage rug pijn

De spierpijn in je ribben, borstkas, nek en schouders komen doordat je dit gebied en de ademhalingsspieren te veel belast. Je ademt te hoog en te vaak waardoor je deze spieren overbelast. Doordat je ademhaling dus te vaak te hoog zit en je je buik ademhalingsspieren te kort gebruikt. Deze raken onderbelast.

Doordat er dus te weinig beweging plaatst vind in je onderrug en buik gaat dit tegen de natuurlijke (adem) beweging in. We horen namelijk een heel groot deel van de dag rustig te zijn en dus naar onze buik te ademen. Door de stress en spanningen zit jouw ademhaling vaak te hoog en niet in je buik.

Dit kan je voelen in je (lage) onderrug, bij je stuitje, billen of bekkenbodem. Dit kan een zeurend gevoel zijn maar ook krampen of stekend zijn.

Door de pijn ga je alleen weer hoger ademen en hou je het dus in stand. Want pijn -> stress -> versnelde ademhaling -> onbalans -> spierpijn etc

Wat te doen bij lage rugpijn door de hyperventilatie?

Belangrijk is dus dat je weer leert te ademen naar je buik waardoor je ook je lage rugspieren weer goed gaat gebruiken. En deze pijn minder zal worden. Je fysio hoort je hier goede oefeningen voor je kunnen geven. Zoals je misschien weet ben ik oefentherapeut mensendieck en combineer ik mijn ademhalingsoefeningen altijd met een beweegoefening. Om de buikademhaling weer aan te leren kies ik dus voor een makkelijk beweegoefening waardoor je én je onderrug losser maakt én je lichaam weer goed leert te ademen. Win-Win dus!

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen