maag klachten hyperventilatie

Maag klachten en hyperventilatie

Hoe kan hyperventilatie voor maagklachten zorgen?

Zwaar op de maag liggen, ergens misselijk van zijn, ergens mee in de maag zitten en de maag is de spiegel van de ziel. Dit soort uitspraken zijn er niet voor niks. Deze uitspraken verwijzen naar emoties zoals depressieve gedachten en boosheid die je voelt in je maag. Oftewel spanningen op je maag. Je herkent dit vast wel. Maagklachten en hyperventilatie gaan namelijk heel erg vaak samen!

Veel mensen die last hebben van hyperventilatie hebben ook regelmatig last van hun maag: misselijk gevoel, brandend maagzuur, vaak moeten boeren, een opgeblazen gevoel. Hoe dat kan daar wil ik het in dit artikel met je over hebben.

Een van de dingen die ik vaak hoor is misselijkheid en pijn in of ter hoogte van de maag.
In onze maag wordt het voedsel gedeeltelijk verteerd. Maar als wij stress ervaren, dan komt ons lichaam in een soort alarmfase. Door deze alarmfase gaan een aantal dingen in je lichaam sneller werken, waaronder het spijsverteringsstelsel. Dat komt omdat het lichaam voelt dat er iets is wat om actie vraagt, je weet wel dat vechten of vluchten. Het gevolg van het actiever geworden spijsverteringsstelsel is dat het maagzuur branderig begint aan te voelen. Dit geeft je dat misselijke gevoel. De stressreactie is dus vaak de oorzaak van je misselijkheid. Lees hier meer over misselijkheid door hyperventilatie

Maagklachten en hyperventilatie- Pijn bij je maag

Deze reactie die ik hierboven beschreef geeft je naast misselijkheid ook vaak een pijnlijk drukkend gevoel ter hoogte van je maag.
Meestal is de pijn die je voelt bij je maag het middenrif. Dit is een hele belangrijke spier die je nodig hebt bij je ademhaling. Als jij dus teveel ademt raakt deze spier overbelast, Hier kan je meer over lezen bij mijn blogartikel over spierpijn door de hyperventilatie en in dit artikel over spanning bij je middenrif.
En als je dan ook nog echt last van je maag hebt dan zijn dit twee dingen die je bij elkaar op kan tellen die zorgen voor dit gevoel.

Maagklachten en hyperventilatie- Een opgeblazen gevoel

Andere maagklachten die vaak optreden, is een opgeblazen gevoel hebben. Winderigheid, vaak boeren en al dan niet veelvuldig naar toilet moeten gaan, zijn hiermee verwant. Dit alles wordt eigenlijk veroorzaakt omdat er te veel lucht in je lichaam aanwezig is. Door hyperventilatie krijgen we meer lucht naar binnen dan wat het lichaam kan verwerken. Dit is compleet onschuldig, maar natuurlijk wel vervelend. Het lichaam wilt die extra lucht die we voelen door het opgeblazen gevoel kwijtraken. Hiervoor heeft het lichaam maar weinig keuze: vaak naar toilet gaan, boeren, winden laten.

Overslaande hartslag en je maag

Soms drukt de opgeblazen maag tegen het middenrif. Het hart wordt dan een beetje
tegen de borstkas aangedrukt en je krijgt dan het gevoel hartkloppingen of een overslaande hartslag te hebben. Dit is een onschuldig verschijnsel, maar kan je wel laten schrikken en ongerust maken. Lees hier meer uitleg over de overslaande hartslag door de hyperventilatie

Komt de spanning en pijn in je maag vooral door een gespannen middenrif? En wil je hier zelfstandig aan werken? Ik heb een online cursus over de middenrif spanning met veel verschillende tips en oefeningen om je hiervan af te helpen! Kijk hier voor meer informatie

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen