Boeren en oprispingen

Boeren en oprispingen zijn vaak tekenen van een verstoorde ademhaling en chronische hyperventilatie. Dit kan echt heel vervelend zijn omdat boeren niet echt sociaal geaccepteerd is, het zelfs pijnlijk kan zijn en vooral vervelend is. Maar het kan ook juist ontzettend opluchten als er lucht dwars zit en je het los krijgt door te boeren. Wat is het verband hiermee met hyperventilatie?

Waarom heb je vaak de neiging om te boeren en heb je vaak last van oprispingen?

Als wij hyperventileren happen we vaak onbewust veel extra lucht in. Dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, een volle maag, gasvorming in je darmen maar ook vaak voor het hebben van oprispingen en boeren. Als je hier last van hebt is dat een teken dat je ademhaling verstoort is.

Naast dat het gewoon heel vervelend is kan het ook echt pijnlijk worden als je steeds probeert die extra lucht op te boeren.  Ook  het gevoel dat er lucht vast zit kan heel gevoelig en naar zijn. Vaak probeer je dan bewust dit op te boeren wat ervoor zorgt dat je weer meer lucht gaat happen.  En je extra je spieren gaan aanspannen en verkrampen wat weer kan zorgen voor spierpijn. Dit zal je vooral merken in je middenrif, borstkas en schouders.

Dat proberen opboeren van die gevoelsmatige luchtbel zorgt er ook weer voor dat je weer meer lucht inademt en dat dit er dus weer uit wilt. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht!

Veel lucht vanuit je maag kan ook andere oorzaken hebben dus heb je er echt heel veel last van ga dan even langs je huisarts.

Oorzaken van te veel lucht en wat kan je hieraan doen

Merk je dat je veel lucht in je buik en maag hebt en voel je de neiging om te boeren? Zie dit dan als een teken van een verstoorde ademhaling. Wees dan eerlijk naar jezelf toe en probeer te veranderen. Hou bijvoorbeeld een dagboek bij en kijk eens wanneer je hier vaker last van hebt.

Het kan zijn dat je (ook) te snel eet en dan extra lucht mee slikt. Probeer rustig te eten, goed te kauwen en niet te praten tijdens het eten.

Vaak happen we ook extra lucht als we “achter ons adem aan zitten”. Dit merk je vooral als je te snel wilt praten. Probeer rustiger te praten, meer pauzes te nemen tussen de zinnen. En let goed op je houding. Want een ingezakte houding zorgt weer voor meer spanning op je middenrif wat een negatieve invloed op je ademhaling heeft. Lees hier mijn uitleg over het gevoel dat je niet helemaal kan doorademen

Let ook op met wat je eet. Koolzuur houdende dranken kunnen het boeren ook verergeren. Net als veel suiker en gekruid eten.

Online cursus “Middenrif spanning bij hyperventilatie” Uitgebreide cursus met veel uitleg, tips en (ademhalings-)oefeningen. Kijk hier voor meer informatie

3 gedachten over “Boeren en oprispingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen