Acute diarree

Je schrikt of er gebeurt iets en direct heb je kramp in je buik en kan je naar de WC. Hoe kan dit?

Ons lichaam reageert heel direct op stress en spanningen. Ons lichaam wil het ons zo makkelijk en veilig mogelijk maken. Helaas is in sommige gevallen dat alarm systeem wat te fanatiek en reageer je heel heftig op kleine stress dingen.

Acute diarree en hyperventilatie, hoe komt dit?

Als wij last hebben van een verstoorde ademhaling en hyperventilatie bouwen we onnodig heel veel stress op. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam waardoor je nog gevoeliger wordt voor negatieve gedachten, spanningen en stress. Je lichaam zal dan reageren op je zwakste plek. En bij heel veel mensen zijn dat hun darmen. Je kan last krijgen van obstipatie en verstoppingen en dat kan opeens omslaan in diarree.

Paniek en diarree

In een acute gevaar situatie zal je lichaam zich klaar maken om te vluchten of te vechten. Dan gebeurt er heel snel van alles in je lichaam. Je bloeddruk verandert, je polsslag gaat omhoog, je spierspanning wijzigt, alles om te kunnen vechten of vluchten. En er wordt ook gezorgd dat je dit op termijn langer zou kunnen volhouden. En dan komt de diarree. Als jij langere tijd zou moeten vluchten heb je geen tijd om even rustig achter een bosje te gaan zitten en je behoefte te doen… Vandaar dat je lichaam denkt, hé die onnodige ballast moeten we zo snel mogelijk kwijt. Dus je darmen gaan krampen en willen zich legen!

Gevoelige darmen en prikkelbare darm syndroom PDS

Daarnaast kan het zijn dat je darmen gevoeliger zijn geworden door de stress. Het prikkelbare darm syndroom. Zo gauw jij een beetje stress ervaart reageren je darmen heel snel en vaak heftig. Met darmkramp en vaak met dunne ontlasting. Ook kan het zijn dat je overgevoelig wordt voor eten en drinken, een intolerantie of zelfs een allergie ontwikkelt. Bekende voedingsmiddelen die reageren op je darmen zijn suikers, frisdrank, vet en gekruid eten. Heb jij hier last van dan is het echt aan te raden om een tijdje in een dagboek bij te houden hoe je darmen reageren op voeding.

Conclusie

Probeer stress te vermijden en te zorgen voor meer ontspanning zodat ook je darmen tot rust kunnen komen. Het is een echte stress en paniek reactie om te reageren met acute diarree. Bij twijfel kan je langs je huisarts of een gespecialiseerde diëtist.

2 gedachten over “Acute diarree”

 1. Dat is me dus deze week twee maal overkomen.
  Zo misselijk en duizelig.
  Het etentje met mijn gezin, omdat zowel mijn partner als ik, 70 zijn geworden, af moeten zeggen.
  Het ging weer wat en toen gebeurde het voor de tweede keer toen we logeerden bij onze zoon.
  Loperamide gehaald bij de apotheek en totaal futloos nu.
  Morgen naar Zeeland zal ook niet lukken, ben ik bang.
  Zo ontzettend vervelend.
  Hoe ontspan je je darmen?

  1. Je darmen zelf reageren op de stresshormonen, daar ligt dus ook de oplossing. En als je dit vaker hebt dan kan je er rekening mee houden, vaak als je dan eenmaal er bent dan is het weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen