Wisselende klachten


Wisselende klachten bij stress en hyperventilatie

Als je last hebt van stressgerelateerde klachten zoals hyperventilatie of burn-out, wisselen je klachten vaak. De ene dag heb je last van buikpijn, de volgende dag hoofdpijn, en daarna ben je weer duizelig. Dit is erg vervelend, want door deze wisselende klachten word je nog onzekerder.

Waarom wisselen je klachten?

Je klachten kunnen continu wisselen, soms zelfs per dag, per week, of over een langere periode. Maar waarom doet je lichaam dat?

De oorzaak van klachten door stress en hyperventilatie

Bij stress gebeurt er veel in je lichaam. Stresshormonen worden aangemaakt om je voor te bereiden op een acute stresssituatie: je spieren krijgen extra bloed, je wordt alerter en je ademhaling versnelt, zodat er extra energie vrijkomt. Als je deze extra energie niet verbruikt, ontstaat er een onbalans in je lichaam die klachten veroorzaakt.

Bij chronische stress raakt je stresssysteem overbelast, waardoor je voortdurend alert bent om te vluchten of te vechten. Dit leidt tot vermoeidheid en uitputting. Chronische stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een gespannen thuissituatie, een onzeker zelfbeeld of een baan waar je ongelukkig van wordt.

Alarmsignalen van je lichaam

Je lichaam wil je aandacht trekken om duidelijk te maken dat er iets moet veranderen. Als je niet luistert naar de subtiele signalen, krijg je meer klachten die je dwingen te stoppen en rust te nemen.

  • Klacht 1: Als je niet reageert op de eerste klacht, probeert je lichaam het met een tweede klacht.
  • Klacht 2: Reageer je ook niet op de tweede klacht, dan geeft je lichaam weer een andere klacht. Dit gaat door totdat je luistert naar de signalen en veranderingen aanbrengt, zoals beter voor jezelf zorgen en meer rust nemen.

Waarom je maar één klacht tegelijk voelt

Je lichaam kan maar één ding echt goed voelen. Als je bijvoorbeeld flinke hoofdpijn hebt en je je teen stoot, overheerst de pijn van je teen. Zodra die pijn zakt, voel je de hoofdpijn weer. Dit betekent dat je lichaam kiest welke klacht vandaag dominant aanwezig is.

Hoe voorkom je dit?

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in je verschillende klachten. Een dagboek bijhouden kan hierbij helpen. Schrijf op waar je over je grens gaat en waarom je juist deze klacht hebt. Zit er een patroon in je klachten? Als je dit beter voor jezelf herkent, weet je ook wat je kunt doen om dit te veranderen.

Tips voor het omgaan met wisselende klachten

  1. Dagboek bijhouden: Schrijf dagelijks op hoe je je voelt en welke klachten je ervaart. Noteer ook wat je die dag hebt gedaan en of er stressvolle situaties waren. Dit helpt je patronen te herkennen.
  2. Luisteren naar je lichaam: Probeer de subtiele signalen van je lichaam op te merken en hierop te reageren voordat de klachten erger worden.
  3. Ontspanning: Oefen regelmatig ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om je stressniveau te verlagen.
  4. Gezonde levensstijl: Zorg voor voldoende slaap, een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging om je algehele welzijn te verbeteren.
  5. Grenzen stellen: Leer je grenzen kennen en respecteer ze. Zeg nee als iets te veel voor je is en neem de tijd om te herstellen.

Conclusie

Wisselende klachten bij stress en hyperventilatie zijn begrijpelijk en komen vaak voor. Door inzicht te krijgen in je klachten en beter voor jezelf te zorgen, kun je de wisselingen verminderen en je algehele welzijn verbeteren. Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en de nodige rust en ontspanning te nemen om chronische stress en de bijbehorende klachten aan te pakken.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen