Twijfelen over de oorzaak van de hyperventilatie klachten

Twijfelen over je klachten

Waarom blijf je twijfelen, ook al heeft de dokter je al talloze keren gezegd dat je niks mankeert? Heb je al verschillende onderzoeken gehad waar niks uitkwam? Elke keer lijkt het toch weer net even anders, of misschien hebben ze wel wat over het hoofd gezien?

Twijfelen waarom doe je dat?

Laat ik eerst uitleggen wat de functie is van twijfelen over je gezondheid. Ons lichaam en brein willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij overleeft en zo oud mogelijk wordt. Ze willen je veilig houden. Als jij dus iets voelt, gaan de alarmbellen af. Gelukkig maar, want als jouw alarmsysteem helemaal niet zou werken, is dat ook niet goed. Door stress en hyperventilatie is jouw alarmsysteem echter overactief, dus bij elk pijntje, tinteling of ongemak gaan bij jou meteen alle bellen en sirenes af.

Trainen van je twijfels

Als we iets vaak gebruiken, wordt dat sterker. Hoe vaker jij twijfelt, hoe beter je daarin wordt. Je alarmsysteem wil je veilig houden, dus die sirenes en bellen ga je steeds harder horen. Je bent super getraind geraakt om al dat lichamelijke ongemak en die pijntjes te registreren. Volgens onderzoek versterkt herhaaldelijk twijfelen de neurale paden in de hersenen, wat het moeilijker maakt om deze patronen te doorbreken. Oftewel je wordt er steeds beter in! Maar gelukkig kan je dit ook weer afleren en jezelf leren geruststellen.

Vergeten van pijn en lichamelijk ongemak

Ons lichaam werkt prachtig, want negatieve ervaringen worden afgezwakt in onze bewuste waarneming. Dit betekent dat we vergeten hoeveel pijn iets deed of hoe ongemakkelijk het was toen we ergens last van hadden. Ook dit is een beschermingsmechanisme. Dit versterkt echter ook de twijfels, want deze keer lijkt het wel echt anders of doet het toch meer pijn, denk je. Het geheugen kan ons parten spelen door ons meer te laten focussen op huidige sensaties, terwijl eerdere ervaringen vervagen.

Versterken van gevoelens door stress en hyperventilatie

Als we langere tijd stress ervaren, ontstaat er een onbalans in ons lichaam door het hyperventileren en de stresshormonen. Een van de klachten door de onbalans die ontstaat bij hyperventilatie is dat je gevoeliger wordt voor angstige en negatieve gedachten. Die gedachten geven je weer stress, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Chronische stress kan leiden tot een overactief zenuwstelsel, wat weer fysieke symptomen kan veroorzaken zoals hoofdpijn, spierspanning en maagklachten.

Wat kan je eraan doen?

Zorg ervoor dat je “geruststel”-spier sterker wordt dan je “twijfel”-spier. Train jezelf om jezelf continu gerust te stellen. Zeg 100 keer per uur tegen jezelf dat je gezond bent en niks mankeert. Komen je klachten weer opzetten, spreek jezelf dan weer toe dat er niks aan de hand is en dat je gezond bent. Vraag bijvoorbeeld aan je behandelaar om een briefje met de uitleg van je klachten, dat je als extra ondersteuning kunt lezen als je twijfelt.

Daarnaast is het belangrijk dat je aan je klachten werkt. Is de oorzaak hoge spierspanning? Ga daar dan aan werken door gericht die spieren te leren ontspannen. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen effectief zijn in het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning. Ga jij steeds over je grenzen heen en ben je oververmoeid? Neem dan meer rust. Het instellen van een dagelijkse routine met voldoende slaap, regelmatige pauzes en tijd voor ontspanning kan wonderen doen.

Het twijfelen is een signaal dat je goed aan jezelf en je klachten mag werken. Hoe meer rust en ontspanning jij hebt, hoe minder stress en dus minder twijfels! Overweeg om een dagboek bij te houden waarin je je symptomen en je reactie daarop bijhoudt. Dit kan je helpen patronen te herkennen en beter inzicht te krijgen in je klachten.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen