Angst dat je hart het begeeft


Angst dat je hart het begeeft

Het gevoel en de angst dat je hart het begeeft, kan erg beangstigend zijn. Ondanks geruststellingen van de dokter en diverse onderzoeken, kan dit gevoel blijven bestaan. Hoe komt dit?

En natuurlijk ga je bij twijfel altijd naar je arts! Deze uitleg is er voor jou om je gerust te stellen als je van de dokter gehoord hebt dat je klachten door stress en hyperventilatie komen.

Waarom zorgen maken over je hart normaal is bij stress en hyperventilatie

Voor mensen die last hebben van stress en hyperventilatie, is het heel normaal om zich zorgen te maken over hun hart. Symptomen zoals hartkloppingen, pijn op de borst en kortademigheid kunnen heel reëel aanvoelen, maar het is belangrijk te weten dat deze symptomen meestal niet het gevolg zijn van een hartprobleem, maar van de manier waarop het lichaam reageert op stress.

Angst dat je hart het begeeft | Hyperventilatie en de effecten ervan

Hyperventilatie is een veelvoorkomende reactie op stress en angst. Het kan een gevoel van kortademigheid veroorzaken, wat weer kan leiden tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen. Hoewel deze symptomen ongemakkelijk kunnen zijn, zijn ze meestal niet gevaarlijk. Het is belangrijk om een arts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten, maar vaak zal de arts bevestigen dat je hart gezond is.

Hartkloppingen door stress

Hartkloppingen kunnen optreden als gevolg van stress. Wanneer je stress ervaart, produceert je lichaam hormonen zoals adrenaline en cortisol, die een “vecht-of-vlucht”-reactie veroorzaken. Dit leidt tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen. Het autonome zenuwstelsel, dat je hartslag en ademhaling reguleert, kan ook overactief worden door stress, wat je hart sneller laat kloppen en je ademhaling versnelt.

Steken rondom het hart

Steken rondom het hart kunnen ook voorkomen bij mensen die stress ervaren. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Spierpijn: Stress kan spanning en pijn in de spieren veroorzaken, inclusief de spieren rondom het hart.
  • Verhoogde hartslag: Stress kan leiden tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen, wat pijn en ongemak rond het hartgebied kan veroorzaken.
  • Gastro-oesofageale reflux (GERD): Stress kan symptomen van GERD verergeren, wat pijn op de borst kan veroorzaken.
  • Paniekaanvallen: Deze kunnen gepaard gaan met symptomen zoals een versnelde hartslag, kortademigheid en pijn op de borst.

Overslaande hartslag

Het gevoel van een overslaande hartslag, ook wel “extrasystole” genoemd, kan optreden bij stress. Dit kan aanvoelen als een pauze of extra slag in het hart, gevolgd door een sterke of onregelmatige hartslag. Extrasystoles zijn meestal onschadelijk, maar kunnen ongemakkelijk en beangstigend zijn. Vaak gaat dit samen met veel spanning op het middenrif en merk je snel verlichting als je leert hoe je je middenrif kunt ontspannen. Hier zijn veel fijne en goede oefeningen voor.

Hoe je symptomen kunt verminderen

  1. Ontspanningstechnieken: Meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen om stress en angst te verminderen en de frequentie van extrasystoles te verminderen.
  2. Vermijd cafeïne en alcohol: Deze kunnen de hartslag en het hartritme beïnvloeden en extrasystoles veroorzaken.
  3. Regelmatige lichaamsbeweging: Dit kan helpen om je algehele stressniveau te verlagen en je hartgezondheid te verbeteren.
  4. Voldoende slaap en gezonde voeding: Deze zijn essentieel voor het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele gezondheid.

Angst dat je hart het begeeft | Jezelf geruststellen

Het gevoel dat je hart het begeeft, is vaak een symptoom van angst en stress. Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen meestal niet wijzen op een hartprobleem. Door ontspanningstechnieken te beoefenen, stress en angst te verminderen, en je gezondheid te verbeteren, kun je deze gevoelens verminderen.

Wanneer professionele hulp zoeken

Als je je zorgen maakt over je hart, is het belangrijk om met een arts te praten. Dit kan helpen om eventuele medische oorzaken uit te sluiten en je gerust te stellen. Het is ook nuttig om de triggers van angst en stress te identificeren en manieren te vinden om deze te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, gezonde voeding en mindfulness kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van angst en stress en het verbeteren van je algehele welzijn.

Onthoud dat de meeste symptomen die worden ervaren door mensen met angst en stress, meestal niet wijzen op een ernstige medische aandoening. Door goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken wanneer nodig, kun je je gezondheid en welzijn verbeteren en je angst en stress verminderen.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen