Tintelingen en een zere tong

Veel mensen hebben last van tintelingen, een doof of slapend gevoel in het hoofd, gezicht, rondom de ogen, armen en/of handen maar ook vaak in de tong of mond. Het tintelend gevoel kan soms zo ineens opspelen maar ook dagen lang aanhouden. Dit gevoel is heel vervelend en vaak ook beangstigend. Wat kan het betekenen en wat kun je doen tegen dat tintelende of zere gevoel in je tong?

Zere of tintelende tong

Het klinkt natuurlijk heel erg raar om een slapend of tintelend gevoel in je mond en tong te hebben. Een raar, doof of tintelend gevoel kan het gevolg zijn van hyperventilatie. Wanneer je niet op een juiste manier ademhaalt krijg je een onbalans in je lichaam die zorgt voor verschillende klachten (klik hier). Wanneer je lang hyperventileert en verkeerd ademt kan je een slapen, doof of tintelend gevoel krijgen.

Zoals altijd zijn er meerdere oorzaken te noemen waardoor je een licht gevoel of een doof gevoel kan hebben in je hoofd, op je gezicht of in een bepaald gebied zoals je armen of benen of zoals in dit geval je mond of tong.

Hoge spierspanning als oorzaak zere tong

Waarom heb jij juist last van een rare tong? Je tong kan heel dik aanvoelen in je mond, je kan tandafdrukken aan de zijkant van je tong zien, een tintelend gevoel hebben, een vreemde smaak ervaren. En zelfs het gevoel hebben dat je niet goed of juist veel moet slikken.

Als wij veel gespannen zijn of veel stress ervaren dan maken we veel spierspanning. Veel mensen doen dat in hun kaken. Maar ook door het duwen van je tong tegen je verhemelte of tegen je tanden aan. Door de continue spanning door het duwen krijgt je tong een raar gevoel. Lees hier meer over kaakklemmen Probeer er op te letten dat je je tong los en ontspannen in je mond houdt. Daarnaast is het leren ontspannen van je kaak en gezicht spieren ook heel belangrijk.

Vitaminen tekort

Vitaminen zijn belangrijk. Niet alleen om je tegen virussen en ander lichaamsvreemde stoffen te beschermen, ook helpen vitaminen ons een lekker, gezond en ontspannen gevoel te geven. Wanneer je onvoldoende vitaminen binnenkrijgt, of wanneer je vitaminen niet goed opneemt in je lichaam, kan dit leiden tot vreemde en vervelende klachten. Een vitamine tekort kan zich uiten door een zere tong, een groef in je tong maar ook een brandende mond of een vreemde smaak hebben. De belangrijkste vitamine hierbij zijn vitamine C, D en B 12. Deze vitamines hoort in een gezond voedingsschema, echter zijn er ook mensen die vitamine B12 niet goed op kunnen nemen. Ze nemen wel voldoende in, maar het lichaam neemt niet genoeg op. De klachten bestaan uit:

  • Sufheid
  • Concentratieproblemen
  • Doof gevoel in de voeten
  • Tintelingen en duizeligheid

Daarbij door de hoge stress verbruikt je lichaam veel energie en dus ook vitamine en mineralen. Krijgt je lichaam dan ook nog onvoldoende vitamine en mineralen binnen, gaat je lichaam nog meer in de reserve stand overleven.

Laat dit altijd testen door je huisarts en vraag daarna de waarde op en bepaal in overleg met je huisarts of zelf of je een tekort hebt. Een teveel aan vitamine B kan namelijk dezelfde klachten geven dus deze vitamine kan je beter niet zelfstandig op hoge dosis gebruiken! Daarom altijd een bloedonderzoek laten doen.

Zenuwen die een doof gevoel veroorzaken

Wanneer je  een doof of tintelend gevoel ervaart in je lichaam kan dat ook een gevolg zijn van zenuwen die niet goed zitten of dat hij bekneld zit. Door de onbalans in je lichaam van het verkeerde ademen maar ook door de te hoge spierspanning krijgt de zenuw een prikkel. En die prikkel kan zich uitten in tintelingen en een doof gevoel.

Belangrijk is dus dat je gaat werken aan een goede rustige ademhaling maar ook aan het leren ontspannen van je spieren. Ontspannen spieren waardoor er geen druk meer op de zenuw komt te staan en ze dus niet meer de prikkel geven.

Conclusie

Zorg goed voor jezelf door een gezond voedingspatroon te hebben zodat je voldoende vitamine binnenkrijgt. Werk aan een ontspannen goede ademhaling waardoor de balans in je lichaam zich weer herstelt. Doe oefeningen voor ontspannen spieren waardoor er weer meer ruimte komt rondom je zenuwen. Maar leer vooral je kaken en gezichtspieren ontspannen waardoor je minder spanningen opbouwt!

En drink voldoende water, want een droge zere tong kan ook komen doordat je tekort gedronken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen