Oorklachten zoals oorpijn, tinnitus en oorsuizen

Oorklachten zoals oorpijn, tinnitus, oorsuizen, druk op je oor of een piep horen, kan dat ook door de hyperventilatie komen?

Door de hyperventilatie en de verstoorde ademhaling ontstaat er een onbalans in je lichaam die heel veel verschillende klachten kan geven. En een van die klachten zijn oorproblemen zoals oorsuizen, tinnitus, piep in je oor, dicht klappende oren of een druk gevoel.

Hoe ontstaan oorklachten door de hyperventilatie?

Door de hyperventilatie en versnelde ademhaling ontstaat er een onbalans in je lichaam, hierdoor verandert je pH-waarde (lees hier meer) en wordt je veel gevoeliger voor bepaalde symptomen zoals oor klachten en tinnitus. Daarnaast geven deze klachten je een angstig gevoel en stress waardoor je deze klachten in stand houdt vaak. Dicht klappende, ploppende en suizende oren associëren we vaak met flauwvallen en dat maakt je angstig en onzeker. Als je last hebt van een piep in je oor is dat heel erg irritant waardoor je slechter kan ontspannen en dus meer stress opbouwt.

Oor klachten door hoge spierspanning

Daarnaast speelt er in heel veel gevallen ook iets anders mee. En dat is de hoge spierspanning in je nek en schouders. Als jij te hoog en te vaak ademt dan raken je ademhalingsspieren overbelast en krijg je hier klachten van. Zoals een stijve nek, gespannen kaken, keelpijn en een gespannen bovenrug maar ook oor klachten.

De spieren in je nek hechten namelijk aan bij je oor. Dus als die spieren heel gespannen zijn ontstaat er continue spanning en een druk bij deze aanhechting en dit heeft invloed op je oor. (Zie afbeelding hieronder)

En wist je dat je evenwichtsorgaan ook in je oor zit? Als deze dus steeds geprikkeld wordt doordat er druk opstaat is de kans dat je duizelig bent ook veel groter. Lees hier de uitleg over duizeligheid

Druk gevoel in je oor

Dat gevoel wat je in de bergen kan hebben, in een tunnel of in een vliegtuig als je oren ploppen of dicht gaan komt door een veranderde druk. Dit kan je ervaren in deze situaties maar ook tijdens storm als de luchtdruk verandert. Maar dit kan ook zomaar gebeuren terwijl je op de bank thuis zit. Als dat het geval is dan komt het door de hoge spierspanning, hyperventilatie of verstopte holtes. Het kan helpen om dan me je kaken te bewegen, te gapen of wat te kauwen.

Oor klachten door verstopte neus en bijholte

Als je niet goed door je neus bent gaan ademen en  kan dit ervoor zorgen dat  je bijholtes verstopt zijn gaan zitten. Je bijholten hebben weer een verbinding met je oren. Dus als jij verkouden bent, hooikoorts of een verstopte neus hebt kunnen deze klachten ook verergeren en ontstaan. Een neusspray of stomen wil dan vaak helpen. Lees hier meer over een neusademhaling

 

Wat kan je hieraan doen?

 • Eerst zeker weten wat de oorzaak is van jouw oorproblemen. Zijn jouw bijholtes verstopt dan is het belangrijk dat je neus en holtes vrij komen zodat je beter kan ademen door je neus en hierdoor ook je holtes schoner houdt. Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen omdat een neusademhaling een positief effect heeft op een verstopte neus en je hyperventilatie en dus ook op je oorklachten.
 • Stress kunnen je oor klachten zoals de tinnitus verergeren. Probeer dus goed de oorzaak van je hyperventilatie en stress aan te pakken.
 • Komen de oorklachten vooral doordat je veel spierspanning hebt? Komt het vooral door de gespannen spieren in je nek? Ga dan hier goed voor oefenen zodat deze spieren losser worden. Ik heb hier een hele uitgebreide cursus over waarin je stap voor stap gaat werken aan die spierspanning in je nek en schouders. Heel veel uitleg en makkelijke oefeningen.

  Klik hier voor de cursus om van deze vervelende klachten af te komen

4 gedachten over “Oorklachten zoals oorpijn, tinnitus en oorsuizen”

 1. Cees luijendijk.

  Ik heb de laatste 8 weken last,van oorpijn en oorsuizen.Ik wordt er erg paniekerig en gestrest van..En ik heb al enkele jaren last van hyperventilatie.Zou u me willen helpen?Ik hoor graag van u.Mvg Cees luijendijk.

   1. Cees luijendijk

    Hoi Nicole.Ik had je al een kr gemaild.Maar ik zit zo vol met spanning stress en angst.Omdat ik er nu oorsuizen by heb gekregen.Mijn vraag is,zou u me kunnen helpen.Mvg Cees luijendijk.

 2. Van een kleine uitstap sinds een week ofzo slaat alles dicht mijn oren beide kanten en ik begin te zweten en hyperventileren en als gevolg overgeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen