Oog klachten

Spanningsklachten in je gezicht en dan vooral rondom je oog. Hoe komt dit en wat kan je eraan doen?

Oog klachten zoals een gespannen gevoel, het gevoel niet te kunnen focussen, pijn rondom of achter je ogen ook dat kan komen door de hyperventilatie. Dit komt door de hoge spierspanning en door de onbalans die ontstaat van het verkeerde ademen. Lees hier mijn uitleg over klachten van je ogen.

Oog klachten door (spier)spanning

In ons gezicht maken we vaak veel spierspanning als we gestrest zijn. We trekken onze schouders op, onze kaken klemmen we op elkaar, lippen pers je vaak op elkaar. Maar ook span je de spieren rondom je ogen vaak aan. En zoals met alle spieren die je teveel gebuikt en/of aanspant raken deze spieren na een tijdje overbelast en krijg je spierpijn. Deze spierpijn kan je ervaren als een stekend gevoel, een heel gespannen en strak gevoel of een zeurend gevoel. Het gevoel en soms zelf pijn kan je voelen rondom je oog of ogen maar ook achter je oog.

Hierdoor kan je ook het gevoel krijgen dat je minder ziet of moeite hebt met goed focussen. Wat natuurlijk weer extra zorgen en spanningen geeft. Waardoor je weer nog meer spanning opbouwt en je dus in een vicieuze cirkel terecht komt.

Als je vaak gaat turen en veel spanning in je gezicht rondom je ogen maakt kan het ook zijn dat je ogen slechter geworden zijn. Laat het daarom even checken bij een opticien. Door de hoge spanning in je gezicht kan je ook last krijgen van hoofdpijn. Lees hier mijn uitleg over hoofdpijn en hyperventilatie

Het doen van oogoefeningen kan helpen om de spanning in je ogen te verminderen. Lees op www.oogoefeningen.nl alles over oogoefeningen

Oog klachten door hyperventilatie

Als wij verkeerd ademen dan ontstaat er een onbalans in je lichaam. Deze onbalans geeft je allemaal vervelende klachten onder andere dat je gevoeliger wordt voor stress, paniek en spierpijn. En dit speelt ook een rol als je last hebt van je ogen door de hyperventilatie.

Het kan ervoor zorgen dat je ogen droog aanvoelen, je wazig ziet of moeite hebt met focussen. Je kunt ook last hebben van oogmigraine, het zien van gekleurde vlekken of een blinde vlek. Dit duurt vaak 20 tot 30 minuten en is heel beangstigend. Lees hier meer over oogmigraine.

Oogspanning | Wat kan je eraan doen?

Natuurlijk zorgen dat je minder stress hebt en een betere ademhaling omdat dit de basis is van de hyperventilatie. Verder speelt de hoge spierspanning een hele grote rol. Deze spanning ontstaat in je nek en schouders. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent en probeert de spanning in dit gebied te verminderen. Probeer er goed op te letten dat je je schouders niet onnodig optrekt. En de spanning in je gezicht loslaat.

Het doen van gerichte oefeningen is heel belangrijk en kunnen snel resultaat hebben. In mijn online cursus over spierspanning besteed ik hier veel aandacht aan. Je ontvangt naast veel praktische tips ook veel gerichte oefeningen met snel resultaat. Kijk hier voor meer informatie over de cursus over spierspanning door de hyperventilatie

11 gedachten over “Oog klachten”

 1. Nathalie verbeke

  Ook elke dag snel ademen en enorm.veel spanning rond mijn ogen verkeerd ademhalen van smorgens tot sa vonds chronische droge ogen enorm veel spanningen… wat kan ik ier aan doen ?

 2. Ik heb het zelfde probleem, al tijdje last van pijn en wazig zien rondom de ogen.
  dit speelt zich meestal af in de avond overdag heb ik er minder last van, als ik bezig ben of sport heb ik er ook geen problemen door.

  Echt vreemd dat gevoeltje komt op en gaat.. niet zo aangenaam maar hoop dat dit ooit eens weg gaat 🙁

  Heb dit ook aan men mond die zo precies gespannend staat en zoals beschreven in de tekst zurend gevoel , brandend gevoel rondom de ogen

 3. Ervaart iemand ook wel eens pulserend zicht in een of beide ogen? Het is net alsof je door ijsbloemen op een raam kijkt, maar dan op het ritme van je hartslag. Zelf heb ik het idee dat het met mijn ademhaling te maken heeft.

  1. Ik heb zelf altijd last van rode ogen. Niet extreem ofzo, maar wel duidelijk zichtbare adertjes. Is er iemand die dit herkend?

 4. Ik heb hyperventilatie en weet en ken het moeilijk zien hoodpijn stress je hoeft je geen zorgen te maken mr geeft geen goed gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen