keel pijn en hyperventilatie

Keelspanning en keelpijn

Keelspanning, keelpijn en slikklachten door de hyperventilatie

Als je verkeerd ademt gebeurt er veel in je lichaam en kan je ontzettend veel verschillende klachten krijgen. De lijst met symptomen is heel lang. Klachten als keelpijn, keelspanning, het gevoel niet kunnen slikken, prop in je keel, globus gevoel, een ruw geïrriteerd gevoel en veel slijmvorming ervaren veel mensen ook regelmatig door de hyperventilatie maar die koppelen we niet altijd direct aan het verkeerde ademen.

Hoe ontstaat keel pijn door de hyperventilatie?

Door de hyperventilatie ben je je ademhalingsspieren gaan overbelasten. Hierdoor krijg je hele gespannen spieren in je nek en schouders. Lees hier meer over spierpijn en hyperventilatie. Door de hoge en versnelde ademhaling belast je je spieren in je borstkas en nek spieren extra en na een tijdje gaan ze pijn doen en verkrampen. En door die hoge spanning in je keel en nek spieren kan je het gevoel krijgen dat je niet goed kan slikken, dat er een prop in je keel zit of een globus gevoel ervaren. Wat weer een angstig gevoel is en hierdoor bouw je weer meer spanning op en zo versterk je weer de vicieuze cirkel

Hoge spierspanning als oorzaak van keelspanning

Door de overbelasting van je ademhalingsspieren, zal je dit vaak merken aan een stijve nek, zere tussenribspieren en borstkas maar ook in je keel kan je dit goed merken waardoor je deze klachten krijgt.

Kan je je dit niet direct voorstellen dat dit gebeurt door het aanspannen en overbelasten van je spieren?

Ga dan nu maar eens 50 kniebuigingen maken. Wat gebeurt er met je bovenbenen? Die beginnen te branden en pijn te doen, je spieren verzuren en misschien zelfs te trillen omdat je ze flink belast. Ditzelfde gebeurt ook met je ademhalingsspieren. Want die gebruik je de hele dag en omdat je te veel en te hoog ademt door de hyperventilatie overbelast je deze spieren van je borstkas maar ook de spieren bij je schouders, want die hechten aan elkaar vast. Bij elke in en uit ademing beweeg je namelijk je schouder en nek spieren.
In je nek en keel zitten veel spieren en die hechten allemaal aan bij je schouders, zie afbeelding hieronder

Keelpijn en keelspannig bij hyperventilatie.

En net als dat je bovenbenen pijnlijk gaan voelen krijg je dus ook in je nek en keel een heel gespannen gevoel. Daardoor kan je ook het idee krijgen dat je niet goed kan slikken bijvoorbeeld. 

Daarnaast spannen we vaak ook onze keelspieren aan als we gespannen zijn, dit gebeurt vaak onbewust. Of ga je vaker slikken of gespannen praten. Ook dit zorgt voor extra spanning en keelpijn.

Luchthappen en luchthonger zorgen voor keelpijn

Ook doordat je vaak naar lucht hapt kan je keel wat geïrriteerd worden. Ons lichaam vind het het prettigst als je via je neus inademt, hierdoor wordt de lucht gezuiverd door je neus en alvast wat verwarmd en op je goede vochtigheid gemaakt. Als jij dus vooral door je mond ademt komt er dus minder geschikte lucht door je keel en daardoor kan je keel wat ruw en geïrriteerd aanvoelen bijvoorbeeld. Lees hier meer over de neusademhaling

Het is dus een combinatie van door je mond ademen, te vaak naar lucht happen, maar vooral door de teveel aan spanning in je nek spieren. De hoge spierspanning die je hebt opgebouwd door het verkeerde ademen wat zorgt voor de keelklachten, keelspanning en slikproblemen. Goede nieuws is dat met goede oefeningen je dit snel kan verminderen!

Wil je van deze vervelende klachten af? Weer een ontspannen keel hebben, makkelijker slikken waardoor je weer beter kan ontspannen? In mijn zeer uitgebreide online cursus krijg je naast veel uitleg voor veel oefeningen die snel resultaat hebben. Kijk hier voor meer informatie

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen