Keelspanning en keelpijn

Keelspanning, keelpijn en slikklachten door de hyperventilatie

Als je verkeerd ademt gebeurt er veel in je lichaam en kan je ontzettend veel verschillende klachten krijgen. De lijst met symptomen is heel lang. Klachten als keelpijn, keelspanning, het gevoel niet kunnen slikken, prop in je keel, globus gevoel, een ruw geïrriteerd gevoel en veel slijmvorming ervaren veel mensen ook regelmatig door de hyperventilatie maar die koppelen we niet altijd direct aan het verkeerde ademen.

Hoe ontstaat keel pijn door de hyperventilatie?

Door de hyperventilatie ben je je ademhalingsspieren gaan overbelasten. Hierdoor krijg je hele gespannen spieren in je nek en schouders. Lees hier meer over spierpijn en hyperventilatie. Door de hoge en versnelde ademhaling belast je je spieren in je borstkas en nek spieren extra en na een tijdje gaan ze pijn doen en verkrampen. En door die hoge spanning in je keel en nek spieren kan je het gevoel krijgen dat je niet goed kan slikken, dat er een prop in je keel zit of een globus gevoel ervaren. Wat weer een angstig gevoel is en hierdoor bouw je weer meer spanning op en zo versterk je weer de vicieuze cirkel

Hoge spierspanning als oorzaak van keelspanning

Door de overbelasting van je ademhalingsspieren, zal je dit vaak merken aan een stijve nek, zere tussenribspieren en borstkas maar ook in je keel kan je dit goed merken waardoor je deze klachten krijgt.

Kan je je dit niet direct voorstellen dat dit gebeurt door het aanspannen en overbelasten van je spieren?

Ga dan nu maar eens 50 kniebuigingen maken. Wat gebeurt er met je bovenbenen? Die beginnen te branden en pijn te doen, je spieren verzuren en misschien zelfs te trillen omdat je ze flink belast. Ditzelfde gebeurt ook met je ademhalingsspieren. Want die gebruik je de hele dag en omdat je te veel en te hoog ademt door de hyperventilatie overbelast je deze spieren van je borstkas maar ook de spieren bij je schouders, want die hechten aan elkaar vast. Bij elke in en uit ademing beweeg je namelijk je schouder en nek spieren.
In je nek en keel zitten veel spieren en die hechten allemaal aan bij je schouders, zie afbeelding hieronder

Keelpijn en keelspannig bij hyperventilatie.

En net als dat je bovenbenen pijnlijk gaan voelen krijg je dus ook in je nek en keel een heel gespannen gevoel. Daardoor kan je ook het idee krijgen dat je niet goed kan slikken bijvoorbeeld. 

Daarnaast spannen we vaak ook onze keelspieren aan als we gespannen zijn, dit gebeurt vaak onbewust. Of ga je vaker slikken of gespannen praten. Ook dit zorgt voor extra spanning en keelpijn.

Luchthappen en luchthonger zorgen voor keelpijn

Ook doordat je vaak naar lucht hapt kan je keel wat geïrriteerd worden. Ons lichaam vind het het prettigst als je via je neus inademt, hierdoor wordt de lucht gezuiverd door je neus en alvast wat verwarmd en op je goede vochtigheid gemaakt. Als jij dus vooral door je mond ademt komt er dus minder geschikte lucht door je keel en daardoor kan je keel wat ruw en geïrriteerd aanvoelen bijvoorbeeld. Lees hier meer over de neusademhaling

Het is dus een combinatie van door je mond ademen, te vaak naar lucht happen, maar vooral door de teveel aan spanning in je nek spieren. De hoge spierspanning die je hebt opgebouwd door het verkeerde ademen wat zorgt voor de keelklachten, keelspanning en slikproblemen. Goede nieuws is dat met goede oefeningen je dit snel kan verminderen!

Wil je van deze vervelende klachten af? Weer een ontspannen keel hebben, makkelijker slikken waardoor je weer beter kan ontspannen? In mijn zeer uitgebreide online cursus krijg je naast veel uitleg voor veel oefeningen die snel resultaat hebben. Kijk hier voor meer informatie

52 gedachten over “Keelspanning en keelpijn”

 1. Ik heb altijd rond de middag een gevoel alsof er koord gespannen is rond mijn keel ik neem dan een
  Pijnstiller

  1. Probeer eens overdag bewust te zijn van de spanning die je opbouwt en start met het doen van oefeningen om je nek en keel spieren te ontspannen dan zal je snel merken dat je de pijnstiller niet meer nodig hebt!

   1. Ik heb last van paniekaanvallen en chronische hyperventilatie maar sinds paar maanden heb ik steeds kriebelkeel er is geen medische oorzaak en ik heb t altijd samen met paniekaanval kan dit door verkeerde ademhaling komen weet niet meer wat ik er tegen kan doen

   2. Al weken een gespannen keel,gespannen slikken.Stress.Nu tijdens het brood eten opeens .pijn in mn kaak keel oren.Doodeng..gelijk heb ik keelkanker.

  2. Ik heb vaak last van slikken, moeilijk te beschrijven , maar alsof er iets blokkeer in me keel en het slikken gaat niet , duurt een paar seconden en tegelijkertijd krijg ik raar gevoel in me bosrtkast , alsof me adem stopt voor een paar seconden, wat is dit? Alvast bedankt voor uw reactie

   1. Hoi Natia , ik heb al jaren precies hetzelfde, ik heb ook geen idee wat het is maar het zou mss met stress te maken kunnen hebben of vermoeidheid. Ik heb ook vaak s’nachts deze aanvallen. Wel heb ik ook last van hyperventilatie. Het is echt een heel akelig gevoel dat je hiet kunt slikken en alsof je dan stikt lijkt het. Hopelijk valt er iets tegen te doen want ik word er ook gek van 🙈

    1. Hoi Cynt!
     Hier heb ik jaren geleden ook enorm last van gehad. Door deze ‘slikstoornis’ kon ik in feite bijna niets meer eten. Na vele onderzoeken ben ik uiteindelijk bij een logopedist terecht gekomen. Bleek dat mijn slikreactie niet meer optimaal werkte en een soort van gereset moest worden. Ik kreeg tips en oefeningen om weer rustig te kunnen eten. Dat heeft mij enorm geholpen toen, nadien ook geen last meer van gehad. Oorzaak van dit hele gebeuren bleek stress en overmatige aanspanning van de nek en schouders. Wellicht is een verwijzing naar logopedie in jou geval een goed idee! Hoop dat je er snel vanaf komt!

     1. Hoi Channa, sorry ik lees nu pas je reactie omdat ik toevallig weer op deze site kom omdat ik weer heel veel last heb en niet kan slapen omdat ik het gevoel heb dat ik stik en niet kan slikken, ik werd wakker alsof ik als een vis op het droge naar adem zat te snakken en niet kon slikken. Mijn hart sloeg op hol en natuurlijk grote paniek. Zelfs nu ik wakker ben krijg ik dezelfde aanvallen en vaak overdag. Dankjewel voor deze goede tip! Ik ga morgenvroeg gelijk de huisarts bellen voor een verwijzing. Want dit is niet meer te doen. Super bedankt! Liefs Cynt

 2. Door hyperventilatie ervaar ik veel keel/kaak klachten deze worden nu aangevoerd door oorpijnen die wisselen van oor, tevens overslaan de stem na het eten of veel praten..

    1. Hoi Kluun,

     Hoe gaat het nu met jou? Hier nog geen resultaat helaas, terwijl ik goed mijn best doe om te ontspannen.
     Word onder tussen stapelgek van dat geborrel en gebruis na elke slik. Heb jij nog tips misschien?

     Groeten, Brenda

     1. Hoi hoe is het nu met jouw, heb ook behoorlijk stress angst, en een soort borrel krakend geluid met slikken, niet altijd. Wat heeft jouw geholpen

      1. Ik heb een gevoel van keelpijn aan ene maar geen keelpijn hebben geen slikproblemen kan iemand mij vertellen die dat dat ook heeft heb het al een jaren half het gaat weg en drie maand nadien komt het terug wat zou de oorzaak kunnen zijn stress of zo wand ik denk dat ik met keelkanker zit daar denk ik altijd aan

 3. Hey iedereen,

  Ik heb sinds een paar dagen pijn bij het ademen in mijn keelholte… Dus niet echt in mijn longen of op mijn keel. Moeilijk te beschrijven.

  Zou dit ook kunnen van het slecht ademen? Ik ben namelijk een zware hypochonder en ik ben dus dagelijks angstig!

  1. Hoi Katoo,
   Ja zoals je in dit artikel kan lezen kan die spanning in je keelholte komen door de hoge spierspanning en het verkeerde ademen. Door gericht je gaan oefenen en dan vooral je nek spieren kan je dit snel verbeteren!

   1. Hai, nee ik heb nog geen oefeningen voor deze klachten. Merk ook dat ik last heb van “iets in mijn keel” als ik erop let. Terwijl ik verder tijdens de dag geen last van heb. Wel bekend met kaakspanning( masseter en nekspier) door stress.. ‘m dus oefeningen zijn welkom.

  2. Ik heb steeds bij het slikken van eten, drank en speeksel dat even daarna een soort van borrelend gootsteen geluid uit mijn keel of slokdarm komt.
   Het geluid is behoorlijk hard en ik kan er ‘s nachts niet goed meer van slapen omdat ik het steeds hoor bij het doorslikken van speeksel en omdat ik me er erg druk om maak wat het is en of het ooit nog weggaat. Kan deze klacht met hyperventilatie te maken hebben en zo ja, hoe dan?

   1. Hoi Brenda,
    Dit heb ik ook. 2 maanden geleden dacht ik dat er een soepcrouton in mijn keel vastzat. Ik slikte een groot stuk brood te snel/hard door om het weg te krijgen. Een felle pijnscheut volgde en de volgende dag aan het ontbijt, had ik bij elke slikbeweging een klikgeluid + het gevoel alsof er botten verschoven. Ik ben naar de huisarts en KNO geweest. Die geven aan dat mijn keelspieren overbelast en gespannen zijn. Volgens de KNO: ‘Als je het vergeet gaat het weg’ haha en gelijk heeft hij. Als ik het echt even vergeet heb ik nergens last van. Echter gebeurt dat vergeten weinig, dat klikje is wel bijna geheel weg, maar ik ben zo bang dat ik weer verkeerd slik, dat mijn keel gespannen blijft. Met als gevolg dat ik ook elke keer bij slikken van speeksel/eten/drinken een borrelend geluid hoor.

    Het is dus niet ernstig, maar we moeten onze keel ontspannen. Dit kan idd ook door hyperventilatie en stress etc komen. Mocht het ontspannen niet lukken, zou je dit even aan de huisarts kunnen voorleggen. Die kan je verwijzen naar de logopodist, en die kan je keel helpen ontspannen.

    Groet,

    Kluun

    1. Hoi Kluun,
     Bedankt voor je reactie en ben blij te horen dat het waarschijnlijk niks ernstigs is maar dus keelspanning.
     Ik ga maar proberen heel relaxed te doen dan 😉 en als dat niet lukt dan een doorverwijzing voor de logopedist vragen.
     Jij veel succes ook met het ontspannen !
     Groet,
     Brenda

    2. Hoi Kluun,

     Hoe gaat het nu met jou? Hier helaas nog geen resultaat terwijl Ik mijn best doe te ontspannen, het geborel en gebruis na elke slik blijft.
     Heb jij misschien nog tips?

     Groeten, Brenda

  3. Hi Ik heb dit dus ook ik heb dan zoveel pijn onder in de keel dat diep inademen niet lukt het voelt rauw en naar heb jij dit ook? Ik vergelijk het een beetje met als je een heet snoepje eet dan koud drinken drinkt en dan inademt die pijn.

 4. Hallo

  Ik heb vooral veel last van slijmvorming. Tijdens het sikken knappen mijn oren ook vaak of wanneer ik praat. Hoe meer last ik van slijm heb hoe. Meer mijn oren knappen.
  Kan dit ook met de hyperventilatie te maken hebben?

  1. Hey Esther,

   Ik heb dit ook! En ook keel veel schapen..slijm. maar die oren om gek van te worden.
   Ik voel ook vaak een soort luchtgevoel tussen borsten en keel … heel naar.
   Vraag me ook af of dit met hoge spierspanning te maken heeft…

   1. Het is vaak combinatie tussen de onbalans die ontstaat door de hyperventilatie en de spierspanning. De spierspanning is makkelijker op te ossen met oefeningen waardoor je de vicieuze cirkel doorbreekt

   2. Hey Esther!!
    Ik weet precies wat je bedoelt met dat luchtgevoel tussen borst en keel!!! Heel naar …en eng.
    Ook ben ik heel de dag aan het boeren en heb ik heel erg last van hals, nek en schouders!! Ik weet me geen raad meer hiermee. En zit dan ook vaak helemaal in de angst. En niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.
    Ik heb ook al gevraagd of dit door spierspanning kan komen maar dat word dan weer weggeschroven.
    Dus ik mag het ermee doen. Maar dit is echt niet meer te doen zo.
    En tja…zo blijf ik zonder antwoorden zitten maar het ergste dus ook met de klachten die mijn leven nu beheersen en niet meer leuk is!!!!

    1. Ik ben met dit soort klachten naar een logopediste geweest die de spieren in mijn keelgebied los heeft gemaakt. Door hyperventilatie en angst omdat het slikken niet goed ging en ik er dan telkens bij ging boeren was ik in een vicieuze cirkel gekomen. Ze gaat me nu nog helpen om anders adem te halen en probeer anders met stress om te gaan.

     1. Ik heb een gevoel van keelpijn maar heb geen keelpijn en het is aan ene kant van mijn keel weet er iemand wat het kan zijn of is dat ook door stress ik weet het niet meer dan denk ik al dat ik keelkanker heb

    2. Mijn fysio waar k ademtherapie heb die zegt ook dat dat door spierspanning komt dat gevoel. Dacht dst ik de enige was met deze klachten maar niet dus. En dan ga k weer van alles googlen en kom op de raarste dingen uit . Zo onzeker en ongerust word je ervan. Ook in heb last van nek schouders en keel die krijgen geen rust omdat je vanaf de borst ademhaalt

    3. Hoi Son (en anderen)
     Allereerst: fijn om te lezen hier dat er meer mensen zijn met soortgelijke vage klachten. Herkenbaar, dat luchtgevoel tussen borst en keel. Alsof het stokt ongeveer ter hoogte van het kuiltje bij mn hals, een boertje dat er niet uit wil, maar het komt niet uit mijn maag. Daarnaast heb ik vaak het gevoel dat er iets in mijn keel zit. Tijdens het eten gek genoeg nergens last van.
     Ik ga binnenkort voor een onderzoek van mijn slokdarm (gastroscopie). Ik vind het een redelijk ingrijpend onderzoek en vraag me af of het niet anders kan. Huisarts heeft geen enkel onderzoek bij mij gedaan trouwens.

     1. Hey Annemarie,

      Sind enkele dagen heb ik ook last van een brok in mijn keel.
      Soms is het minder aanwezig en dan weer heviger.
      Die brok is plots uit het niets gekomen.
      Heb je ondertussen al je onderzoek gehad?

      Groeten
      Leen

      1. Hoi Annemarie, (en iedereen)
       Heb je inmiddels het onderzoek al gehad? Is er iets uitgekomen?
       Word er gek van…dat gevoel..bah!!
       Is het dan toch spierspanningen en stress?
       Groetjes

 5. Hallo, ik heb al een tijdje last van zeurend gevoel in m’n keel en rechts in m’n hals een zere plek. Dit vooral met slikken en draaien van m’n hoofd. Eerder ook veel last van een beklemmend gevoel in m’n keel, al gaat dat nu wel beter. De huisarts kon niks vinden.
  Is het herkenbaar dat de pijn echt op 1 bepaalde plek zit?

 6. We zijn nu op vakantie in de Ardennen en tijdens elke wandeling raak ik in paniek, omdat ik niet precies weet waar ik ben. En krijg ik slikklachten, alsof mn keel op slot gaat. Dan denk ik, straks kan ik niet meer slikken, en kan niemand me helpen hier. Dan krijg ik een druk op mn borst, mn hoofd voelt raar. Alsof alles onwerkelijk is. Heel erg naar en ik weet dat het hyperventilatie is, toch komt t elke keer terug..

 7. En als je een hand tussen je ogen doet? Is dan de paniek weg? Bij mijn werken de ogen niet samen en die veroorzaken dit ook. Ik ga nu voor een prismabril, die als het goed is weer rust brengt.

 8. Hoi Anita,
  Ja dat kan zeker komen door hyperventilatie. Hierbij spelen vooral de gespannen spieren een hele belangrijke rol. Gelukkig kan je dit goed verhelpen met oefeningen hoor zoals ik in dit artikel uitleg

 9. Beste,
  Sinds enige tijd pijn als ik voedsel of drinken doorslik een snerpende. Pijn , geen keelpijn, naarmate ik verder eet iets neemt het iets af, straalt ook soms uit naar oor. Huisarts kin niks vinden

 10. Praet Arlette

  Bij mij blijft vaste voeding hangen ter hoogte van het strottenhoofd.Eet al 5 j vloeibaar.Geen diagnose.Vele onderzoeken gedaan en behandelingen.Wat heb ik ? Wie kan helpen ?

   1. Ik heb van oor tot borstkas een zeer gespannen spier lopen aan één kant. Ook heb ik keelpijn aan die kant. Een rauw gevoel en soms of het verdikt is in m’n keel ook heb ik meer slijmvorming en lijkt het of ik me hier veel bewuster van ben om het telkens door te slikken. Wordt hier ook angstig van.

 11. Ook al maanden last van een pijnlijk globusgevoel ter hoogte van het strottenhoofd, schildklier. Ook pijnlijk gevoel bij het ademhalen en bij het voorover buigen een pijnlijke spanning in de hals. Alle controles al gehad bij NKO, gastroscopie en echo. Alles normaal buiten een lichte maag – en slokdarmontsteking door reflux.
  In het verleden ook al hyperventilatie gehad maar niet met deze symptomen.
  Graag uw reactie aub.

  1. Precies dit heb ik ook!!! Al maanden last van, wordt er gek van. Bij elke diepe inademing een soort scherpe pijn achterin de keel.

 12. Ik heb al een poos een gevoel dat er wat in mijn keel zit en heb dan het idee dat ik stik.
  Loop al een poosje bij een logopediste voor gespannen kaak en schor zijn.
  Kan dit ook door hyperventilatie komen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen