keel pijn en hyperventilatie

Keelspanning en keelpijn

Keelspanning, keelpijn en slikklachten door de hyperventilatie

Als je verkeerd ademt gebeurt er veel in je lichaam en kan je ontzettend veel verschillende klachten krijgen. De lijst met symptomen is heel lang. Klachten als keelpijn, keelspanning, het gevoel niet kunnen slikken, prop in je keel, globus gevoel, een ruw geïrriteerd gevoel en veel slijmvorming ervaren veel mensen ook regelmatig door de hyperventilatie maar die koppelen we niet altijd direct aan het verkeerde ademen.

Hoe ontstaat keel pijn door de hyperventilatie?

Door de hyperventilatie ben je je ademhalingsspieren gaan overbelasten. Hierdoor krijg je hele gespannen spieren in je nek en schouders. Lees hier meer over spierpijn en hyperventilatie. Door de hoge en versnelde ademhaling belast je je spieren in je borstkas en nek spieren extra en na een tijdje gaan ze pijn doen en verkrampen. En door die hoge spanning in je keel en nek spieren kan je het gevoel krijgen dat je niet goed kan slikken, dat er een prop in je keel zit of een globus gevoel ervaren. Wat weer een angstig gevoel is en hierdoor bouw je weer meer spanning op en zo versterk je weer de vicieuze cirkel

Hoge spierspanning als oorzaak van keelspanning

Door de overbelasting van je ademhalingsspieren, zal je dit vaak merken aan een stijve nek, zere tussenribspieren en borstkas maar ook in je keel kan je dit goed merken waardoor je deze klachten krijgt.

Kan je je dit niet direct voorstellen dat dit gebeurt door het aanspannen en overbelasten van je spieren?

Ga dan nu maar eens 50 kniebuigingen maken. Wat gebeurt er met je bovenbenen? Die beginnen te branden en pijn te doen, je spieren verzuren en misschien zelfs te trillen omdat je ze flink belast. Ditzelfde gebeurt ook met je ademhalingsspieren. Want die gebruik je de hele dag en omdat je te veel en te hoog ademt door de hyperventilatie overbelast je deze spieren van je borstkas maar ook de spieren bij je schouders, want die hechten aan elkaar vast. Bij elke in en uit ademing beweeg je namelijk je schouder en nek spieren.
In je nek en keel zitten veel spieren en die hechten allemaal aan bij je schouders, zie afbeelding hieronder

Keelpijn en keelspannig bij hyperventilatie.

En net als dat je bovenbenen pijnlijk gaan voelen krijg je dus ook in je nek en keel een heel gespannen gevoel. Daardoor kan je ook het idee krijgen dat je niet goed kan slikken bijvoorbeeld. 

Daarnaast spannen we vaak ook onze keelspieren aan als we gespannen zijn, dit gebeurt vaak onbewust. Of ga je vaker slikken of gespannen praten. Ook dit zorgt voor extra spanning en keelpijn.

Luchthappen en luchthonger zorgen voor keelpijn

Ook doordat je vaak naar lucht hapt kan je keel wat geïrriteerd worden. Ons lichaam vind het het prettigst als je via je neus inademt, hierdoor wordt de lucht gezuiverd door je neus en alvast wat verwarmd en op je goede vochtigheid gemaakt. Als jij dus vooral door je mond ademt komt er dus minder geschikte lucht door je keel en daardoor kan je keel wat ruw en geïrriteerd aanvoelen bijvoorbeeld. Lees hier meer over de neusademhaling

Het is dus een combinatie van door je mond ademen, te vaak naar lucht happen, maar vooral door de teveel aan spanning in je nek spieren. De hoge spierspanning die je hebt opgebouwd door het verkeerde ademen wat zorgt voor de keelklachten, keelspanning en slikproblemen. Goede nieuws is dat met goede oefeningen je dit snel kan verminderen!

Wil je van deze vervelende klachten af? Weer een ontspannen keel hebben, makkelijker slikken waardoor je weer beter kan ontspannen? In mijn zeer uitgebreide online cursus krijg je naast veel uitleg voor veel oefeningen die snel resultaat hebben. Kijk hier voor meer informatie

19 reacties op “Keelspanning en keelpijn”

 1. Ik heb altijd rond de middag een gevoel alsof er koord gespannen is rond mijn keel ik neem dan een
  Pijnstiller

  1. Probeer eens overdag bewust te zijn van de spanning die je opbouwt en start met het doen van oefeningen om je nek en keel spieren te ontspannen dan zal je snel merken dat je de pijnstiller niet meer nodig hebt!

  2. Ik heb vaak last van slikken, moeilijk te beschrijven , maar alsof er iets blokkeer in me keel en het slikken gaat niet , duurt een paar seconden en tegelijkertijd krijg ik raar gevoel in me bosrtkast , alsof me adem stopt voor een paar seconden, wat is dit? Alvast bedankt voor uw reactie

 2. Door hyperventilatie ervaar ik veel keel/kaak klachten deze worden nu aangevoerd door oorpijnen die wisselen van oor, tevens overslaan de stem na het eten of veel praten..

 3. Hey iedereen,

  Ik heb sinds een paar dagen pijn bij het ademen in mijn keelholte… Dus niet echt in mijn longen of op mijn keel. Moeilijk te beschrijven.

  Zou dit ook kunnen van het slecht ademen? Ik ben namelijk een zware hypochonder en ik ben dus dagelijks angstig!

  1. Hoi Katoo,
   Ja zoals je in dit artikel kan lezen kan die spanning in je keelholte komen door de hoge spierspanning en het verkeerde ademen. Door gericht je gaan oefenen en dan vooral je nek spieren kan je dit snel verbeteren!

   1. Hai, nee ik heb nog geen oefeningen voor deze klachten. Merk ook dat ik last heb van “iets in mijn keel” als ik erop let. Terwijl ik verder tijdens de dag geen last van heb. Wel bekend met kaakspanning( masseter en nekspier) door stress.. ‘m dus oefeningen zijn welkom.

 4. Hallo

  Ik heb vooral veel last van slijmvorming. Tijdens het sikken knappen mijn oren ook vaak of wanneer ik praat. Hoe meer last ik van slijm heb hoe. Meer mijn oren knappen.
  Kan dit ook met de hyperventilatie te maken hebben?

  1. Hey Esther,

   Ik heb dit ook! En ook keel veel schapen..slijm. maar die oren om gek van te worden.
   Ik voel ook vaak een soort luchtgevoel tussen borsten en keel … heel naar.
   Vraag me ook af of dit met hoge spierspanning te maken heeft…

   1. Het is vaak combinatie tussen de onbalans die ontstaat door de hyperventilatie en de spierspanning. De spierspanning is makkelijker op te ossen met oefeningen waardoor je de vicieuze cirkel doorbreekt

   2. Hey Esther!!
    Ik weet precies wat je bedoelt met dat luchtgevoel tussen borst en keel!!! Heel naar …en eng.
    Ook ben ik heel de dag aan het boeren en heb ik heel erg last van hals, nek en schouders!! Ik weet me geen raad meer hiermee. En zit dan ook vaak helemaal in de angst. En niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.
    Ik heb ook al gevraagd of dit door spierspanning kan komen maar dat word dan weer weggeschroven.
    Dus ik mag het ermee doen. Maar dit is echt niet meer te doen zo.
    En tja…zo blijf ik zonder antwoorden zitten maar het ergste dus ook met de klachten die mijn leven nu beheersen en niet meer leuk is!!!!

    1. Ik ben met dit soort klachten naar een logopediste geweest die de spieren in mijn keelgebied los heeft gemaakt. Door hyperventilatie en angst omdat het slikken niet goed ging en ik er dan telkens bij ging boeren was ik in een vicieuze cirkel gekomen. Ze gaat me nu nog helpen om anders adem te halen en probeer anders met stress om te gaan.

    2. Mijn fysio waar k ademtherapie heb die zegt ook dat dat door spierspanning komt dat gevoel. Dacht dst ik de enige was met deze klachten maar niet dus. En dan ga k weer van alles googlen en kom op de raarste dingen uit . Zo onzeker en ongerust word je ervan. Ook in heb last van nek schouders en keel die krijgen geen rust omdat je vanaf de borst ademhaalt

 5. Hallo, ik heb al een tijdje last van zeurend gevoel in m’n keel en rechts in m’n hals een zere plek. Dit vooral met slikken en draaien van m’n hoofd. Eerder ook veel last van een beklemmend gevoel in m’n keel, al gaat dat nu wel beter. De huisarts kon niks vinden.
  Is het herkenbaar dat de pijn echt op 1 bepaalde plek zit?

 6. We zijn nu op vakantie in de Ardennen en tijdens elke wandeling raak ik in paniek, omdat ik niet precies weet waar ik ben. En krijg ik slikklachten, alsof mn keel op slot gaat. Dan denk ik, straks kan ik niet meer slikken, en kan niemand me helpen hier. Dan krijg ik een druk op mn borst, mn hoofd voelt raar. Alsof alles onwerkelijk is. Heel erg naar en ik weet dat het hyperventilatie is, toch komt t elke keer terug..

 7. En als je een hand tussen je ogen doet? Is dan de paniek weg? Bij mijn werken de ogen niet samen en die veroorzaken dit ook. Ik ga nu voor een prismabril, die als het goed is weer rust brengt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen