duizelig door hyperventilatie

Duizelig

Duizelig en hyperventilatie

Duizelig, duizeligheid, draaierig, een onstabiel gevoel komt heel vaak voor bij hyperventilatie, waarschijnlijk heb jij er ook wel eens last van. Hoe je het ook noemt het is vaak heel angstig, maakt je onzeker en zorgt ervoor dat je dingen vaak gaat vermijden.

Duizeligheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak denken we dat het iets met ons hart/bloedsomloop of hersenen is. Maar veel vaker heeft het een hele andere oorzaak. Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn ga ik ze niet allemaal met je bespreken hier. Daarom heb ik gekozen voor de twee meest voorkomende oorzaken in combinatie met hyperventilatie.

Namelijk de duizeligheid vanuit je oor en die vanuit je nek en natuurlijk de relatie hiermee met je ademhaling.

Duizelig vanuit je oren

In je oor zit je evenwichtsorgaan, en die is heel erg gevoelig. Normaal geeft die, simpele uitleg, een signaal af of onder andere de bodem wel recht is en of het dus veilig is om te lopen zodat je hersenen zich daarop kunnen instellen. Zit je nu op een boot dan krijg je dus die prikkel dat de bodem beweegt, maar omdat je ogen ook een belangrijke rol spelen in dit proces zal je dus weten wat de oorzaak is en niet direct heel duizelig worden. Mits je evenwichtsorgaan al geprikkeld is. Is de schommeling te hevig zoals op een boot dan wordt je zeeziek.

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is ook een vorm van duizeligheid die vaker voorkomt en zijn oorzaak in je oren heeft bij je evenwichtsorgaan. Dit is een draaiduizeligheid wanneer je je hoofd snel van houding verandert zoals bij draaien in bed, vooroverbuigen, omhoog- of achteromkijken.
De aanvallen van draaiduizeligheid duren meestal hooguit een minuut maar zo’n aanval kan ook veel langer aanhouden.

Als je een verstopte neus/bijholten hebt dan raakt je evenwichtsorgaan ook geprikkeld door de druk en kan hij dus signalen gaan afgeven en wordt je duizelig. Vaak merk je dat dit erger wordt als je snel je hoofd beweegt of als je plat gaat liggen.
En nu met benauwd weer en in het hooikoorts seizoen kan het dus heel goed dat je neus verstopt zit zonder dat je hier heel erg bewust van hoeft te zijn. Door goed door je neus te ademen zorg je ervoor dat je bijholten schoon blijven. Is dat niet voldoende  of lukt je dat niet goed dan kan je bijvoorbeeld een neusspray gebruiken.
Door de onbalans in je lichaam door het verkeerder ademen kan je evenwichtsorgaan ook een prikkel krijgen, hoe dat ook al weer zit met die onbalans dat lees je hier.

Duizelig vanuit je nek

Duizeligheid vanuit je nek, zal je ook vooral merken als je je hoofd beweegt.
Door het verkeerde ademen zijn je nek en schouder spieren overbelast. Mede oorzaak is weer die onbalans waarover ik hierboven ook sprak én de verhoogde spierspanning doordat je deze spieren te veel gebruikt en ze te weinig rust krijgen. Door het te hoog ademen gebruik je steeds je nek/schouders spieren terwijl je ademhaling in je buik hoort te zitten waardoor deze spieren rust krijgen.
Daarnaast hechten je nekspieren aan bij je oor en krijgt in sommige gevallen dus ook je evenwichtsorgaan weer een prikkel dat er iets niet in orde is en wordt je duizelig.

Dit los je op door te zorgen dat je nek/schouder spieren zich ontspannen. Een korte termijn oplossing is bijvoorbeeld een massage, warmte op je nek zodat die spieren zich ontspannen.
Een lange termijn oplossing is zorgen dat je minder spierspanning opbouwt en zorgt voor ontspannen spieren in je nek en schouders. In mijn online cursus spierspanning gaan we hier uitgebreid op in en ontvang je naast veel uitleg ook veel oefeningen en tips om aan te werken. Kijk hier voor meer informatie over deze cursus

Hier heb ik nog meer uitgelegd over spierpijn en hyperventilatie en over waarom je klachten zoals duizeligheid krijgt als je langdurig verkeerd ademt. Lees hier meer over de angst voor flauwvallen
Twijfel je over de oorzaak van jouw duizeligheid neem dan contact op met je (huis)arts.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen