Duizelig, duizeligheid door hyperventilatie

Duizelig, duizeligheid, draaierig, een onstabiel gevoel komt heel vaak voor bij hyperventilatie, waarschijnlijk heb jij er ook wel eens last van. Hoe je het ook noemt het is vaak heel angstig, maakt je onzeker en zorgt ervoor dat je dingen vaak gaat vermijden. Wat duizelig is en hoe het kan aanvoelen bespreek ik hier, daarna de oorzaken en de tips.

Duizeligheid is beangstigend

Duizeligheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak denken we dat het iets met ons hart/bloedsomloop of hersenen is. Maar veel vaker heeft het een hele andere oorzaak. Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn ga ik ze niet allemaal met je bespreken hier. Daarom heb ik gekozen voor de twee meest voorkomende oorzaken in combinatie met hyperventilatie. Namelijk de duizeligheid vanuit je oor en die vanuit je nek en natuurlijk de relatie hiermee met je ademhaling. Maar eerst hoe duizeligheid in verschillende vormen kan aanvoelen.

Verschillende soorten duizeligheid

Duizeligheid kan veel vormen aannemen. Je kunt een wazig gevoel in je hoofd hebben maar je wel stabiel voelen. Maar je kan ook echt draaierig en onstabiel zijn. Het gevoel kan acuut opkomen waarbij je uit het niets opeens heel draaierig bent. Maar je kan ook de hele dag een draaierig, duizelig gevoel ervaren.

Beide soorten zijn heel vervelend en maken je onzeker. Het geeft vaak de angst voor controle verlies of zelfs flauwvallen. Vaak gaan we ook dingen vermijden als je veel duizelig bent, zeker de drukke plekken of daar waar je het al vaker hebt ervaren.

Draaierig en onstabiel gevoel door hyperventilatie

Vanuit het niets kan je opeens heel draaierig zijn. Vaak als je je hoofd snel hebt omgedraaid of als je in bed ligt. De hele wereld draait, je voelt je vaak ook misselijk erbij. En lopen gaat amper, zo onstabiel voel je je. Het lijkt alsof je op een boot loopt met storm. De wereld kan je ook echt zien en voelen draaien, helemaal als je je ogen sluit. Ook kan je het idee hebben dat de bodem waar je op loopt schuin afloopt en dat jij niet recht lopen kan. Net alsof je gedronken hebt.

Duizelig als wazig gevoel

Maar duizeligheid kan je ook ervaren als een continue wazig gevoel, een wattenhoofd. Het gevoel alsof je draait maar je draait niet echt, je zicht blijft stabiel en draait niet rond. Maar het gevoel is er wel. Ook hierbij kan je je misselijk voelen. Je kunt het herkennen als het gevoel alsof je 10 ballonnen achter elkaar hebt opgeblazen. Of als je opstaat en het even zwart voor je ogen wordt. Dit gevoel kan de hele dag en zelfs dagen achter elkaar aanhouden. Vaak is het met afleiding wel minder. En verergert het als je vermoeid bent, op drukke plekken bent of als je iets gaat doen wat je (onbewust) spannend vind. Ook dit gevoel maakt je onzeker en zorgt er vaak voor dat je dingen gaat vermijden. Het gevoel zorgt er vaak ook voor dat je het idee hebt dat je niet goed kan functioneren en concentreren en dan vaak vooral in sociale momenten of in de auto.

Oorzaak duizeligheid door hyperventilatie | Duizelig vanuit je oren

In je oor zit je evenwichtsorgaan, en die is heel erg gevoelig. Normaal geeft die, simpele uitleg, een signaal af of onder andere de bodem wel recht is en of het dus veilig is om te lopen zodat je hersenen zich daarop kunnen instellen. Zit je nu op een boot dan krijg je dus die prikkel dat de bodem beweegt, maar omdat je ogen ook een belangrijke rol spelen in dit proces zal je dus weten wat de oorzaak is en niet direct heel duizelig worden. Mits je evenwichtsorgaan al geprikkeld is. Is de schommeling te hevig zoals op een boot dan wordt je zeeziek.

Verstopte neus

Als je een verstopte neus/bijholten hebt dan raakt je evenwichtsorgaan ook geprikkeld door de druk en kan hij dus signalen gaan afgeven en wordt je duizelig. Vaak merk je dat dit erger wordt als je snel je hoofd beweegt of als je plat gaat liggen.
En met benauwd weer en in het hooikoorts seizoen kan het dus heel goed dat je neus verstopt zit zonder dat je hier heel erg bewust van hoeft te zijn. Door goed door je neus te ademen zorg je ervoor dat je bijholten schoon blijven. Is dat niet voldoende  of lukt je dat niet goed dan kan je bijvoorbeeld een neusspray gebruiken.
Door de onbalans in je lichaam door het verkeerder ademen kan je evenwichtsorgaan ook een prikkel krijgen, hoe dat ook al weer zit met die onbalans dat lees je hier.

Lees hier meer over de voordelen van de neusademhaling

BPPD Draaiduizeligheid

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is ook een vorm van duizeligheid die vaker voorkomt en zijn oorzaak in je oren heeft bij je evenwichtsorgaan. Dit is een draaiduizeligheid wanneer je je hoofd snel van houding verandert zoals bij draaien in bed, vooroverbuigen, omhoog- of achteromkijken.
De aanvallen van draaiduizeligheid duren meestal hooguit een minuut maar zo’n aanval kan ook veel langer aanhouden. Deze aanvallen kunnen heel heftig zijn en ervoor zorgen dat je niet recht meer kan lopen. De oorzaak is een kristalletje in je oor. Als je dit vaker hebt dan is het aan te raden om naar je arts te gaan, die kan medicatie en speciale oefeningen voorschrijven.

Duizelig vanuit je nek en spierspanning

Duizeligheid vanuit je nek, zal je ook vooral merken als je je hoofd beweegt.
Door het verkeerde ademen zijn je nek en schouder spieren overbelast. Mede oorzaak is weer die onbalans waarover ik hierboven ook sprak én de verhoogde spierspanning doordat je deze spieren te veel gebruikt en ze te weinig rust krijgen. Door het te hoog ademen gebruik je steeds je nek/schouders spieren terwijl je ademhaling in je buik hoort te zitten waardoor deze spieren rust krijgen.
Daarnaast hechten je nekspieren aan bij je oor en krijgt in sommige gevallen dus ook je evenwichtsorgaan weer een prikkel dat er iets niet in orde is en wordt je duizelig.

Duizeligheid door hyperventilatie | Wat kan je eraan doen?

Ben je veel duizelig dan is het uitzoeken van de oorzaak heel belangrijk. Hou een tijdje een dagboek bij om te kijken wat het patroon is. Ben je vaak duizelig als je vermoeid bent of vaak als je moet eten? Lees hier meer over het bijhouden van een dagboek. Als je de oorzaak en patronen herkent dan kan je dit doorbreken en er wat aan doen.

Komt de duizeligheid vooral ut je nek en heb je ook hele gespannen nek/schouderspieren?

Dan los je dit op door te zorgen dat je nek/schouder spieren zich ontspannen. Een korte termijn oplossing is bijvoorbeeld een massage, insmeren of warmte op je nek zodat die spieren zich kunnen ontspannen.
Een lange termijn oplossing is zorgen dat je minder spierspanning opbouwt en zorgt voor ontspannen spieren in je nek en schouders. Start daarom met het doen van gerichte oefeningen om deze spanning te verminderen. En daarnaast goed op je houding en spanningsopbouw te letten omdat dit ook ene positief effect heeft op deze klachten.

Wil je hier van af? Start dan vandaag met de online cursus duizelig door hyperventilatie. In deze online cursus gaan we hier uitgebreid op in en ontvang je naast veel uitleg ook veel oefeningen en tips om aan te werken. Kijk hier voor meer informatie over deze cursus

Meer lezen?

Twijfel je over de oorzaak van jouw duizeligheid neem dan contact op met je (huis)arts.

 

6 gedachten over “Duizelig, duizeligheid door hyperventilatie”

 1. Duizelig als wazig gevoel in combinatie met een wattenhoofd..

  geachte heer of mevrouw.

  Kunt u mij helpen met het volgende…. bovenstaande tekst en het artikel hoe jullie dit schrijven dat ervaar ik zo erg… al heel lang eigenlijk echter geef ik mij de stempel meer van stress etc.. nu ik weer ben uitgevallen met burnout klachten maar dit niet wil benoemen op deze wijze want ik kan zo 1,5 uur sporten.. ( Echter rond de kerst totaal geparkeerd voor vijf weken )

  Wat ervaar ik nu ik weer wat meer rust heb… mijn neusschot staat scheef en adem alleen maar door mijn mond… ik merk dat als ik in bed lig mijn ademhaling door mijn neus op slot gaat en ik weinig tot geen lucht krijg.. kan alleen via mijn mond ademen. gevolg dat ik heel slecht wakker kan worden en altijd wel moe / slaperig ben .. ik begin als meer te begrijpen nu ik dit ook lees dat mijn wattenhoofd etc ontstaat door een verkeerde ademhaling..
  Ook tijdens veel praten wordt ik duizelig / watten…, en denk dat sporten ook niet helemaal oke gaat nu ik dit schrijf omdat ik daar ook steeds door mijn mond ademhaal.

  Ik ben 47 jaar en heb een mooi leven met mijn gezin… echter staat deze onzekerheid al een langere tijd / jaren als een disbalans in mijn leven.. en steeds komt de huisarts terug op stress en overspannen… zelf wijt ik dit deels aan drukte maar het grootste probleem ligt denk ik in het feit van verkeerd ademen..
  Klachten zijn druk op de borst, pijn tussen de ribben, spierspanning in de rug en nek. onrustig, onzeker, watten in hoofd, duizelig, troebel zien..

  Ik krijg een verwijzing als het goed is voor een slaaptest ( PSG en geen PG ) maar ook wil ik nu eens naar een KNO arts.

  Heeft u nog tips hoe ik dit het beste kan aanvliegen richting huisarts, bedrijfsarts, kno arts en omgeving, of heeft u misschien voorbeelden of ervaringen.

  Bedankt voor uw hulp en respons.

  mvg Patrick

 2. Goedemiddag, mijn vader is vorig jaar juni overleden en van oktober t/m december heb ik allerlei lichamelijke klachten gehad. Trillerig, onrustig, duizeligheid, hartkloppingen, hartoverslagen, soms gevoel flauw te vallen. Nu in de loop vd tijd, zijn deze klachten wel afgenomen maar bij vlagen komen ze nog opzetten. Vanmiddag in de supermarkt kreeg ik ineens een vlaag van warmte door mijn lichaam, hierbij duizelig/wazig zien, gevoel flauw te gaan vallen. Nadien zweten en trillerig. Zou dit hyperventilatie zijn? Kan dit zomaar acuut ontstaan? Ik heb nl nu niet bewust een gevoel van stress. Het maakt me angstig en onzeker. Denk steeds dat het met mijn hart te maken heeft.
  Alvast bedankt voor uw reactie. Gr Natascha

 3. Ik ben al een jaar elke dag duizelig hoe jij het omschrijft het wazige waterige. Ik heb oorsuizen en chronische hyperventilatie, ben wel doorgestuurd naar de neuroloog maar de huisarts verwacht er niet veel van. Ik zou zo graag dat t minder werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen