Als ik ademhalingsoefeningen doe, voel ik me juist benauwd en onrustig. Hoe kan dit?
Het ervaren van benauwdheid en onrust tijdens ademhalingsoefeningen kan verrassend en ongemakkelijk zijn, vooral als je verwacht dat deze oefeningen juist ontspanning en verlichting zouden bieden. Hier volgt een uitleg over waarom dit kan gebeuren en enkele tips om hiermee om te gaan.
Verhoogde bewustwording van de ademhaling
Wanneer je begint met ademhalingsoefeningen, word je meer bewust van je ademhalingspatronen. Dit kan soms leiden tot een tijdelijke toename van benauwdheid of onrust. Je lichaam en geest moeten zich aanpassen aan de nieuwe manier van ademen, wat aanvankelijk ongemakkelijk kan aanvoelen.
Meer klachten bij ademhalingsoefeningen | Mogelijke overcorrectie
Bij het uitvoeren van ademhalingsoefeningen kun je soms te diep of te snel ademen in een poging het ‘goed’ te doen. Dit kan leiden tot hyperventilatie, wat gevoelens van benauwdheid of onrust kan veroorzaken. Het is belangrijk om je ademhaling rustig en gecontroleerd te houden.
Stress en angstreacties
Ademhalingsoefeningen kunnen onbewuste gevoelens van stress of angst aan het licht brengen. Wanneer je in een rustige, gefocuste staat bent, kunnen onderliggende zorgen of stressoren meer opvallen, wat kan leiden tot een gevoel van onrust.
Conditionering en gewoonten
Je lichaam kan gewend zijn geraakt aan een bepaald ademhalingspatroon, vooral als je vaak last hebt van stress of angst. Het veranderen van dit patroon door ademhalingsoefeningen kan aanvankelijk oncomfortabel aanvoelen. Het kost tijd om nieuwe gewoonten te ontwikkelen.
Meer klachten bij ademhalingsoefeningen | Tips voor het omgaan met deze sensaties
1. Begin langzaam: Start met korte ademhalingsoefeningen en bouw geleidelijk op. Begin bijvoorbeeld met een paar minuten per dag en verleng de duur naarmate je je comfortabeler voelt.
2. Focus op ontspanning: Probeer tijdens het ademen je spieren bewust te ontspannen. Let vooral op de spieren in je gezicht, nek en schouders, omdat deze vaak gespannen zijn bij stress.
3. Wees niet te streng voor jezelf: Accepteer dat het normaal is om aanpassingsproblemen te ervaren. Het is een leerproces, en het is oké om tijd nodig te hebben om eraan te wennen.
4. Pas de techniek aan: Als een bepaalde ademhalingstechniek ongemak veroorzaakt, probeer dan een andere techniek die comfortabeler aanvoelt. Bijvoorbeeld, als diep ademhalen te intens is, probeer dan een techniek zoals de buikademhaling waarbij je focus ligt op het langzaam in- en uitademen door je buik.
5. Zoek afleiding bij meer klachten bij ademhalingsoefeningen: Als je merkt dat je je te veel focust op je ademhaling en dit benauwdheid veroorzaakt, probeer dan afleiding te zoeken. Ga iets doen wat je leuk vindt en wat je ontspant, zoals een hobby of lichte lichaamsbeweging.
6. Volg een goede cursus: Als je blijft worstelen met deze sensaties, overweeg dan om mijn online cursus “leer weer goed ademen” te volgen. Hierin leg ik je stap voor stap uit wat er nodig is om goed te kunnen ademen. Met verschillende soorten ademhalingsoefeningen waarbij je niet de focus op de ademhaling hebt! Klik hier voor meer informatie
Conclusie | meer klachten bij ademhalingsoefeningen
Het is veel voorkomend om je in het begin benauwd en onrustig te voelen tijdens ademhalingsoefeningen maar dit is niet nodig! Het is een deel van het leerproces terwijl je lichaam en geest zich aanpassen aan nieuwe ademhalingspatronen. Met geduld, oefening en de juiste technieken kun je deze sensaties verminderen en uiteindelijk meer ontspanning en verlichting vinden door je ademhalingsoefeningen. Onthoud dat elke stap die je zet een vooruitgang is op weg naar een betere ademhaling en een rustiger leven.