fbpx

Ren-Mama-Ren

Hoe je in een drukke week toch grip op je stress-levels houdt

Gast blog van Bonny van Uberleuk; webshop in baby en kinderkleding

Maandag, 2e Paasdag: ik realiseerde me zojuist dat er een week vol rennen en vliegen aan komt. Even slaat het me lam, ik voel een lichte paniek opkomen: “ik voel me vaak al zo druk en ik moet al zoveel en hoe kon ik nou zo dom zijn om alles tegelijk te plannen”…  Ren mama ren… Gelukkig ken ik mezelf een beetje: vaak maak ik me veel te druk, het is dus tijd om even een pas op de plaats te maken en goed te kijken wat me nu eigenlijk te doen staat en waar het stressige gevoel door wordt veroorzaakt.

Doordat vandaag een vrije dag voor het gezin is, werk ik niet. Daar begint de wrijving: de werkweek is een dag minder lang, maar er is niet opeens minder werk dan in gewone weken. Een lijstje met werkzaamheden en ideeën die door mijn hoofd spoken maken helpt me met het krijgen van overzicht. Op papier zijn dingen vaak al minder groot dan in je hoofd. Dus daar gaan we:

social media inplannen (moet dinsdag)
orders van paasweekend inpakken en verzenden (moet dinsdag)
winnaar kiezen paasactie (moet dinsdag)
kwartaal administratie naar boekhouder (moet in week 14)
bloggen (moet woensdag klaar zijn)
nieuwsbrief schrijven (moet voor vrijdag)
modeshow organiseren
video’s opnemen
voorraadkasten opnieuw inruimen
website menu aanpassen
evenement mail maken en versturen (moet in week 14)

Het lijstje is niet mega lang en als ik er wat langer naar kijk zie ik heus wel in dat niet alles deze week gedaan hoeft te zijn. Ook al ben ik zelfstandig ondernemer, ik vind het fijn om ergens een deadline aan te geven, maar je moet het natuurlijk wel werkbaar houden voor jezelf. De werkzaamheden waar ik nu geen (moet) achter heb gezet, kan ik mee aan de slag als ik de rest klaar heb, of te wel die schuif ik even voor me uit.

Me-time in de hectiek?

Maaaaarrrrr, deze korte werkweek is niet het enige waar ik een druk-gevoel van krijg. Na weken twijfelen over wat ik met m’n haar wil, heb ik voor dinsdagochtend een kappersafspraak gemaakt. Niet gewoon even knippen en klaar, maar een soort metamorfose waar ik wel een paar uur zoet mee ben in de kapsalon… Tijd voor mezelf nemen is niet iets dat ik snel doe, zeker niet op een doordeweekse dag, dus waar deze ochtend “me-time” ontspannen zou moeten zijn, veroorzaakt het eigenlijk een beetje spanning: Er kan immers niet gewerkt worden!

De kapper is echter wel iets waar ik erg blij van wordt: getut aan m’n haar en een fris “nieuw” hoofd, dus ik neem de spanning voor lief en ga voor het fijne gevoel dat het me dinsdag (en hopelijk nog veel langer natuurlijk) bezorgen gaat.

Ren mama ren – Van racebaan naar landweggetje

Ook op woensdag en donderdag staan er meer afspraken gepland dan anders. Woensdag ga ik als hulpouder mee op excursie met Kris haar klas, ’s middags moet ze heen en weer naar turnen en ik moet met Thijs naar de huisarts (en niet zijn oogplakkers vergeten op te halen bij de apotheek). Woensdag is ook onze trouwdag en komt er visite. Donderdagochtend heb ik dienst als Biebbus-medewerker en ’s avonds staat er een MR vergadering op de agenda.

Feit is: Een gezin kost tijd en als je betrokken bent bij de school van je kinderen kun je daar ook menig uurtje aan kwijt zijn. Dat weet je wel, maar het is niet altijd in je gedachten ofzo. Deze week is er toevallig veel tegelijk en krijg ik het toch stiekem weer een beetje warm. Er blijft zo weinig tijd over om te werken, en de kinderen moeten van en naar school gebracht, willen ook graag nog een beetje aandacht, de was moet ook gedaan, het huis gesopt, de boodschappen gedaan en het eten gekookt…

Als het je even te veel wordt is mijn beste advies: even gaan zitten en proberen rustig en diep naar je buik te ademen. Door het vertragen van je ademhaling, wordt de snelweg in je hoofd wat minder racebaan en kun je dingen beter over zien.

Snelle schoonmaak

Het huishouden en alles wat daar bij komt kijken kan me ook aardig wat kopzorgen geven. Voor mijn gevoel is het nooit klaar en als ik net tevreden met, kan ik vaak binnen no-time weer van voor af aan beginnen. Nu ben ik al niet zo een poetskoningin, dus bij ons in huis is het zelden smetteloos, maar ik kan niet tegen rommel om me heen als ik wil werken. Elke avond als de kinderen naar bed zijn ruim ik dan ook even hun speelgoed op en zet ik de vaatwasser aan. ’s Morgens als de kinderen naar school zijn ruim ik de vaatwasser uit, en zet de ontbijtspullen er in, trek de stofzuiger door de kamer als de wolken kattenhaar me irriteren, verzamel wasgoed uit de slaapkamers en zet eventueel een wasje aan. Kost me misschien een half uurtje, maar het huis oogt netjes en dat houd mijn hoofd rustig.

Het lukt me steeds beter om te beseffen dat niet alles perfect hoeft te zijn. Heb ik een dag lekker gewerkt en met de kinderen gespeeld? Dan is het jammer dat de badkuip niet blinkt, maar er zijn ergere dingen.

Trap op je rem

Vrouwen maken zich vaak veel te druk om van alles en nog wat, ik ook, dat ben ik me steeds meer bewust, maar het is een voortdurend leerproces… Ergens vind ik het een mooie eigenschap, want je bent een betrokken mens, maar als je niet af en toe je eigen rem intrapt kun je jezelf behoorlijk tegenkomen. De tips uit dit artikel helpen mij echt om mezelf niet voorbij te rennen en ik hoop dat jij er ook wat mee kunt. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te houden zet ik de tips hieronder nog even op een rijtje:

maak een lijstje met wat er moet gebeuren/ welke dingen je bezig houden
bepaal welke dingen het belangrijkst zijn en welke later ook kunnen
bepaal hoeveel tijd je vrij te besteden hebt
neem tijd voor jezelf, juist als je druk bent, ontspanning is belangrijk
voel je je overweldigd? Ga even zitten en vertraag je ademhaling
ruim elke dag de “zicht-rommel” op
onthoud: goed is goed genoeg

Ik ga in ieder geval vol frisse moed, en, oke ik geef het toe, nog een klein beetje spanning, de week tegemoet.

Liefs, Bonny

Download hier de gratis uberleuk gezinsplanner voor nèt dat beetje meer overzicht:

Bonny heeft een leuke blog maar vooral een uberleuke webshop voor baby en kinderkleding. Klik op de afbeelding om een bezoekje te brengen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen