fbpx

Esther

Ik ben Esther, 39 jaar, getrouwd en moeder van 2 meiden van 9 en bijna 5 jaar.

Ik werk parttime op een kinderdagcentrum voor kleine kindjes met een beperking. Verder wil ik er zo veel mogelijk zijn voor mijn meiden en help ik ook geregeld op school.

Ik doe graag leuke dingen met het gezin en vrienden, lees ik graag en probeer ik af en toe iets met fotografie te doen.

Toen de oproep van Nicole kwam om je verhaal te doen over hyperventilatie twijfelde ik geen moment. Ik ervaar soms uit de omgeving onbegrip, wat ik ze niet eens heel kwalijk neem, want ik dacht ook altijd bij hyperventilatie aan even benauwd zijn, diep zuchten en weer doorgaan. Maar inmiddels weet ik wel beter.

In februari 2018 is het voor mij begonnen, toen was ik me nog niet bewust van hyperventilatie. Ik heb Endometriose waar ik heel veel pijn van heb gehad, door de vele pijnklachten ben ik het vertrouwen in mijn lichaam kwijt geraakt.

Vanaf februari tot oktober heb ik thuisgezeten.

Daarbij had ik ook zorgen om de gezondheid van onze dochter en kreeg mijn vader op veel te vroege leeftijd de diagnose Alzheimer.

Ik kreeg de ene na de andere lichamelijke klacht en uiteindelijk dus ook paniekaanvallen, met name snachts, die heb ik als heel naar ervaren.

Omdat je op dat moment geen idee hebt wat er in je lichaam gebeurt raak je nog meer in paniek en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Alles stapelde zich op en ik werd steeds vermoeider, had veel moeite met licht en geluid, kon me niet meer concentreren  en ik durfde door de lichamelijke klachten niet meer naar buiten.  En ik vond me vooral geen leuke moeder en vrouw meer  en ben ik naar de huisarts gegaan. Hij gaf me de opties; ademhalingstherapie of achterhalen waar deze klachten vandaan kwamen via de ggz.

Dat laatste heb ik gekozen en ik heb toen veel handvaten gekregen en kwam vooral het besef dat ik het zelf in de hand had.

Ik ben een ontzettende doomdenker, stressgevoelig en trek me alles aan. Ik heb geleerd om anders te gaan denken.

Mensen zeggen wel eens dat het tussen je oren zit en dat klinkt niet aardig, maar zo is het wel. Alleen moeten we ons er niet voor schamen, maar dat is soms wel lastig, want niet iedereen snapt de klachten en wat er allemaal in je lichaam gebeurt.

Ik heb ook EMDR therapie gehad voor mijn trauma die ik heb opgelopen door een nare pijnervaring van de Endometriose.

Ook  ben ik  uiteindelijk  nog naar een fysiotherapeut geweest die gespecialiseerd is in hyperventilatie, hij heeft me  goede ademhalings en ontspanningsoefeningen gegeven.

Ik kwam via facebook op de pagina Hyperventilatie coach  van Nicole terecht en wat was het fijn om daar (h)erkenning te vinden. Want soms voelt het alsof je de enige bent die deze klachten heeft.

Ik heb 3x een maandcursus van Nicole gevolgd en wat me het meeste heeft geholpen is het feit dat je de hyperventilatie moet accepteren en er niet tegen vechten.

Nicole legt alles heel goed uit in de cursussen, heeft veel tips en oefeningen en het is ook fijn omdat ze zelf ervaringsdeskundige is, ze weet waar ze het over heeft.

Het zal altijd een zwak punt blijven en het speelt zeker geregeld nog op, met name als ik een  drukke week heb of als mijn man weg is voor een paar dagen, dan komen de negatieve gedachten toch weer omhoog en merk ik het gelijk aan mijn hoge ademhaling.

Alles heeft te maken met vertrouwen in jezelf!

Soms voel ik me net een positiviteitsgoeroe als ik mezelf weer positief toespreek, maar het helpt me echt. Ook vind ik het heerlijk om muziek te luisteren. Liedje van Lauren Daigle “You Say” staat hier geregeld keihard aan J.

Mijn volgende stap is om te gaan sporten, die stap vind ik heel spannend omdat het vertrouwen in mijn lichaam er niet altijd is. Maar ik weet dat ik het moet doen en er alleen maar beter van kan worden. Tot ik die stap heb genomen probeer ik veel te wandelen.

Wat ik anderen wil meegeven is dat je je hyperventilatie moet omarmen, zie het als een (positieve) reactie van je lichaam die zegt dat je eventjes een stapje rustiger aan moet doen. En leg niet de focus op alle lichamelijke kwaaltjes , dan houdt je de hyperventilatie in stand. En het leven is in mijn ogen toch te mooi om ons daar druk om te maken. Geniet  extra van alle dingen die wel goed gaan!

Liefs Esther

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen