Hyperventilatie provocatietest | Verona Longfunctieanaliste

Hyperventilatie provocatietest, hoe gaat dat?

Verona en ik kennen elkaar toen we allebei in 1999 aan de opleiding Oefentherapie Mensendieck startte. Inmiddels is zij longfunctie assistente in het ziekenhuis. Omdat ik veel vragen van jullie krijg hoe zo een onderzoek gaat heb ik aan haar jullie vragen gesteld.

Voor een hyperventilatieprovocatie of andere long test kom je via verwijzing van je arts. Meestal heeft je dokter dan al andere dingen uitgesloten en wil hij/zij zeker weten of je klachten door de hyperventilatie komen.

Hoe gaat zo een hyperventilatie provocatie test of longonderzoek?

Als je komt voor een longfunctietest, zijn er meestal eerst al andere blaastesten gedaan om uit te sluiten om de klachten niet daarmee samenhangen. Bijvoorbeeld voor en na luchtwegverwijdende medicatie. Als daar niets bijzonders uitkomt kan bij een volgende afspraak worden gecontroleerd of iemand (over)gevoelige luchtwegen heeft, astma kan bijvoorbeeld een trigger zijn voor hyperventileren. In dat geval kan de hoofdoorzaak -astma- worden aangepakt met behulp van longmedicatie. Komen er uit deze longfunctietesten geen bijzonderheden dan kan voor een hyperventilatietest worden gekozen.
Hierbij vul je jouw klachten in op een formulier. Daarna laat de analist je door een mondstuk ademen en wordt gekeken naar het CO2-gehalte in de uitademingslucht. Zo kunnen we zien of iemand hyperventileert, als iemand in rust al hyperventileert gaan we meestal niet verder.

Opwekken van hyperventilatie tijdens de test

Is deze waarde in orde dan gaan we hyperventilatie opwekken door diep en vlot te ademen. Hierbij wordt weer het CO2 gehalte goed in de gaten gehouden. De analist geeft aanvankelijk het ademtempo aan, daarna ga je dan zelf verder.
Na een paar minuten mag je weer normaal gaan ademen. En dan wordt ook weer bekeken hoe de CO2 waarde is. Dus het wordt continue bekeken wat er gebeurt met de ademhaling en of dit afwijkend is of dit normaal is bij hyperventileren. Daarna nemen we het klachtenlijstje nogmaals door en gaan we kijken wat voor klachten er optreden door het snelle ademen. Dit gebeurt dan weer met een vragenlijst en dan berekenen we een score. Samen met de arts worden de vragenlijst, de ademtest uitslag en het verhaal van de patiënt bekeken en dan wordt de uitslag en diagnose bepaalt.

Wanneer krijg je zo een hyperventilatie provocatietest? Waarvoor wordt je doorverwezen?

Als je klachten hebt die passen bij hyperventilatie kan de arts ervoor kiezen om zo een hyperventilatieprovocatietest uit te laten voeren. Maar als je voor deze test komt, zijn er meestal eerst al andere blaastesten gedaan om uit te sluiten om de klachten niet daarmee samenhangen. Bijvoorbeeld voor en na luchtwegverwijdende medicatie. Als daar niets ‘bijzonders’ uitkomt kan bij een volgende afspraak worden gecontroleerd of iemand (over)gevoelige luchtwegen heeft. Zoals bij astma voor komt, astma kan namelijk een trigger zijn voor hyperventileren. In dat geval kan de hoofdoorzaak -astma- worden aangepakt met behulp van longmedicatie. Komen er uit deze longfunctietesten geen bijzonderheden dan kan voor een hyperventilatietest worden gekozen.

Als ik mij niet lekker voel tijdens het onderzoek en een paniekaanval krijg wat doen jullie dan?

Doorgaans kunnen we dankzij rustig te coachen de test goed voortzetten. Hyperventileren voelt niet prettig, ook voor mensen die totaal geen klachten hebben. Hier wordt je zo goed mogelijk op voorbereid. De analisten zien de hele dag mensen met benauwdheidsklachten en zijn dus gewend om hiermee om te gaan en je gerust te stellen.

Wat is volgens de hyperventilatie provocatietest een afwijkende ademhaling?: Is het de snelheid/frequentie?

Normale ventilatie is ongeveer 7,5 liter/minuut in rust. Dit is onder meer afhankelijk van leeftijd, geslacht, spiermassa en lengte. We kijken dus naar het totale plaatje en niet alleen naar de frequentie van het ademen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 15 min, met voor- en nazorg erbij kan het rond de 30 min duren. Maar dit kan verschillen per ziekenhuis.

Bedankt Verona voor je tijd en moeite om de vragen te beantwoorden!

Neem contact op met je arts als je twijfelt of je klachten door de hyperventilatie komen. In elk ziekenhuis kunnen onderzoeken en methodes verschillen. Dit is hoe het standaard onderzoek gaat.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen