Emoties en hun invloed

Emoties en hun invloed. Oeps ja, wat hebben ze soms zo’n invloed op jou én je lichaam!

 

Vandaag deel ik graag een gast blog van Cherryl van Cherryl challenges met je!

Je emoties, ze zijn er, je hebt ze, je onderdrukt ze. Ze komen naar voren wanneer er iets gebeurt, duiken soms in de engste rollercoaster of ze overvallen je als een opperdief.
Ze kunnen ook zo mooi en fijn zijn, positief en goed aanvoelen en geven je inspiratie.
En wat kan er dan lichamelijk gebeuren? Je kent het vast wel: klamme handjes wanneer je nerveus bent, de vlinders in je buik, de ‘steen’ op je maag wanneer je met iets behoorlijk in de knoop zit of ergens tegenop kijkt, een gespannen nek en schouders door de stress. Zo zijn er nog veel meer lichamelijke aspecten die naar voren kunnen komen wanneer er ‘iets’ is.

Hoe dan ook, jouw emoties hebben invloed op je lichaam.
Hoe je soms ergens zo mee kan zitten, emoties die hoog oplopen en alles waar je dan mentaal en emotioneel in verstrengeld raakt. Vroeg of laat hebben ze effect op je lichaam. Het kan heel onbewust erger worden of heel snel duidelijk zijn dat je ergens mee zit, juist omdát het lichamelijk duidelijk wordt.
Ik vraag je nu om een moment voor jezelf te nemen. En word bewust van hoe jij je lichamelijk voelt.

Emoties en hun invloed – tip 1

Ga van top tot teen alles eens langs. Dat kan je doen door bijvoorbeeld voor de spiegel te staan. Je kan ook gaan liggen en in gedachten steeds langs een onderdeel van je lichaam gaan.
Sta er daarom nu eens bij stil hoe je je lichamelijk voelt: je haar, je gezicht (en alle kenmerken), je nek, je schouders, je borst-kas-, je buik, je rug, je armen, je handen, je benen, je voeten, vingers en tenen. En alles wat je verder opvalt, wat je voelt.

Emoties en hun invloed – tip 2

Bedenk eens wat er momenteel in je leven speelt. Denk aan je thuissituatie, je werk, je vrijetijd, je relaties, je ontwikkeling, etc.
Pak de uitkomst erbij van tip 1. Kan het zijn dat bepaalde lichamelijke aspecten te linken zijn aan wat er nu speelt? Heb je bijvoorbeeld ruzie gehad? Staat je baan op het spel? Ben je verliefd? Ga je op een vakantie naar een voor jouw geheel nieuw continent? Heb je een nieuwe outfit gekocht? Ben je iets waardevols kwijt? Hoe voel je je erbij? Hoe loopt je leven op dit moment?

Emoties en hun invloed – tip 3

In hoeverre verzorg je je lichaam? En hoe ziet die verzorging eruit? Bv. Een middagdutje doen om je lichaam wat rust te geven, een bad met heerlijk badzout, crèmes? Maar ook: wat eet je zoal, sport je?
Vind je dat je het waard bent om hier aandacht aan te besteden? Het zijn verschillende type vragen, maar ze hebben meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie denkt. Wanneer je jezelf al niet waardevol genoeg vindt, is de kans aanwezig dat je jezelf niet verzorgt en je lichaam daarbij ook minder aandacht geeft dan nodig is en wat dan ook weer van invloed kan zijn op je emoties.

Emoties en hun invloed – tip 4

Nog iets. Wat valt jou verder op? Of je nu in de spiegel naar jezelf kijkt of in gedachten je lichaam langsloopt.
Wat vind je van datgene wat je ziet? Je vorm, bepaalde uiterlijkheden?
Zijn er ook lichamelijke beperkingen zoals een handicap die aanwezig zijn, al dan niet zichtbaar
Zit hier ook iets in wat van invloed kan zijn op hoe je denkt en hoe je je voelt over jezelf?
Je bekijkt het in feite nu andersom. Ik praat eigenlijk over je emoties en hoe ze lichamelijk van invloed kunnen zijn, bij deze tip bekijk je het vanuit lichamelijke aspecten en welke emoties ze oproepen. Wat zich overigens ook weer lichamelijk kan uiten, denk maar aan hoofdpijn, tintelingen in je -zweet-handen, enz.
Laat de vragen bij de tips op je inwerken en schrijf je antwoorden anders ook ergens op.
Zo kan je bijvoorbeeld aantekeningen maken over wat je nu al of op een later moment aan acties kan ondernemen.

 

Wil je meer super interessante blogs over zelfbewustzijn lezen?

Klik dan snel door naar cherrylchallenges

error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen