fbpx

Patrick Houdingstherapie Hercules

Vandaag stel ik je graag voor aan Patrick van Enschot van Praktijk voor Houdingstherapie Hercules. 

Waar kennen wij elkaar van?

Wij kennen elkaar alweer een tijdje, hoe dat precies is gegaan weet ik eigenlijk niet meer. Volgens mij heeft een van ons eens op een social media bericht gereageerd en hebben we zo contact gelegd en gehouden.
Nicole is, naast dat ze hyperventilatiespecialist is, ook oefentherapeut Mensendieck, wat een houding en bewegingstherapie is en daarin zagen we raakvlakken. We hebben toen een keer afgesproken om ervaringen uit te wisselen.
Ik ben momenteel woonachtig in het mooie Heemstede maar ben op zoek naar een huis met praktijkruimte. Ik houd erg van de natuur, (klassieke) muziek en ontspan graag en regelmatig in een van de vele mooie saunacomplexen van Nederland.
Als houdingstherapeut gebruik ik Egoscue, dit is een Amerikaanse methode van houdingscorrectie, om mensen te helpen met pijnklachten of bijvoorbeeld (top)sporters om meer uit hun lichaam te halen. Het lichaam als het ware weer uit te lijnen. De ervaring leert dat eventuele klachten hierdoor verdwijnen en sportprestaties verbeteren. Ik kwam hiermee in aanraking toen ik zelf lage rugpijn had. Een vriend van me die deze methode beoefende gaf mij 1 oefening waarmee ik gelijk van mijn pijn af was. Gelijk daarna ben ik ook de opleiding gaan doen.

Heb jij wel eens last (gehad) van stress en/of spanningsklachten?
Zeker, ik ben stress bij mezelf echter steeds beter en eerder leren herkennen en daarom kan ik er eerder en sneller op inspelen door bijvoorbeeld even pauze te nemen of een ademhalingsoefening te doen. Verder slik ik een aantal supplementen die goed helpen bij verhoogde stress, mijn leven kan namelijk aardig druk en stressvol zijn.

Welke situaties geven jou stress of zorgen ervoor dat je over je grenzen heen gaat?
Vooral het gevoel geen controle te hebben. Een deadline nadert maar ik ben nog niet zover, of gewoon de dingen gaan niet zoals ik zou willen. Vaak moet ik dan mijn eigen verwachtingen (vaak van mezelf) naar beneden bijstellen en realiseren dat ik geen superman ben.

Waaraan merk je dat lichamelijk of geestelijk, welke klachten of signalen krijg je?
Bijvoorbeeld koude handen, een hoge ademhaling, een gejaagd gevoel. Ik word dan ook eerder ziek dus mijn immuunsysteem wordt zwakker, maar dan is het meestal al te laat. Gelukkig kun je ook dan nog het een en ander doen om het ergste te voorkomen, bijvoorbeeld door extra rust te nemen en meer van bepaalde supplementen.

Hoe voorkom jij dat je over je grenzen heen gaat?
Ik probeer realistische doelen te stellen en gezonde verwachtingen te hebben naar mezelf (en anderen) toe. Nee (durven) zeggen tegen bepaalde verplichtingen en dus af en toe de agenda leeg vegen, want de gezondheid gaat voor. Ik ken mezelf echter goed genoeg om te weten dat ik vaak op het randje ga zitten 😉

Hoe zorg jij voor ontspanning en wat is ontspanning voor jou?
Ik probeer 1 dag per week (meestal de zondag) vrij te houden van werk. Voor een workaholic als ik is dat soms lastig maar het is eigenlijk noodzakelijk om gezond en scherp te blijven. Ik doe dan iets wat voor mij ontspannend is zoals wandelen of fietsen in de natuur, naar een concert gaan, naar de sauna of gewoon een stapel achterstallige tijdschriften en kranten lezen. Voor mijn familie en vrienden is het ook wel fijn dat er een dag is dat ik kan afspreken 😊

Heb jij tips voor de lezers?
Loop niet te lang met pijnklachten door of denk dat dit ‘normaal’ is. Stel altijd kritische vragen aan behandelaars. Waar komt mijn pijn vandaan? Gaat deze behandeling mijn probleem blijvend oplossen of komt dit na een paar dagen weer terug? Als hij/zij niet duidelijke kan uitleggen waarom je (pijn)klachten hebt, adviseer ik een andere hulpverlener te zoeken. In mijn praktijk is in 95% van de gevallen de pijnklacht verdwenen na één intake, daarbij leg ik duidelijk uit welke aspecten (van je houding) bijdragen aan de pijn. En waar ik denk dat de oorzaak zit van de klachten, hiervoor krijg je een goed advies en plan mee.

Kijk eens op Patricks website, hij geeft veel gratis tips en oefeningen en zelfs gratis consulten!

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen