Thuis werken

Door het corona virus moeten veel mensen nu gedwongen (veel) thuiswerken. Normaal werk je vast wel vaker eventjes vanuit huis maar nu moet je opeens de hele dag of zelfs week vanuit huis werken. Dit vergt behoorlijk wat aanpassingen en is wennen. Daarom wat tips!

Zoals je misschien wel weet ben ik opgeleid als oefentherapeut Mensendieck, dit is een houding en bewegingstherapie. In mijn coaching speelt houding en spierspanning dan ook altijd een hele belangrijke rol omdat dit veel invloed op je hyperventilatie klachten heeft. Ook in je werkhouding speelt dit een hele grote rol.

Thuiswerken | Werkhouding

Normaal werken we aan een vaak aangepaste werkplek met een goede bureaustoel en bureau. Als ik met mijn hond door de buurt loop zie ik in bijna elk huis iemand aan de keukentafel zitten of zelfs met de laptop op schoot op de bank. Dit is prima als je even snel een mailtje wilt lezen of versturen. Maar als je langer dan een kwartier aan het werk bent is het toch wel erg belangrijk dat je goed zit.

Door een verkeerde werkhouding bouw je namelijk allemaal spanningen op die je klachten kunnen verergeren. Zoals gespannen schouders, stijve nek, zere borstkas, hoofdpijn etc

Stress door thuiswerken

Wat voor veel ook stress geeft is dat je thuis veel meer afleiding hebt. Je ziet die volle wasmand, de ontbijtresten op het aanrecht, je kind(eren) of hond die ook aandacht vraagt etc. En misschien is je partner ook wel thuis en zit je opeens de hele dag samen wat ook best spanningen kan geven. Weet dat het dus echt niet gek is als je dit als stressvol ervaart! Niemand is dit zo gewend en het vergt veel van ons aanpassingsvermogen!

Thuiswerk | Tips

 • Zorg voor een goede werkplek. Denk niet “ow ik kan best even op de bank werken met mijn laptop op schoot” of andere situaties die hier op lijken. Probeer voor jezelf een goede werkplek te creëren. Deze situatie duurt natuurlijk nog wel even dus het is echt belangrijk.
 • Hou zoveel mogelijk je normale werktijden en bezigheden aan. Thuis is er veel afleiding aan de ene kant maar aan de andere kant ook weer veel minder. Die collega komt niet even aan je bureau en bij het koffieapparaat sta je alleen. Let daarom goed op je focus maar ook op je pauzes. Neem normaal middagpauze en ga bijvoorbeeld toch even naar buiten voor wat frisse lucht. En doe je laptop ook echt dicht na je werktijd! Denk niet “ik kan nog wel even die mail beantwoorden” bijvoorbeeld.
 • Is je werkhouding en werkplek niet ideaal zorg dan voor veel korte pauzes! Sta even op, beweeg wat, doe een dansje, doe regelmatig kleine rek en strek oefeningen. Vergeet je dit als je druk bezig bent? Zet dan een keukenwekker elk half uur als reminder.
 • Voel je je erg gespannen door de (thuis)situatie? Maak dan echt tijd voor het doen van ademhaling en ontspanningsoefeningen. Weet dat irritaties zorgen voor een verhoogde ademhaling en verhoogde spierspanning. We trekken namelijk onze schouders op en spannen vaak nog veel meer spieren aan zoals je kaken en vuisten. Dit heeft allemaal invloed op je ademhaling. Merk je dat je je irriteert of andere negatieve emoties voelt? Let dan goed op je spanning en probeer het bewust los te laten. Neem even afstand van de situatie om weer op te laden.
 • Kou zorgt vaak ook voor gespannen nek en schouder spieren. Zorg dus dat je warm aangekleed bent en vooral je bovenrug en nek warm houdt!

Overige tips

Zorg heel goed voor jezelf! Dit is altijd belangrijk maar nu nog heel veel belangrijker!

 • Eet gezond; vermijd bewerkt voedsel en veel suiker. En zorg voor voldoende verse groente en fruit. Vind je dit lastig vul dit dan eventueel aan met supplementen zoals vitamine C, D of een multi.
 • Drink voldoende water en/of thee. 1 1/2 tot 2 liter heb je zeker nodig.
 • Zorg voor frisse lucht. Ga even naar buiten je tuin in of balkon op. En zet ook regelmatig even een raam open zodat je huis kan door luchten.
 • Je hebt nu geen reistijd, gebruik deze tijd voor jezelf en je herstel. Doe in deze tijd wat oefeningen. Om sterker te worden en je conditie goed te houden. Maar doe ook regelmatig een ontspanning of ademhalingsoefening.
 • Vermijd zoveel mogelijk negatief nieuws als je gevoelig bent voor angstige en paniek gedachten!
 • Gebruik voor al deze tijd om hier beter en sterker uit te komen!

Vind je dit allemaal lastig? En heb je hier toch hulp bij nodig? Neem dan contact op voor een skypeconsult dan kan ik je persoonlijke tips en oefeningen geven.

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen