Een overslaande hartslag is heel beangstigend en kan je flink onzeker maken. We noemen het ook wel extrasystolen, hartoverslagen en het gevoel alsof je hart overslaat. Je kunt het ervaren als een blubberend gevoel in je lichaam alsof er een luchtbel door je bloedvat gaat. Of als een gevoel alsof je hart in een ander ritme slaat en een slag overslaat. Maar het kan ook voor je gevoel lijken alsof je hartslag een slag mist of even stopt en dan extra slaat.
Hartoverslagen
Ons hart loopt niet in een gelijkmatig ritme maar versnelt en vertraagd. Het kan dus zo zijn dat een hartslag iets te vroeg valt. En dat de slag daarna dan wat later valt. Dit voelt dan alsof je hart een slag overslaat. Hier kan je erg van schrikken. Veel mensen hebben hier wel eens last van. Maar niet iedereen merkt dit. Als jij door de hyperventilatie erg gefocust bent op je hartslag is de kans groter dat je dit merkt. Zo’n hartoverslag is meestal onschuldig, maar kan je dus wel angstig en onzeker maken.
Hoe ontstaat een hartoverslag
Een hartoverslag is eigenlijk geen overslag maar dit lijkt voor je gevoel zo. Je hart pompt niet in een stabiel ritme maar het ritme wisselt steeds. Dit is heel gezond en goed. Maar doordat een slag soms te vroeg valt, is de pauze tot de volgende slag wat langer. Door de langere pauze lijkt het alsof je hart een slag overslaat. Naast de langere pauze speelt er ook iets anders mee. Je hart krijgt namelijk tijdens de langere pauze meer tijd om zich met bloed te vullen. Het hart pompt deze grotere hoeveelheid bloed weer uit met een krachtige slag. Je voelt dit als een soort bons of hartklopping.
Oorzaken van hartoverslagen
Hartoverslagen hebben vaak geen duidelijke oorzaak. Er zijn wel factoren die overslagen kunnen uitlokken, zoals:
- Sterke emotie zoals boosheid of verdriet
- Oververmoeidheid of stress
- Hyperventilatie
- Hormonen ( vooral rondom de overgang)
- Voeding zoals; koffie of cola
- Een overvolle maag
- Roken
- Alcohol en drugs
- Gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld luchtwegverwijders bij astma en COPD)
Extrasystolen
Extrasystolen is een andere benaming voor het overslaan van een hartslag. Extrasystolen komen vaak voor. En worden vaak uitgelokt net als hartoverslagen door hevige emoties, stress of na het drinken van veel koffie of cola. Het voelt dan alsof je hart even stilstaat en dan met een bonk weer begint. Het is vrijwel altijd onschuldig en er is geen behandeling nodig.
Overslaande hartslag en hyperventilatie | Hoe kan dit?
Zoals je hierboven kon lezen is het hebben van hartoverslagen onschuldig. Maar speelt stress en hyperventilatie een belangrijke rol hierbij. Bij de combinatie hartoverslagen en hyperventilatie spelen andere factoren ook een rol. Dit gevoel van overslagen komt dan namelijk voornamelijk vanuit je maag. Je maag zit naast je hart en door het verkeerde ademen krijgen je meer lucht naar binnen dan dat je lichaam kan verwerken.
Dit is ook compleet onschuldig, maar natuurlijk wel vervelend. Je lichaam wilt die extra lucht die we voelen door het opgeblazen gevoel kwijtraken. Hiervoor heeft je lichaam maar weinig keuze: vaak naar toilet gaan, veel boeren en winden laten.
Hartoverslagen door je maag en middenrif
Soms drukt de opgeblazen maag tegen je middenrif aan. Je hart wordt dan een beetje tegen de borstkas aangedrukt en je krijgt dan het gevoel hartkloppingen of een overslaande hartslag te hebben. Dit is een onschuldig verschijnsel, maar kan je wel laten schrikken en ongerust maken.
Het kan dan dus goed helpen om van houding te wisselen zodat er meer ruimte in je borstkas en middenrif komt. Want dan neemt de druk af en komt er meer ruimte en zullen de overslagen minder worden.
Daarnaast kan een volle maag dit gevoel ook versterken. Probeer dit verband voor jezelf te herkennen. En niet veel te eten of tijdens het eten drinken als je hier last van hebt. Ook kan je beter koolzuurhoudende dranken vermijden omdat dit meer lucht in je maag geeft.
Je middenrif en de spanning hierop speelt een grote rol. Werken aan je houding en vooral je ademhaling is hierbij heel belangrijk. In mijn online cursus ga ik hier uitgebreid op in en krijg je veel tips om hiervan af te komen. Klik hier voor meer informatie over de online cursus over middenrif spanning door de hyperventilatie
En als je twijfelt dan moet je natuurlijk contact opnemen met je arts om dit te laten onderzoeken. Maar ik ga ervan uit dat dat onderzocht is bij je en dat er niks mis is met je hart. En daar baseer ik mijn uitleg hierboven dan ook op.