Medicatie bij hyperventilatie

Wel of geen medicatie bij hyperventilatie klachten?

Heel vaak krijg ik de vraag wat mijn mening is over medicatie bij hyperventilatie. Mijn antwoord is dat je dit ALTIJD met je arts moet bespreken want dat is de enige die hier een goed advies over kan geven.

In de besloten facebookgroep wordt ook vaak hier aan elkaar een advies over gevraagd. En medicatie en de resultaten én bijwerkingen zijn heel erg persoonlijk en alleen je arts kan hier een goed advies over geven. Daarom wil ik dit soort vragen over verschillende soorten/merken medicatie daar niet meer hebben.

Maar natuurlijk heb ik wel een mening over het wel of niet gebruiken van medicatie bij hyperventilatie.

Als jij start met het gebruik van medicatie voor je hyperventilatie klachten is dit vaak een angstremmer of een antidepressiva. Als dit ervoor zorgt dat jij je beter gaat voelen, rustiger wordt en je weer sterker voelt dan is dat natuurlijk ontzettend positief. Hiermee geef je jezelf een steuntje in de rug n komt er hiermee meer ruimte om aan jezelf te werken.

Alleen zullen pillen je probleem niet volledig oplossen. Dat is ook meteen de reden waarom het naar mijn idee niet altijd de oplossing is om aan de medicatie te gaan. Je zult namelijk de oorzaak van je klachten moeten aanpakken.

Ben jij ongelukkig in je baan en ga je elke dag met tegenzin heen, heb je een zeer gespannen thuis situatie die jou veel stress geeft, ga jij structureel over je grenzen omdat je geen nee kan zeggen, zorg jij slecht voor jezelf etc dan hebben pillen (onvoldoende) resultaat want je situatie verandert niet.

Daarom is het belangrijk dat jij in overleg gaat kijken of medicatie jou kan ondersteunen in je herstel.

Het is heel belangrijk dat jij eerlijk naar jouw situatie kan/gaat/durft te kijken. Wat zorgt voor jouw hyperventilatie klachten, wat houdt het in stand, en wat kan jij hierin veranderen. Je klachten zijn namelijk niet uit het niets ontstaan, ook al voelt het soms wel zo. Jij hebt teveel spanning opgebouwd en die komt er nu met deze klachten uit.

Stel jezelf eens volgende vragen:

  • Zorg ik goed voor mijzelf?
  • Neem ik voldoende rust om te herstellen?
  • Heb ik wel voldoende ontspanning?
  • Weet ik wat mijn klachten veroorzaakt én/of in stand houdt?

In mijn cursus help ik heb hyperventilatie gaan we aan de hand van verschillende onderwerpen en lessen hier aan werken. Met veel uitleg, opdrachten en oefeningen ga je kijken naar de oorzaken van jouw klachten en werken aan blijvende oplossingen.

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen